Rešili ste da posetite ovaj čuveni grad u Persijskom zalivu, zadivljeni čudima i atrakcijama koje vas čekaju, ali ste ujedno zabrinuti za bezbednost, zakone i bonton koji ovde važe? Potrebno vam je još par informacija iz prve ruke, tako da vaše putovanje u Dubai prođe glatko i po planu?

Blještave fotografije u časopisima prikazuju predivne plaže, visoke kultne zgrade i glamurozne prodavnice. Ali istražujući po internetu nailazite i na činjenice o ljudima koji su uhapšeni zbog beznačajnih prekršaja i bizarnih kulturoloških razlika. 

Dubai je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, sa brojem posetilaca koji su u stalnom porastu. Zato hajde da se pozabavimo činjenicama i zabludama o tome šta treba i šta ne treba raditi u Dubaiju. 

Stvari koje preporučujemo

1. Koristite javni prevoz

Dubai ima odličan sistem metroa sa dve glavne linije koje vas vode do najčešćih turističkih mesta. To je odličan način za kretanje po gradu, a ujedno je i način da izbegnete vrućine. Metro je efikasan, čist i jeftin i vreme putovanja je kratko. 

Imajte na umu da je po redu vožnje poslednji polazak u 1 ujutru i da je vagon na kraju voza rezervisan za žene i decu.

Autobusi pokrivaju šire delove grada, ali kako se često zaustavljaju, mogu biti prilično spori. Autobuska stajališta su klimatizovana, a sedišta su u zatvorenom prostoru!

2. Zatražite dozvolu pre fotografisanja

Postoje zakoni koji štite privatnost pojdinca UAE, pa je slikanje nekog bez njegovog pristanka ovde shvatano kao zadiranje u privatnost ili porodični život te osobe. Nemojte fotografisati žene ili porodice na javnim mestima, mogli biste da upadnete u nevolje. 

Takođe je nezakonito fotografisanje strateših i vojnih lokacija, vladinih organizacija ili političkih zgrada.

3. Doživite Dubai iz različitih perspektiva

Dubai je prilično veliki grad i svojim posetiocima pruža mnoštvo impresija sa različitih strana. Pogled preko zaliva je divan, a šetnja ulicama fascinantna. Ali ono što će vam ovaj grad posebno doneti, to je pogled sa visina. Mnogi neboderi imaju izvanredne kafiće na balkonima sa pogledima koji ostavljaju bez daha, od kojih je najpoznatiji Burdž Kalifa koji će vam prirediti spektakularan pogled na grad. 

Za one koji uz uzbuđenje žele i dodatnu aktivnost, preporučujemo let padobranom iznad Palme.

4. Šoping u Dubal Mall-u

Svakako posetite tržni centar, čak i ako niste ljubitelj kupovine. Tamo ćete naći obilje zabave, uključujući klizalište, bioskop, akvarijum, podvodni zoološki vrt i pogled na fontanu i Burdž Kalifu.

5. Isprobajte gastronomsko bogatstvo

Dubai ima fantastičnu i raznovrsnu ponudu kuhinja, od luksuznih restorana do jeftinih uličnih obroka. Multikulturalna mešavina grada dovodi do niza različitih ukusa koje možete isprobati, kao što su bangladeška, pakistanska, iranska i jemenska kuhinja.

6. Vozite oprezno

Ako boravite u samom gradu, nema potrebe za iznajmljivanjem vozila za kretanje. Autobusom, metroom, taksijem ili pešačenjem doći ćete do većine znamenitosti. 

Međutim, ako želite da istražujete dalje od centra grada, poželećete da iznajmite vozilo. Vozila voze desnom stranom puta, uz preticanjem levom. Ograničenje brzine u UAE je visoko u poređenju sa drugim zemljama, pa tako maksimana brzina na auto-putevima može ići i do 140 km/h. 

Jedna napomena: UAE imaju nultu toleranciju za vožnju u alkoholisanom stanju. Znači, ne može ni jedna čašica! Kazne su ogromne.

7. Rezervišite unapred

Avio-kompanije oko 6 meseci unapred objavljuju svoja najjeftinija mesta, pa tako, ako planirate putovanje u Dubai, imajte na umu da će u tom periodu karte biti najjeftinije. Period od oktobra do marta je najpopularniji za posetu Dubaiju, tako da je preporuka da svoja omiljena mesta rezervišete nekoliko meseci unapred kako ne biste bili razočarani. Cene letova i hotela pogledajte na ovoj stranici.

8. Oblačite se skromno

Dubai je prilično konzervativan grad sa muslimanskom kulturom koju treba poštovati. Žene bi trebalo da nose odeću koja ne otkriva previše, koja nije previše providna i zategnuta.

Na javnim prostorima, uključujući kafiće, javni prevoz i tržne centre, trebalo bi da se oblačite skromno. Muškarci treba da nose košulju, a žene treba da pokriju ramena i kolena. Na ulasku stoji obaveštenje o načinu dozvoljenog odevanja, a neretko obezbeđenje odreaguje kad vidi da odevanje nije po bontonu. 

U hotelima i rizortima možete da nosite svoje uobičajene letnje kombinacije. Ove oblasti se smatraju međunarodnim područjima, tako da tu važe opuštenija pravila.

9. Dubai branč

Branč u petak u Dubaiju je nešto kao lokalna institucija koja označava početak vikenda. Obuhvata 3 do 4 sata neograničene količine hrane i pića koje najavljuje provode za predstojeći vikend. Zvuči opuštajuće.

10. Izleti van grada

Nedaleko od Dubaija postoje stvari koje morate istražiti dok ste ovde. Prvo, na sat vremena izvan Dubaija, nalazi se Abu Dabi i u njemu zapanjujuće velika džamija šeika Zajeda. Ovo je zaista fenomenalan prizor i trebalo bi da bude na listi svakog posetioca. Drugo je pustinja koja nudi nekoliko opcija za obilazak i provod. Izaberite ono što je vama najprivlačnije, ali ne propustite da doživite to iskustvo.

Desert safari. United Arab Emirates

Sledi kratka lista šta se ne preporučuje u Dubaiju, kako se ne biste našli u nekoj neprilici.

1. Nemojte se grliti i ljubiti u javnosti

Javno iskazivanje naklonosti nije dozvoljeno i smatra se uvredljivim. 

2. Nemojte psovati u javnosti

Psovke, svađe i tuča su krivična dela zbog kojih biste mogli da budete uhapšeni.

3. Zabranjeno je unošenje droge u državu

Kao i za alkohol, u Emiratima postoji nulta tolerancija na sve vrste narkotika. Oni su striktno zabranjeni. I zbog najmanje količine posedovanja bilo koje vrste narkotika, ide se u zatvor. 

4. Ne jedite i ne pijte u javnom prevozu

U javnom prevozu nije dozvoljeno jesti, piti i žvakati gume. Ovo je verovatno i objašnjenje zašto su tako čisti.

5. Ne pijte alkohol na javnom mestu

Većina hotela ima barove, klubove i restorane koji služe alkohol međunarodnim posetiocima. Nezakonito je piti u javnosti ili biti u alkoholisanom stanju. Ne postoji nešto poput teturanja na javnom mestu, jer u takvim slučajevima reaguje policija. 

6. Izbegnite posete u vreme Ramadana

Osim ako niste musliman i ne želite da poštujete sveti mesec Ramazan, savet je da preskočite posetu Dubaiju u ovo vreme. Ne možete jesti, piti, pušiti u javnosti ili u hotelskim predvorjima između izlaska i zalaska sunca. Restorani će biti zatvoreni tokom dana, a od vas se očekuje da jedete u hotelskoj sobi.

7. Ne fotografišite ljude na ulici

Nemojte fotografisati žene i porodice na ulici jer su veoma konzervativni po pitanja zadiranja u privatnost.

Dubai je fascinantan grad koji će vas svojim futurističkim detaljima zadiviti. Sa druge strane, to je grad u kojem je islam dominantna religija, pa je u skladu sa tim organizovano ponašanje na javnim mestima. U hotelima i rizortima tolerancija je mnogo veća, zabave su opuštenije i možete se lepo provoditi bez straha od bilo kakvih sankcija. Rezervišite unapred, pripremite se za atrakcije i za obilje različitog provoda u Emiratima, a pre svega za uzbudljiv odmor koji ćete dugo pamtiti.

One Reply to “Saveti iz prve ruke: stvari koje treba i koje ne treba raditi u Dubaiju”

  1. Najgore iskustvo u životu!
    Proveo sam mesec dana u Emiratima i odlučio sam da tamo nikada više u životu ne odem!
    Sterilno, isuviše zabrana, isuviše propisa, a na strance gledaju sa gađenjem…
    Odvratno iskustvo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *