kalendar plodnih dana

Tokom svakog meseca ovarijumi, tj. jajnici, oslobode jednu jajnu ćeliju, kada ona dospeva u jajovod i kada je spremna za oplodnju. Ovaj proces puštanja jajne ćelija, kada prsne folikul i oslobodi je, naziva se ovulacija i predstavlja središnji, glavni deo plodnih dana. Od momenta prskanja folikula, tj. dešavanja ovulacije, ovulacija traje između 12 i 24 časa kada je najverovatnije i najviše moguće da dođe do začeća. Tačno izračunavanje momenta ovulacije veoma je važno kada žena planira da ostane u drugom stanju, kao i kada želi da spreči trudnoću, ali su isto toliko bitni i plodni dani. 

Žensko dete se rodi sa jajnim ćelijama čiji broj iznosi između jednog i dva miliona. Do perioda puberteta ostane otprilike jedna četvrtina, dok za celokupan period reproduktivnih godina jajnici oslobode oko 400 jajašaca, odnosno jajnih ćelija koje su spremne za oplodnju. 

Nakon prskanja folikula, jajna ćelija kreće ka jajovodu, a onda i ka materici. Ukoliko dođe do oplodnje, jajna ćelija nastavlja put ka materici, gde sledi njena implantacija i dalji rast embriona, njegov razvoj. Ukoliko do oplodnje ne dođe, jajna ćelija zajedno sa jednim delom zida materice, enodmetrijumom, izbacuje se iz organizma što već daje karakteristične simptome menstruacije. 

Kako znati vreme ovulacije?

Da biste izračunali pouzdano kada su plodni dani, najvažnije je da znate kada nastupa ovulacija. Kod žena koje imaju redovnu menstruaciju, čiji je ciklus školski ili njemu približan, a to je onih dobrih 28 dana, onda je lako ustanoviti kada se dešava ovulacija. U drugim slučajevima je nešto teže i potrebno je pomno praćenje svih simptoma i promena. 

Sam menstruacioni ciklus ima tri faze, jasno odeljena tri dela svog trajanja, prva je folikularna, druga je ovulatorna i treća jeste faza žutog tela. Tokom prve faze dolazi do rasta i razvoja folikula i jajne ćelije. Na samom kraju prve faze dolazi do ovulacije, kada kreće ovulatorna faza i nakon nje počinje poslednja ili faza žutog tela. Matematički kada se računa, ovulacija se dešava dve nedelje pre očekivane menstruacije. Period ovulacije je period kada dolazi do najbrže oplodnje, odnosno ostajanja u drugom stanju. Ali taj period traje 12 ili 24 časa, što znači jedan dan, dok plodni dani traju duže. Ako imate ciklus koji traje 28 dana, ovulacija će se dogoditi 14. dana, dok plodni dani obuhvataju veći vremenski period. 

Plodni dani

Da biste dobro izračunali plodne dane i da biste znali kako organizam funkcioniše po pitanju začeća, bitno je da znate dve bitne stvari. Prva, veoma važna stvar jeste ta da spermatozoidi nakon ejakulacije i seksualnog odnosa mogu da prežive i do pet ili šest dana. Druga bitna stvar jeste da nakon ovulacije, oslobađanja jajne ćelije, začeće može da se dogodi u periodu do 48 sati. Sveukupno, plodni dani traju u proseku oko nedelju dana. Kako?

Usled mogućnosti da speramtozoidi imaju mogućnost preživljavanja pet ili šest dana, plodni dani kreću pet ili šest dana pre ovulacije, obuhvataju dan ovulacije i još najviše dva dana nakon nje. Tokom celog tog perioda žena može u bilo kom momentu da ostane u drugom stanju, zbog čega je to period kada se vodi računa, bilo da želite trudnoću ili je izbegavate. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *