Praznici su doba godine za zabavu, veselje i porodična okupljanja. U takvoj situaciji možete doći do otkrića da je vašim roditeljima ili starijim voljenima sada potrebna nega i pomoć. Potreba za ličnom negom i podrškom može iznenaditi  porodicu. Nakon što ste neko vreme razdvojeni, može iznenada postati očigledno da neko više nije siguran da živi sam.

Znaci da je starijoj osobi potrebna nega

Prvi znak je fizičko pogoršanje, gubitak sposobnosti za izvršenje svakodnevnih aktivnosti, kupanje ili tuširanje, oblačenje, ishranu, funkcionalnu pokretljivost, ličnu higijenu i higijenu toaleta. Pazite na znakove brzog gubitka kilograma ili na prazan frižider. To može značiti da osoba doživljava gubitak apetita ili se muči da pripremi obroke. Obratite posebnu pažnju na bilo kakve fizičke povrede, nemogućnost održavanja ravnoteže ili gubitak snage ili pokreta. 

Dok gotovo svi stariji ljudi osećaju neki nivo zaboravnosti, česti propusti u pamćenju koji počinju negativno da utiču na život mogu biti znak demencije ili Alchajmerove bolesti. Ova zaboravnost može uključivati ostavljanje predmeta na pogrešnim mestima, zaboravljanje važnih događaja i obaveza, teškoće u  prisećanju imena bliskih prijatelja i članova porodice. Vaša voljena osoba možda ima poteškoća u vođenju razgovora. Takođe je uobičajeno da se izgubi ili zbuni tokom izvršavanja svakodnevnih poslova, kao što je odlazak u prodavnicu.

 

Demencija

Neka pitanja mentalnog zdravlja poput paranoje, zablude, promene raspoloženja, promene ličnosti ili depresije kod starih povezani su sa različitim vrstama demencije. Dijagnoza demencije ne mora nužno značiti da osoba  mora odmah da napustit svoj dom. Međutim, može olakšati pronalaženje brige kako bolest napreduje.

Gomila neotvorene pošte može otkriti da vaša voljena osoba zanemaruje da plati račune i ima finansijske probleme. Ostali znakovi upozorenja o finansijskim poteškoćama uključuju to da im je potrebno duže od uobičajenog vremena za izvršavanje jednostavnih finansijskih zadataka ili imaju  problem u obraćanju pažnje na važne detalje. Takođe možete primetiti poteškoće u obavljanju osnovne matematike ili razumevanju finansijskih koncepata.

 

Kada je dom za stare pravo rešenje

Kada porodica prepozna navedene znake, vreme je da raspravi o tome šta treba preduzeti. Započnite tako što ćete se prvo složiti kao porodica da biste se našli na istoj strani. Neko će morati da bude spreman da se upozna sa opcijama pružanja nege i obilazi potencijalne  ustanove za negu starih. Više o uslugama doma za stare vidi ovde. Moraće da dobije dobre procene troškova za negu, da utvrdi koja vrsta imovine i prihoda je na raspolaganju kako bi se pomoglo u dugoročnim troškovima nege. 

Treba razmotriti nekoliko opcija za dugoročnu negu. Negovatelj može pomoći da vaša voljena osoba ostane u svom domu ili možete angažovati pomoć za određene poslove kao što su pravljenje obroka ili čišćenje kuće. Ipak, kada vaša voljena osoba ima potrebe za medicinskom negom, ako joj je potrebna pomoć u obavljanju osnovnih dnevnih aktivnosti, dom za stare može biti dobra opcija. Pojedinci kojima je dijagnostikovana demencija mogu se dobro snaći u ustanovi specializovanoj za ovaj vid nege. Ako vaš bližnji ima velike potrebe za stalnom zdravstvenom zaštitom, on ili ona mogu imati koristi od mnogih usluga doma za stare.

Bez obzira na opciju o kojoj razmišljate, trebalo bi da uklonite svaku negativnu stigmu naglašavajući pozitivne korake o napretku u ovom pravcu. Na primer, u domu za stare postoje brojne društvene aktivnosti i posebni događaji u kojima starije osobe mogu učestvovati, što  često omogućava sticanje novih prijatelja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *