Posle novogodišnjih praznika, leto i godišnji odmor izgleda daleko kao san koji nikada nećemo dosanjati. Nakon što se uljuljkamo u dnevnu rutinu, sa dolaskom proleća polako počinjemo da se mrdamo, budimo i planiramo barem putovanje za prvi maj. Ako baš imamo sreće, i Uskrs bude blizu početka maja, mašta počinje da radi svašta, i produženi vikend za prvi maj pretvara u sedmodnevno putovanje za Uskrs.

Umorni od jednolične tmurno sive ili snegom obojene svakodnevnice za prolećno bekstvo svi smo u potrazi za sunčanim lokacijama. Dugi, prekookeanski letovi nisu neophodni, jer i u Evropi, južnoj, postoji mnogo mesta koja se spremaju da postanu divni i topli u toku proleća. Plus, u martu i aprilu predeli su još uvek zeleni, priroda se budi i cveće počinje da cveta, što Uskrs s razlogom čini pravim vremenskim izborom za sunčano putovanje.

Majorka, Tenerife ili Sevilja?

Majorka je na proleće u potpunosti drugačije ostrvo od onog što vidite u toku leta. I dalje je toplo, ali ne nemoguće toplo kao tokom leta, i temperature su oko dvadeset stepeni tokom marta. Zahvaljujući činjenici da se nalazi u mediteranskom pojasu, ovo ostrvo je tokom cele godine osuđeno na zelenskasto plavo nebo. Putovanje za Uksrs, ili generalno tokom proleća, pružiće vam priliku da fokus sklonite sa plaža i više istražujete sela, ušuškana i sakrivena od utabanih turističkih staza, i tako konačno shvatite zašto su Šopen i Miro najviše na svetu voleli Balearska ostrva. Plaže su daleko mirnije u ovo vreme nego što je slučaj za vreme letnje džungle, i u njima je moguće u potpunosti uživati

Severozapadno od Tenerifa čak i ako banete u sred zime, dobre su šanse da ćete morati da se rešite jakne. Dođite u martu, i očekujte temperature preko 20 stepeni, i sunčanih osam sati u toku dana. Situacija se kako vreme prolazi sve više popravlja, i putovanje za prvi maj je idealna opcija, jer je moguće uštedeti novac, pošto sezona počinje tek u junu. Generalno daleko manje turista, više mira, prijatne temperature i šetnje neopterećene gužvama i nepodnošljivom vrućinom, razlozi su za proleće na Tenerifama.

Rano proleće u Španiji moguće je provesti u još jednom neverovatnom gradu. Mart ili april, putovanje za Uskrs ili ispunjavanje potrebe za predahom, tek u Sevilji ćete pronaći sve što vam treba. Cvetanje drva pomorandži počinje već krajem februara, tako da tokom marta grad je opijen mirisom pomorandže. Nepodnošljivih andaluzijskih 40 stepeni u toku leta, u ovom periodu su divnih 22 stepena, tako da je Sevilja odličan izbor i za porodičnu varijantu odmora sa klincima. Za one koji žele malo ludila, doći u Sevilju baš u vreme Uskrsa značilo bi upravo ispunjenje tih potreba, jer nakon svete nedelje, tamo počinje lokalni sajam i vašar, kada se grad pretvara u džunglu.

I da ne bude da je putovanje za prvi maj ili Uskrs moguće samo na španska ostrva, za kraj naše liste predloga ostavili smo južni Kipar. Martovske temperature od oko 22 stepena, i 27 stepeni tokom maja, čini kiparske plaže jako primamljivim turistima i van sezone. Ovake vremenske prilike čine dostupnim i delove ostrva na koje se nikada ne biste uputili u toku leta, jer su temperature tada nepodnošljive bilo gde, osim blizu vode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *