Rančevi za djecu dolaze u mnogim veličinama, bojama i materijalima, a oblici pomažu deci svih uzrasta da izraze svoj lični stil. A kad se koriste na pravi način, rančevi za djecu mogu biti veoma korisni. 

Rančevi za djecu – funkcionalnost

Mnogi rančevi za djecu imaju više odeljaka koji su korisni učenicima jer im pomažu da organizuju knjige i sve ostale sveske i pribor koji svakodnevno nose od kuće do škole i obrnuto. Kada se rančevi za djecu uporede sa torbama na rame i tašnama, rančevi su mnogo praktičniji jer se teret raspoređuje pravilno i nema opasnosti od posledica dugotrajnog nošenja. A činjenica je da djeca rančeve nose gotovo pa svakodnevno. 

Kada se rančevi za djecu nose pravilno, težina u rancu se ravnomerno raspoređuje i nema bojazni od bilo kakvih posledica. 

Međutim, koliko su praktični ruksaci, oni mogu da istegnu mišiće i zglobove ili mogu uzrokovati bol u leđima, ako su preteški ili ukoliko se pogrešno koriste.

Evo kako pomoći deci da pronađu – i da koriste – odgovarajući ranac.

 

Problemi koje rancevi za djecu mogu da naprave

Mnoge stvari mogu dovesti do bolova u leđima kod dece – poput bavljenja sportom ili vežbanja, lošeg držanja dok sedite ili dugih perioda neaktivnosti. Ali neka djeca imaju problema sa vratolom jer svakodnevno vuku rančeve sa knjigama, školskim potrepštinama i ličnim stvarima okolo sa sobom.

Lekari i fizikalni terapeuti preporučuju deci da u pakovanjima ne nose više od 10% do 15% svoje telesne težine. Ali mnogi nose mnogo više od toga. Kada teški ranac za djecu nije pravilno postavljen na ramena, sila težine može da povuče dete unazad. Da bi se ovo nadoknadilo, dete se može saviti napred u bokovima ili može da savije leđa. Zbog toga dolazi do nepravilnih položaja kičme, što dovodi do bolova u ramenima, vratu i leđima.

Djeca koja nose svoje rančeve preko samo jednog ramena – kao što mnogi to čine, jer misle da izgleda bolje ili im je jednostavno lakše – mogu se nagnuti na jednu stranu da nadoknade dodatnu težinu. Kod ovakvog nošenja razvijaju se bolovi u donjem i gornjem delu leđa i naprežu se ramena i vrat.

Nepravilna upotreba rančeva takođe može dovesti do lošeg držanja. Devojčice i mlađa djeca mogu biti posebno u opasnosti od povreda sa rančevima za djecu jer su manji i mogu preneti opterećenja koja su veća u odnosu na njihovu telesnu težinu.

Takođe, rančevi za djecu sa uskim kaiševima koji se ukopavaju u ramena mogu da ometaju cirkulaciju i živce. Ove vrste kaiševa mogu da dovedu do osećaja peckanja, ukočenosti i slabosti u rukama i ramenima.

A glomazni ili teški rančevi za djecu ne uzrokuju samo povrede leđa. Ostala pitanja bezbednosti koja treba uzeti u obzir:

Djeca koja nose velike rančeve često nisu svesna koliko prostora rančevi zauzimaju i mogu da slučajno udare drugu djecu dok se druge okreću ili kreću kroz uske prostore, poput školskog  hodnika ili autobusa.

Učenici mogu biti povređeni ako nalete na velike rančeve ili ako im isti ispadne iz ruku.

Nošenje teškog ranca menja način na koji djeca hodaju i dovodi ih u opasnost od pada, posebno na stepenicama ili drugim mestima gde ranac može da izbaci učenika iz ravnoteže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *