Upotreba origana je danas veoma široka. Može se koristiti kao dodatak ishrani (začin), ali i u medicinske svrhe (kao preventiva u borbi protiv mnogih bolesti).

Nekima je prva i jedina asocijacija na origano upravo mirisni začin za pice i ostala mediteranska jela. U ovom slučaju radi se o tzv. pitomom origanu koji se uzgaja na plantažama Grčke, Italije ili Turske.

Kada govorimo o farmaceutskom proizvodu koji se koristi za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba misli se ipak na nešto drugačiju vrstu ove čudotvorno lekovite biljke sa mediteranskog podneblja. Naime, radi se o divljem origanu čiji je glavni sastojak karvakol koji ovo ulje svrstava u najjači i najefikasniji antiseptik na svetu. Može se konzumirati u okviru kapsule ili kao ulje u zavisnosti od potrebe.

Ulje divljeg origana se može koristiti radi preventive, za jačanje imunološkog sistema kao i za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Širok spektar prednosti koje ulje ima svrstava ga u jedno od moćnijih proizvoda potpuno prirodnog porekla.

 

Odlično u borbi protiv urinarnih infekcija

Koliko urinarne infekcije mogu da budu naporne i iscrpljujuće znaju svi oni koji se neretko sučeljavaju sa ovom vrstom zdravstvenih tegoba. Česta upotreba antibiotika koji se koriste u lečenju raznih bakterija koje su zapravo glavni uzročnici infekcije mokraćnih kanala mogu ih učiniti rezistentnim tj. otpornim na lekove. Tada se lečenje može dodatno zakomplikovati pa u prvi plan dolaze neki alternativni metodi.

Pre nego što prvom prilikom na svoju ruku pohrlite za jakim antibiotikom kako biste se rešili neke bakterije na koju vam je ukazao urinarni nalaz, zašto ne biste pokušali da se ovog problema rešite prirodnim putem? Upotreba raznih prirodnih čajeva poput čaja od brusnice, rastavića kao i origano ulje se se pokazali kao veoma efikasni načini za izbacivanje bakterija iz bešike.

Naravno, ukoliko se radi o velikoj količini bakterija koju je potrebno što pre eliminisati kako se infekcija ne bi prenela na bubrege, antibiotici su neizostavni deo terapije. U tom slučaju, najbolje je da se konsultujete sa izabranim lekarom.

 

Ulje divljeg origana štiti od virusa i gripa

Osobe koje generalno imaju oslabljen imunitet sklone su čestim virusnim infekcijama. Takođe, njih često ne zaobiđe ni sezonski grip, kijavica ili prehlada. Preporuka je da ovakve osobe koriste nešto za jačanje svog imunog sistema. Origano ulje se pokazalo kao sredstvo koje organizam štiti i čini ga otpornijim, naročito u zimskim mesecima kada su infekcije i najizraženije. Mnogo je važnije raditi na preventivi i to pomoću potpuno prirodnih preparata koji su se već pokazali delotvornim.

Ulje divljeg origana je 100% prirodnog porekla, bez ikakvih hemijskih dodataka. Spada u odlične antioksidanse jer čiste organizam i izbacuju iz njega sve loše i otrovne materije koji su se nakupili vremenom. Odlične rezultate daje i u lečenju respiratornih infekcija kao što su uporan kašalj ili bronhitis.

 

Može se koristiti i za spoljnu upotrebu

Koliko je ulje divljeg origana delotvorno kada se unosi direktno u organizam, isto tako se pokazalo i veoma efikasnim u otklanjanju tzv. gljivičnih oboljenja. Dakle, može se koristiti kako za unutrašnju tako i za spoljašnju upotrebu. Ne izostaje ni upotreba ulja kao melema na rane koje se mogu javiti usled prekomernog izlaganja sunčevoj svetlosti ili opekotina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *