Ništa ne podseća na školu više nego djacka torba. Ulice kojima dominiraju đaci koji nose djačke torbe za devojcice i za decake svima nam izmamljuju osmeh 1. septembra. Ali, koliko vremena ste proveli razmišljajući o tome kako vaše dete nosi torbu i šta je u nju stavilo?

Međutim, postalo je uobičajeno da deca svakodnevno osećaju bol u leđima od nošenja preopterećenih, loše prilagođenih djackih torbi. Dakle, pre nego što napunite novi ruksak Minionsa i pošaljete svoje sinove i ćerke u školu, razmotrite ove jednostavne smernice i razmislite o ergonomskim rančevima za školu:

 

Odaberite ranac koji pristaje detetu

Ne uzimajte ogromne djacke torbe za devojcice niti za dečake. Ako ima dovoljno prostora za sve što vam dete treba u kampu ili na odmoru, djacka torba je prevelika.

Odaberite najmanji ranac koji će i dalje sadržavati sve potrebne predmete. Iako je možda primamljivo nabaviti ono što će vaše dete koristiti godinama koje dolaze, to nije zdravo za rastuću osobu.

Ruksak treba da se odmara tik iznad struka ako je pravilno podešen i da ne bude veći od dečijih leđa. Ako može da drži knjigu, ručak i možda neku odeću za trening, to je dovoljno.

 

Neka napunjeni ranac bude najviše 15% telesne težine

To je generalno sigurno ograničenje za težinu ruksaka u odnosu na dete koje ga nosi. Deca to često prekorače, često sa stvarima koje uopšte ne moraju da budu u rancu.

Budući da su deca, prilično je normalno da predmeti lebde u dubini ruksaka, a da ih mesecima zaredom ne dodirnete.

Neka deca povremeno prazne torbe – ti izgužvani papiri imaju bolji dom od leđa vašeg deteta.

Sada, može biti izazovno držati se granice od 15% za lakšu decu. Ali, ne mora sve da ide unazad.

 

Lako je i prikladno nositi ručak u ručnoj torbi. Ako vaša deca moraju da donesu glomazne predmete u školu – na primer opremu za fizičko- neka ih nose. Predmeti koje ne treba svakodnevno donositi kući mogu ostati u školi!

 

Koristite mogućnost podesivih naramenica

Obične naramenice koje se ne mogu podesiti i naramenice na jedno rame nisu više cool. Takođe je opasno – na kraju ćete se nagnuti na stranu da se rešite neravnoteže težine.

Ovo stavlja prekomerno (i potpuno nepotrebno naprezanje) na donji i gornji deo leđa, ramena i vrat, a detetu može da ostavi povrede ili nelagodu od malih nogu.

 

Ergonomija rančeva za decu – karakteristike dobrog ruksaka

Preveli smo veličinu, stane i kaiševe, ali ranac je više od toga. Kada birate novi ruksak, estetika mora biti na drugom mestu.

 

Proverite da li je torba napravljena od lakog materijala i da ima mnogo odvojenih pretinaca. To ne samo da stabilizuje opterećenje, već i olakšava ravnomernu distribuciju i organizovanje.

 

Takođe bi trebalo biti dosta obloga na leđima i uz naramenice da bi se ublažio teret. Šira kaiševa takođe pomažu u tome.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *