Dobrodošli u 2. mesec trudnoće! Ako ste do sada sumnjali, sada bi već trebalo da pretpostavite da ste u drugom stanju. Mnoge žene imaju poremećaje ciklusa pa pomisle da je i sada to uzrok kašnjenja menstruacije, ali se pojačavaju i drugi simptomi i gotovo je sigurno da ćete pomisliti „da nije možda trudnoća u pitanju?“

Šta se to dešava sa telom žene, a kako teče razvoj bebe u 5. nedelji trudnoće? Kako se ponašati dok u vama raste novi život?

Kako izgleda peta nedelja trudnoće?

U prethodnoj nedelji beba je bila veličine zrna maka, a kada nastupi peta nedelja trudnoće, ona je veličine semenke susama. Mališan raste neverovatnom brzinom! Lekari imaju stručan naziv – embrion, a u jednom njegovom sloju počinje da se formira i nervna cev (neuralna cev) baš tokom ove, pete nedelje trudnoće. Nastavlja se i postepeno formiranje organa iako embrion sada još uvek liči na punoglavca, a ne na čoveka.

Svi znaci trudnoće su tu i ne vide se na prvi pogled:

  • Zamor
  • Pospanost
  • Vrtoglavica
  • Hormonalne promene koje dovode do promena raspoloženja, pojačane maljavosti, toplotinih udara, promene boje glasa…
  • Bolne grudi
  • Mučnine koje traju duže tokom dana
  • Zatvor
  • Nadutost…

Simptomi koji se manifestuju u petoj nedelji trudnoće se samo množe i tako će biti sve do najčešće 12. nedelje kada se hormoni smiruju.

Ako već niste, sada je pravo vreme da obavestite ginekologa o drugom stanju, a on će vam savetovati da ga posetite do 8. nedelje kada se očekuje srčana radnja i provera pravilnog razvoja ploda.

Peta nedelja trudnoće je vreme kada vam simptomi otkrivaju da ćete biti roditelj!

Folna kiselina – neophodna za pravilan bebin razvoj

U slučaju da je trudnoća planirana doktor vam je već savetovao da i pre začeća započnete sa uzimanjem folne kiseline i kompleksom vitamina za trudnice. U slučaju da to niste radili, peta nedelja trudnoće je odlična za to jer sada započinje formiranje buduće kičmene moždine.

Zbog jutarnjih mučnina mnogim trudnicama uzimanje vitamina predstavlja dodatni nadražaj za želudac, pa pitajte ginekologa da li smete da ih pijete u večernjim satima ili u kombinaciji sa hranom.

Uz folnu kiselinu i vitamine, drugi mesec trudnoće je pravo vreme da se posvetite pravilnijem načinu ishrane, ali i umerenoj rekreaciji jer manje kilograma doprinosi lakšoj trudnoći.

Niste sami u drugom stanju!

Uključite partnera u trudnoću jer on jeste važan deo nje. Budući očevi, naročito oni koji očekuju prvo dete nisu upoznati sa svim promenama koje trpi telo žene, pa im treba puno strpljenja i čitanja literature (ovaj tekst takođe može da pomogne) da bi razumeli buduću mamu.

Ne poredite sebe sa drugim trudnicama! Uživajte u ovom čarobnom dobu iako se mnogim mama neće činiti takvim. Zapamtite da je jedino žensko telo dizajnirano da na svet donese drugo ljudsko biće. Velike promene vas tek očekuju – vaši organi i kosti će se pomerati, srce rotirati, a beba svih 9 meseci biti sigurna i bezbedna u vašem stomaku.

Sa svakom narednom nedeljom dešavaće se neverovatnije promene, spremite se i radujte se svim budućim dešavanjima koje donosi drugo stanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *