Kada znate da pravite prave korake u životu, znaćete i da napravite pravi izbor pri kupovini patika. I kod prvog koraka roditelji biraju udobne patike! Šta je to što morate slediti kada birate patike? Jasno je da su patike vrsta sportske obuće koja se najčešće koristi za sportske aktivnosti. Ali, svedoci smo da su one postale i modni brend, u skorije vreme. Tom mestu u modi, trebale bi zahvaliti popularnosti sportista, kao i samog sporta, ali i određenim muzičarima, poput repera, koji su takođe, često i zaštitna lica ponekih brendova ( pored košarkaša, tenisera, atletičara i drugih ). Zbog svega navedenog, danas je patika postala svakodnevna vrsta obuće bez koje ne postoji ni jedan cipelarnik. Pa tako imamo patike za trčanje, patike za šetnju, patike za izlaske i slično.

ŠTA JE TO ŠTO PRAVI RAZLIKU MEĐU PATIKAMA?

Kada birate vrstu patika, vi svesno birate i njenu namenu, a to je poprilično lako danas, kada na tržištu imate ogromnu ponudu. To može da bude i zbunjujuće, te je prvi savet u odabiru upravo – namena! Fudbaler tačno zna da mu je potrebna plitka patika sa specijalnim đonom koji ima na sebi krampone, da bi sprečio proklizavanje na travi. Košarkaš bira dublju patiku da bi ojačao svoj skočni zglob, koji je izložen pritiscima prilikom skakanja. Ako ste ljubitelj trčanja, sigurno će vam duboke Valentino patike biti odložene, pošto vam za trčanje treba plitka, laka i savitljiva patika, napravljena tako da joj materijal omogućava protok vazduha. To znači da vam Valentino patike mogu poslužiti za neku dugu šetnju sa svojim prijateljima, čvrstim koracima.

Slične košarkaškim su i teniserske patike, s tom razlikom da su nešto pliće. Patike koje koriste rukometaši, odbojkaši i ostali dvoranski sportisti su najčešće plitke, sa đonom koji sprečava opasno proklizavanje.

Ako se potrudite da sledite prvi savet i odredite namenu patika, drugi savet vam je da odredite svoj stil gaženja. Pronacija je funkcija i amortizacija svoda stopala pri udarcu o podlogu. Postoje 3 tipa pronacije – normalna, nadpronacija ( unutrašnjost stopala prvo nagazi ), podpronacija ( spoljašnji deo stopala prvi nagazi ). Ukoliko ovo razmotrite, vi određenom vrstom patika možete to i korigovati. 

Upravo je patika vrsta obuće koja vam može omogućiti energetski najefikasniji stil gaženja. Nema krivljenja stopala ni ka spolja, ni ka unutra, ne troši se energija na pogrešno koračanje koje je sad normalizovano, nema bolova u nogama, kao ni u Ahilovoj tetivi. Zato je bitno voditi se pronacijom, posle namene, u kupovini patika. Ako ste ljubitelj visokog stila, visoke mode, vi možete i u svojim modernim Valentino patikama ubaciti anatomske uloške koji će korigovati vaš stil gaženja i učiniti ove patike još posebnijim za neki sport.

Treći savet bi bila veličina patika, nikako manja i nikako veća od vašeg broja obuće. Neki modeli imaju čuvene veličine na pola broja, pa bi možda mogao da prođe broj za pola veći, ali nikako za pola manji. Jer, bez obzira što su skupi brendovi kvalitetni, poput Valentino patika, vašem stopalu će biti teskobno u manjem broju i jedva ćete čekati da ih izujete!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *