Plastični materijali su hemijski rezistentni, lagani i imaju nisku cenu. Termoplastika je kategorija plastike koja se koristi za pakovanje hrane. Ona se lako oblikuje i od nje se stvaraju različiti oblici kao što su kutije, flaše za razne vrste pića, plastični filmovi za pakovanje mesa.

Plastika se sve više upotrebljava za pakovanje hrane zbog niske cene materijala, mogućnosti termozatvaranja, optičkih osobina i mogućnosti stvaranja različitih oblika i veličina. Zbog ovih karakteristika plastični proizvodi za pakovanje hrane i pića su  prevazišli korišćenje materijala kao što je staklo ili beli lim.

Osobine plastične ambalaže

Plastika je materijal koji je zbog svojih osobina kao što su trajnost i ekonomičnost, izabrana za pakovanje hrane. Da bi bilo od koristi,  pakovanje harane mora biti bezbedno i da štiti hranu kako bi ona bila dopremljena do krajnjeg potrošača. Plastična ambalaža za pakovanje hrane mora biti napravljena prema regulativama.

Plastična ambalaža ima mnogo prednosti. Ona je lagana, otporna i raznovrsna u smislu da se može formirati u različitim oblicima i veličinama i tako prilagoditi različitim vrstama namirnica, od onih u čvrstom stanju do tečnosti. Plastična ambalaža pruža dobru zaštitu od oštećenja sadržaja u njoj.

Plastična ambalaža ne utiče na ukus i kvalitet  hrane i pića

Plastika nema uticaj na ukus i kvalitet hrane i pića. Barijera koju plastika stvara između spoljne sredine i unutrašnjeg sadržaja garantuje očuvanje prirodnog ukusa i svežine hrane na duži vremenski rok. Istovremeno ona štiti spakovane namirnice od spoljašnjeg zagađenja.

Plastična ambalaža je lagana

Pakovanje hrane i pića u plastičnu ambalažu ima svoju prednost što se tiče težine jer je plastika mnogo lakši materijal u odnosu na neke druge materijale za pakovanje. Ako govorimo o prehrambenoj industriji lakše pakovanje će manje da opterećuje kamione u kojima se prevozi roba. Posledično se smanjuju potrošnja goriva i troškovi transporta.

Zaštita i konzervacija hrane

Plastična ambalaža pravi higijensku zaštitu hrane i čuva lako kvarljivu hranu. Ovo svojstvo plastike  doprinosi tome da se  smanji upotreba konzervanasa koji održavaju ukus i hranljivu vrednost hrane. Fleksibilnost i nepropustljivost plastičnih materijala  pomažu očuvanju hrane kao što su vakum pakovanja i plastični filmovi za zaštitu voća i povrća.

Praktičnost i inovacija

Današnji potrošači žele da na pakovaju imaju tačno obeleženo mesto kako bi  lakše otvarali i zatvarali pakovanja. To im omogućavaju proizvodi od plastike koji su za te potrebe dosta napredovali.

Postoje inovacije u pakovanju plastične ambalaže kod zamrzavanja  hrane i hrane koja duže stoji. Ova plastika pomaže da se hrana očuva i da bude sveža i sprećava ulazak kiseonika. Na ovaj način se produžava život namirnica jer se smanjuje pojava bakterija.

PET plastična ambalaža za pakovanje namirnica

Na svakom plastičnom pakovanju postoji oznaka koja govori o kom tipu plastike se radi. Oznaka je u vidu  malog trougla u kojem se nalazi broj. Broj ide od 1 do 7 i označava stepen reciklaže. Broj 1 je je za plastiku koja može da se reciklira. PET je lagana plastika, koja je napravljena da bude kruta ili polu-kruta, što je čini otpornom na udarce i pomaže zaštitu hrane i tečnosti u njoj. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *