Ako ste tip osobe koja brine o svom zdravlju, to znači da između ostalog vodite računa i o svojoj ishrani. Shodno tome, trudite se da u organizam unesete samo zdrave namirnice dok one „manje zdrave“ zaobilazite u širokom luku.

Generalno, još uvek smo u takvom periodu da su nam pijace bogate raznovrsnim voćem i povrćem, pa nam u neku ruku i ne pada toliko teško da se hranimo zdravo. Septembar je mesec kada mnoge domaćice započinju proces pripreme zimnice kao što je pravljenje domaćih sokova, poput soka od maline, kruške, jabuke i sl., ajvara i raznih džemova pa je samim tim potražnja za voćem i povrćem na pijaci znatno veća. 

Ukoliko se opet osvrnemo na zdravlje, primetićemo da je sve što je „domaće“, tj. sve što smo sami napravili daleko zdravije od recimo kupljenih proizoda iz supermarketa. Tako na primer domaći sok od nekog sezonskog voća ne može da se poredi sa bilo kojim sokom iz prodavnice.

 

Sok od maline za prirodno jačanje imuniteta

Malina pripada posebnoj sorti voća kada se radi o našem zdravlju. Ona toliko ima pozitivnih svojstava da bi bilo poželjno da je jedete u što većeim količinama, posebno kada joj je sezona sazrevanja. Ukoliko želite da svojoj deci obezbedite nešto veoma zdravo, a pri to izuzetno ukusno, sok od maline je genijalna ideja. 

Ova vrsta voća spada u veoma snažne antioksidanse, pa ste samim tim zaštićeni od brojnih upala kao i od veoma opasnih bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja, tako što omogućava čišćenje krvnih sudova. Isto takao, ova voćka je idealna za sve one koje imaju problema sa dijabetesom. Velika količina prisutnih vitamina poput vitamina C, B, E, K je svrstavaju u top pet najzdravijih voćki na našem podneblju. 

Ukoliko vodite računa o ishrani, u smislu da vam je cilj da ostanete vitki i tokom zimskog perioda, neka vam malina bude voće koje ćete konzumirati svakodnevno. Bilo svežu, zamrznutu ili u obliku soka. 

 

Svaki sok napravljen od prirodnog voća ima velike blagodeti na vaše zdravlje

Kada nam se desi da u nekoj prilici popijemo neku vrstu prirodnog voćnog soka, sigurno nam je prva asocijacija na to boravak kod baka i deka na selu gde bezbrižno ispijamo litre i litre ovog slatkog napitka. Kako stižu prvi plodovi na grani tako se pristupalo pravljenju domaćih sokova. Najpre je tu sok od maline koji je složićete se božanstvenog ukusa. Zatim sledi sok od višnje, cvekle, kajsije, kruške itd. Mnoge iskusne domaćice danas nalaze inspiraciju u kombinovanju različitih vrsta voćki kako bi napravile sok jedinstvenog ukusa za svoje najdraže ukućane.

 

Zašto treba izbegavati kupovne sokove, a posebno one gazirane?

Ako se konsultujete sa bilo kojim stručnjakom kome je u opisu posla zdrava ishrana, videćete da se na listi nezdravih namirnica skoro na prvom mestu nalaze upravo gazirana pića. Razlog za to je velika koncentracija prostih šećera koje oni sadrže, a svi znamo koliko je šećer nezdrav kako za naše telo tako i za celokupan naš organizam. 

Ako ste pasionirani obožavalac sokova, i prosto ne možete da živite bez njih, savetujemo vas da u tom slučaju izaberete prirodne domaće sokove koje možete danas naći u skoro svim radnjama zdrave hrane. Ili još bolje, ukoliko ste u mogućnosti, sami ih napravite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *