Koliko puta dnevno ili nedeljno pomislite kako bi bilo dobro da nešto promenite u svojoj kuhinji? Verovatno ste je uređivali puni elana i entuzijazma, ali kako godine prolaze, stil i ukus se menjaju, pa svako poželi male ili velike promene u enterijeru. 

Nekome na pamet padne da ofarba frontove kuhinjskih elemenata, jer mu se dopada svetlija boja od one koju je birao. Neko bi da farba pločice, a to je danas moguće, jer postoje kvalitetne farbe za pločice, koje se ne skidaju i ne ljušte. Oni maštoviti i kreativni slikaju na kuhinjskim elementima, menjaju ručice ili ih ukrašavaju različitim detaljima. 

Ako i vi želite promene u svojoj kuhinji, spremili smo za vas nekoliko dobrih ideja. Pažljivo ih analizirajte i smislite šta biste vi mogli da uradite za svoj prostor. 

#1 Otvorite kuhinjske elemente

Ovde ne mislimo na to da otvorite vrata kuhinjskih elemenata i da ih tako držite. Radi se o tome da vrata sa elemenata možete da skinete i napravite otvorene police. Naravno, ne treba da skidate vrata sa svih ormarića. 

Ali ako volite otvorene police i dopadalo bi vam se da ih imate u svojoj kuhinji – zašto da ne probate? Na njima možete da držite začine, ukrasne tegle, ukrasne činije, lepe šolje ili šerpice. Daćete kuhinji poseban šarm i dozu jedinstvenosti. Ako imate sreće da vam je kuhinja dobro osvetljena, na ovakvim policama možete da držite i začinsko bilje. 

#2 Promenite osvetljenje u kuhinji 

Verovali ili ne, samo jedan zrak svetla može da napravi veliku promenu. Razgovarajte sa ljudima koji imaju iskustva sa postavljanjem osvetljenja i pitajte ih kako biste mogli da unesete promene u svoju kuhinju. Ako ste do sada imali viseću rasvetu, možda je vreme da je promenite.

Obavezno postavite novo ili jače osvetljenje iznad električnog šporeta, a u slučaju da vam je ugradna rerna u drugom delu kuhinje, osvetlite i njega. Sve površine koje u kuhinji korisitite za kuvanje, seckanje ili pečenje treba da imaju dodatno osvetljenje. Primetićete koliko će vam u ovoj prostoriji biti prijatnije, preglednije i lepše. Dakle, ako želite promene – probajte sa osvetljenjem. 

#3 Osvežite radne površine 

 

Kada neko kaže da je vreme za osvežavanje radne ploče u kuhinji, nema potrebe da pomislite da treba da je promenite. To je veliki i skup posao. Zahteva rekonstrukciju svih donjih elemenata, sudopere, mašine, a nekada i instalacije. Naprotiv, osvežavanje radne površine podrazumeva promenu rasporeda u kuhinji, glancanje radne ploče i dodavanje novih detalja. Možda će vam sada više odgovarati da tamo gde stoje kafe aparati sada postavite blendere, tostere ili neke druge stvari. Razmislite o tome i slobodno probajte da unesete ovakve promene. Ne zahtevaju mnogo truda, a odmah su primetne. 

#4 Napravite pregradni zid

Ako u kuhinji imate neki kutak koji večito izgleda neuredno, koliko god da ga sređujete, rešite to pregradnim zidom. Postoje razni materijali od kojih možete da napravite veći ili manji pregradni zid. Da li će to biti knauf, iverica, drvo ili nešto sasvim drugo, stvar je vašeg izbora i budžeta koji imate na raspolaganju. Važno je samo da krajnji rezultat bude uredna i pregledna kuhinja i vešto sakriven deo koji se nikako ne može srediti, a neophodan vam je.

#5 Obezbedite prostor za skladišenje

Promena i transformacija počinju od malih stvari, a jedna od njih je poseban prostor za ostavu u kuhinji. Ovde ne govorimo o posebnoj prostoriji, već o prostoru gde ćete skladištiti višak namirnica ili nešto što ne koristite tako često. Tu možete da držite povrće i voće koje ne mora biti u frižideru, kao što su luk, pasulj, krompir itd. Mnogo je bolje da imate jednu policu, kutiju ili element gde ćete držati ovakve kuhinjske potrepštine i odlagati ambalažu nego da ih mešate sa ostalima i da se svakodnevno zbunjujete oko toga da li nečega ima dovoljno ili je to potrebno dokupiti. 

Saveti i ideje koje smo vam naveli možda deluju ne baš tako važno i čini vam se da se ništa neće desiti ako ih primenite. Zato vam predlažemo da probate. Izaberite koji ćete prvi da isprobate i videćete kako se vašta kuhinja polako ali sigurno transformiše i postaje potpuno nova i osvežena prostorija. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *