Strane firme u Srbiji

Zbog povoljnog geopolitičkog i ekonomskog položaja Srbija je prepoznata kao zanimljiva poslovna destinacija za preduzetnike i kompanije iz čitavog sveta. Shodno tome, evidentan je i porast stranih investicija.

Značaj geografskog položaja

Poznato je da Srbija, kao zemlja koja se nalazi u središtu Balkanskog poluostrva, predstavlja jednu od važnijih raskrsnica u Evropi. Zbog tog položaja Srbiju ne zaobilaze važni istorijski događaji, ali sa druge strane pokazalo se da je Srbija nezaobilazan trgovinski put što je svakako uticalo na njen privredni značaj.

Ni dan danas taj značaj ne jenjava u pogledu privrednog potencijala. Iz Narodne banke Srbije navode da je u prvih devet mecesi ove godine priliv stranih direktnih investicja dostigao 3,011 milijardi evra i ostao stabilan uprkos zaoštravanju geopolotičkih tenzija. U istom periodu prošle godine zabeleženo je 3,002 milijarde evra stranih direktnih investicija. Očekuje se pozitivan trend rasta investicija do kraja 2022. godine kada bi ukupan iznos mogao da dostigne, a možda i pemaši rekord od 3,863 milijarde evra iz 2021. godine. Najveći priliv je ostvaren iz EU, Kine i Ruske Federacije.

Koje strane firme posluju u Srbiji?


U Srbiji posluje veliki broj krupnih stranih kompanija kao što su: Coca-Cola, Continental, Delez, Nordeus, Microsoft Software, Philip Morris Services, LIDL, Robert Bosch i mnogi drugi. Tome ide u prilog činjenica da podaci iz ankete sprovedene 2018. godine govore o tome da su ljudi sve više zainteresovani za rad upravo u privatnim kompanijama čiji su vlasnici stranci.
Zabeležno je sve manje interesovanje za rad u državnim firmama i privatnim firmama sa domaćim vlasnicima.

U Novom Sadu su od nedavno počele da posluju  japanska kompanija Nidec electric motor Serbia i nemačka kompanija Continental koje se bave automobilskom industrijom. Činjenica je da se u Srbiji pojavljuje sve više perspektivnih stranih kompanija. Po podacima iz oktobra ove godine, samo nemačke firme u Srbiji zapošljavaju oko 40.000 ljudi, austrijske oko 22.500 radnika. 

Porast od 12,50% u prvih 6 meseci

Što se tiče statistike i brojki, dok ne sagledamo informacije za celu 2022. godinu, samo u prvih 6 meseci ove godine APR je zabeležio veći broj osnovanih privrednih subjekata nego za isti period prošle godine.

Iz beogradske firme Creative Finance koja se bavi knjigovodstvom, navode da se stranci uglavnom raspituju o porezu u našoj zemlji i preduzetništvu, a podaci govore da je u prvih 6 meseci ove godine, u Srbiji zabeleženo osnivanje 26.816 privrednih subjekata, za 4.520 više u odnosu na prošlu godinu za isti period. U procentima, to je za 12,50% više. Prvih 5 prijavljenih pretežnih delatnosti kod osnovanih društvama za ovaj period je: nespecijalizovana trgovina na veliko (590), računarsko programiranje (463), konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (355), izgradnja stambenih i nestambenih zgrada (328), delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata (211).

Kada je reč o otvaranju novih preduzeća u Srbiji, treba istaći da strani investitori nemaju ograničenja prilikom osnivanja svojih firmi, što predstavlja još jednu olakšavajuću okolnost koja privlači strane investitore.

Rusi, IT sektor…

Posebno treba istaći da je u ovoj godini, usled novonastalih tektonskih promena u geopolitičkoj areni u svetu, u Srbiji primećen izuzetan porast broja otvorenih firmi čiji su vlasnici državljani Ruske Federacije.
Rusi često ističu da se osećaju prijatno u Srbiji i da su dobro prihvaćeni, a otvaranje firme je jedan od načina za dobijanje onoga što oni zovu ВНЖ в Сербии, odnosno boravišne dozvole u Srbiji.

U junu je zabeleženo da se u Srbiji u tom trenutku obrelo oko 10.000 ruskih državljana, a prema nezvaničim podacima iz novembra ove godine taj broj je poslednjih meseci dostigao od 50.000 do 100.000 ljudi. Većina njih radi u oblasti informacionih tehnologija, i dok su se neki zaposlili u stranim ili domaćim kompanijama, mnogi su nastavili da rade svoj posao onlajn.

Od 1. januara do novembra 2022. godine registrovano blizu 800 privrednih društava i preko 2.100 preduzetničkih radnji čiji su vlasnici ruski državljani. To je čak 18 puta više u odnosu na prethodnu godinu. Kaže se da dnevno niče 10-12 firmi čiji su vlasnici upravo Rusi. Prema delatnostima prednjači računarsko programiranje, trgovina na veliko i konsultantske usluge i delatnost reklamnih agencija, a prebivališta su pronašli najviše u gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš.

Ruska kompanija Luksoft,  nedavno je poslala 1.000 inženjera iz Rusije u Beograd, a u planu je preseljenje još 1.000 inženjera, dok ruski gigant Yandex planira otvaranje razvojnog centra u našoj zemlji.

Ruskim državljanima u prilog ide uredba kojom je Vlada Srbije skoro uvela podsticaje, ukinuvši doprinose i 70% poreza na zaradu za pridošla lica, koje poslodavac zaposli na poslovima za koje je teško pronaći stručna lica na domaćem tržištu. Poslodavci imaju pravo na olakšicu ukoliko je zarada zaposlenog veća od 300.000 dinara i radni odnos sklopljen zaključno sa 31.12.2023. godine.

Sve ukazuje na to da je Srbija postala rešenje za veliki broj Rusa, kako zbog privatnih tako i zbog poslovnih razloga. Jezik im ne predstavlja problem, naročito mladima koji govore i engleski, dok nešto stariji više koriste ruski koji naš narod donekle i razume. Kraj godine će doneti još preciznije brojke pa ćemo imati detaljniji uvid koliko je ruskih firmi i preduzetnika zakucalno na vrata knjigovodstvenih i računovodstvenih firmi i zatražilo бухгалтерские услуги tj. knjigovodstvene usluge.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *