Kako se razvijala automobilska industrija tako su se i razvijala vozila, njihove kompnente, dizajn, karakteristike, ali i auto gume. Ipak, kako su se razvijale auto gume pojavile su se i neke nedoumice u vezi sa razumevanjem kako funkcionišu gume i koliko su one izdržljive.

Danas se potrošači pre kupovine obavezno dobro informišu o novim pneumaticima, jer žele pametno da investiraju, ali i da odaberu gume koje će da zadovolje sve njihov potrebe tokom vožnje.

Naravno, kao što se posebno obraća pažnja na druge auto komponente i gume moraju da se usklade sa specifikacijama proizvođača i da se uklope u određeni moel automobila. Ipak, najviše dilema donose upravo pitanja koje to gume najbolje odgovaraju potrebama vozača.

Tržište u Evropskoj uniji nudi potrošačima dume koje imaju određene znae i koje pružaju detaljne informacije o performansama. Postoje tri najvažnija kriterijuma koja se ističu, a to su:

 • Ekonomičnost;
 • Bezbednost;
 • Buka.

Na američkom tlu razlikuju se još tri standara i to:

 • Stepen efikasnosti, odnosno potrošnja goriva;
 • Stepen potrošnje gaznog sloja;
 • Stepen prijanjanja za kolovoz.

Vrednosti se određuju pomoću oznaka A, F ili G i E, pri čemu je  A najbolja vrednost, a E najgora. Naravno, svaki vozač teži da kupi gumu koja ima najviše vrednosti, ali njihova cena je zbog performansi i često najviša. Tigar gume su gume koje ispunjavaju sve svetske standarde, a i njihova cena je pristupačna, tako da je ovaj brend veoma čest izbor vozača.

Letnje vs. Zimske gume

Kada temperatura vazduha ne ide ispod 10 stepeni Celzijusa letnje gume najbolje funkcionišu. Trebalo bi ih koristiti u uslovima kada nema snega i leda, a gume se mogu kupiti u različitim šarama, a neke različito prijanjaju i imaju različite performanse. Naravno, što je cena gume viša, to su joj bolje performanse i obratno. Takođe, svi vozači koji kalkulišu prilikom kupovine povoljnih guma, jer onda dovode u pitanje bezbednost u saobraćaju. Zato, ako ste planirali da uštedite na gumama, to zaboravite. Izaberite najbolje gume ako želite da uživate u sigurnoj i udobnoj vožnji.

Kod letnjih guma se jasno zna da kada je temepratura niža od 10 stepeni Celzijusa, njihove performanse opadaju. To znači da nisu dobre za eksploataciju u datim uslovima, bez obzira kolika je njihova dubina šare. Postaju jako tvrde, a to može da dovede do proklizavanja, a proklizavanje i do nekih drugih neprijatnosti.

Najbolje vreme za korišćenje zimskih guma jeste nešto pre početka zime. Sačinjeni su od smese koja ja predviđen za hladno vreme, a njihova konstrukcija gaznog sloja prilagođena je vremenskim uslovima, odnosno snegu i ledu. Prilikom iznenadnog naletanja na mokri deo kolovoza ili baru inače na suvom putu zahvaljujući zimskim gumama lakše se uspostavlja kontrola nad vozilom. Na temperaturama koje su niže od 10 stepeni Celzijusa ove gume se mnogo bolje prilagođavaju uslovima saobraćaja i bolje prijanjaju za kolovoz. Zimske gume Tigar su odličan izbor, a kada je reč o zimskim gumama, pri kupovini ne treba kalkulisati. Naravno, na tržištu u ponudi su više i niže cene guma, a vi pažljivo odaberite odgovarajući model zimskih pneumatika za svoj automobil. Obratite pažnju na dubinu šare in a pritisak, jer pritisak mora da bude u skladu sa karakteristikama proizvođača automobile. Naravno, napominjemo da se korišćenje zimskih guma tokom cele godine ne preporučuje, baš kao što nije dobro da tokom zimskih meseci koristite letnje pneumatike.

Razlog je veoma jasan. Pri visokim temperaturama značajno se gube performase zimskih guma, zato koristite odgovarajuće pneumatike u skladu sa godišnjim dobom.

Auto gume za sva godišnja doba

All-season gume predviđene su za korišćenje tokom čitave godine. Međutim, one se ne preporučuju u državama koje imaju oštre i nepredviive zime, ali za vožnju isključivo u gradskim uslovima, one su idealno rešenje.

Na evropskom tržištu ove gume su mnogo sličnje zimskim pneumaticima i po dizajnu i kočenju na suvom kolovozu, ali i prema dugotrajnosti i efikasnosti kada je potrošnja goriva u pitanju. Smeša guma je bliža onim zimskim gumama, ali sadrže i performanse koje su prihvatljive za korišćenje ovih guma u letnjim mesecima. Takođe, njihova šara je više slična zimskim, a ne letnjim šarama.

Napominjemo da su ove gume prilikom vožnje u letnjim uslovima bučnije nego letnji pneumatici, a uz to su letnji pneumatici mnogo boljih performansi za korišćenje u letnjim mesecima. Prednost ovih guma je u tome što štedite novac, jer ne kupujete dva kompleta guma, ali ako se gleda na duži rok, investiranje u zimske i letnje pneumatike donosi brojne prednosti i veću bezbednost i sigurnost tokom vožnje.

Niskobudžetni i premium pneumatici

Svaki proizvod na tržištu pozicioniran je tako da se može svrstati u različitu cenovnu kategoriju. Ipak, jasno je da niža cena podrazumeva lošije performanse i da je ipak bolje ne kalkulisati sa ovim auto komponentama.

Ipak, najbrojnija je grupa proizvoda koja je srednje pozicionirana, jer je većini potrošača budžet ograničen. A šta je sa brendovima?

E kada su u pitanju brendovi, premium pneumatici uglavnom pripadaju sledećim proizvođačima. To su:

 • Tigar;
 • BFGoodrich;
 • Michelin;
 • Sava;
 • Continental;
 • Goodyear.

# 1 Tigar gume

Tigar je domaći proizvod svetskih performansi. Da, da, tako bi se ukratko moglo reći za ovaj brend auto guma. Kompanija je započela sa radom u Pirotu 1935. godine i danas je jedna od najpoznatijih srpskih brendova. Najčešće su kupuju u našoj zemlji, a ove pneumatike odlikuje prilagodljivost vremenskim uslovima koji su karakteristični za kontinentalnu Evropu. O njihovom kvalitetu se nadaleko zna, a o tome najbolje svedoči saradnja sa fabrikom BF Goodrich koja je postignuta još davne 1977. godine.

# 2 BFGoodrich gume

Sedište ove kompanije je u Severnoj Karolini u Americi. Ovi pneumatici su odlični za zimu i sneg, jer su super precizne prilikom upravljanja na snegu ili u krivinama. Na zaleđenim putevima odlikuju ih dobre performanse kočenja, kao in a suvom terenu. Optimalno prijanjaju in a suvim putevima.

# 3 Michelin gume

Jedan od najvećih proizvođača guma na svetu potiče iz Francuske i reč je o kompaniji Michelin. Ovi pneumatici su namenjeni srednjoj i visokoj klasi automobile, a zahvaljujući njima se štedi gorivo i ostvaruje veća sigurnost na putu. Imaju ekološki dezen i veoma su fleksibilne, pa se prilagođavaju sim vremenskim uslovima i odlično prijanjaju za kolovoz.

# 4 Sava gume

Sava potiče iz susedne Slovenije i prisutna je na tržištu više od 85 godina. Stalno se šire na evropskom tržištu, a sve zbog prepoznatljivog kvaliteta i dobrih performansi pneuatika. Odlično prijanjanje, ušteda goriva i sporo habanje u prvi plan se ističu, pri čemu ne čudi što je ovaj brend popularan među potrošačima.

# 5 Goodyear gume

Goodyear su premium gume koje se prilagođavaju različitim situcijama na putu odlične su tokom letnjih meseci. Takođe, zahaljujući svojim performansama zimski pneumatici uvek dobro dođu u vožnji po snegu i ledu. Asimetričnog su dizajna i dobro prijanjaju i imaju manji otpor pri kotrljanju. Specijalnog su dizajna i predviđene su za automomobile srednje klase i luksuzna vozila. Kompanija je nastala još kraem 19. veka u Ohaju, a svoju milijarditu gumu je proizvela još pre pola veka, odnosno 1963. godine.

# 6 Continental gume

Ovi pneumatici se sporo habaju i veoma su bezbedni. Idealni su za srednju i visoku klasu automobila, a ekološki su nastrojene. Nemačka kompanija Continental četvrta je na svetu po proizvodnji auto guma, a osnovna je u Hanoveru. Za ovaj nemački brend na prvom mestu je sigurna i bezbedna vožnja, a proizvodnja se usklađuje sa najvišim nemačkim standardima.

Za koji god brend da se odlučite, uvek imajte na umu da na prvom mestu treba da vam budu performanse pneumatika, pa tek onda njihova cena.

Beoguma vam nudi sve ove svetske brendove po najpristupačnijim cenama i odličnom garancijom i podrškom. Takođe vam nudi i mogućnost internet kupovine. Uz Beogumu ćete biti uvek sigurni na putu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *