Odavno je poznato da su orijentalne primene medicine drastično različite od naših.

Mnogi začini, plodovi i lekovita bilja ostala su zaboravljena u Evropi nakon Antike, a još veći deo zaboravljen je sa modernim dobom i prestankom puta Svile.

Savršen primer za ovo je Indijski tamjan – Weihrauch koji je u Evropi relativno malo korišćen, a koji obiluje širokim mogućnostima primene. Ovaj orijentalni, od davnina poznati lek se sada vraća u Evropu i Srbiju.

Boswellia je u Srbiji relativno skoro našla korisnike, uglavnom u obliku suplement kapsula.

Indijski tamjan weihrauch – boswellia serrata u Srbiji može rešiti veliki broj problema kao što su: kamen u bubregu, artritisa, zalečivanja rana i borbe protiv infekcija; samo ako bi se podigla svesnost populacije o ovom drevnom orijentalnom leku.

Šta je Boswellia Serrata?

Indijski tamjan Weihrauch – Boswellia Serrata je aromatična smola koja se dobija iz drveta Bosvelia, koje raste u oblastima Azije i Afrike i jedan je od najstarijih mirisa. 

Indijski tamjan Weihrauch kao lek nije toliko poznat u evropskoj narodnoj medicini, već je njegova primena puno veća na istoku, u zemljama poput Indije gde se primenjuje kroz ajurvedu za lečenje mnogih hroničnih reumatskih upala i drugih ozbiljnih zdravstvenih tegoba. 

Proizvodi od njega u Evropu se danas uvoze iz Indije.

Za lečenje se koristi smola indijskog tamjana weihrauch-a koja se skuplja tokom čitave godine.
Verovali ili ne pre pre 5.000 godina na Arabijskom poluostrvu i u severnoj Africi je bio vredan koliko i zlato, a u Egiptu je korišćen za balsamovanje mumija.

Lekoviti deo biljke je olibanum.

To je naziv za gumenu smolu koji izlazi nakon što se stablo zaseče i stvrdne se na vazduhu.

Ta lekovita smola sadrži:

 • kiseline
 • grupu pentacikličkih triterpena i
 • eterično ulje

Najvažniji sastojak indijskog tamjana Boswellie Serrata je: Bosvelijska kiselina (ima antiupalno delovanje i efikasna je u ublažavanju bola uzrokovanog artritisom)

Primene i lekovita svojstva

Danas, indijski tamjan weihrauch svoju primenu nalazi u:

 • aromaterapiji
 • kozmetici
 • masaži
 • a posebno u lečenju.

Neka od lekovitih svojstava indijskog tamjana – weihrauch su:

 • lečenje artritisa,
 • zaceljivanje rana
 • njegovo antiupalno dejstvo pomaže i kod Kronove bolesti i cisti,
 • jačanje ženskog hormonalnog sistema,
 • održavanje zdravlja usne šupljine (žvakanje smole tamjana poboljšava zdravlje zuba i desni)
 • sprečava infekcije i upale (antimikrobna dejstva)
 • tamjan može pomoći i u lečenju nekolikih vrsta karcinoma – malignih melanoma, raka mokraćne bešike i tumora na mozgu
 • ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih sudova i smanjuje nivo holesterola
 • u aromaterapiji tamjan se koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije
 • tamjan može da pomogne i kod hrkanja, tako što se uljem tamjana mažu vrat, grudi i područje oko nosa
 • u nezi kože – pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana
 • može se koristiti i kao lek za kamen u bubregu

 

Boswellia Serrata – Indijski tamjan weihrauch u Srbiji

Kao što je navedeno, Indijski tamjan weihrauch se u Srbiji pojavio relativno skoro. Jedan od najčešćih oblika u kojem se javlja je u obliku suplement kapsula.

Medjutim, problem je u tome što je mali broj proizvođača i prodavaca prepoznao ovaj orijentalni lek kao relevantan za naše tržište. Među u onima koji jesu izdvaja se pro100healthy, koji se izdiferencirao na tržištu.Nada za tržište u Srbiji je da će populacija prepoznati ovaj čudotvorni orijentalni lek kao nešto nezamenljivo, i da će samim tim naterati i proizvođače i prodavce da više pažnje posvete orijentalnim oblicima medicine, poznatim od davnina.

Dakle iz svega navedenog može se zaključiti da je indijski tamjan weihrauch veoma pogodan i zdrav suplement ishrani, posebno ukoliko je u pitanju njegovo korišćenje u medicinske svrhe.

Zato je moja topla preporuka, da ukoliko imate neke od gore navedenih problema, možete da probateIndijski tamjan – Weihrauch, i da pronađete rešenje za ono što vas muči.

Važno je samo napomenuti da nije namenjen deci, trudnicama i dojiljama. Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Dijetetski suplementi nisu zamena za zdravu ishranu.

8 Replies to “Šta je indijski tamjan i kakve blagodeti ima”

 1. Sve sto je zdravo i korisno za nase zdravlje ja podrzavam , a narocito ako je suplement pogodan i prirodan i ne skodi organizmu ja sam za to, prirodno izdravo i korisno probajte indijski tamjan.

 2. mogu vam reci iz licnog iskustva, ja sam imala bol u zglobu ruke, koristila sam indijski tamjan, mislim da mi je bas to pomoglo, a pre toga sam isla na fizikalnu terapiju i koristila sam razne preparate i nikakvog poboljsanja nije bilo

 3. mogu vam reci iz licnog iskustva, ja sam imala bol u zglobu ruke, koristila sam indijski tamjan, mislim da mi je bas to pomoglo, a pre toga sam isla na fizikalnu terapiju i koristila sam razne preparate i nikakvog poboljsanja nije bilo

 4. Odlican preparat. Drago mi je da se pojavio na srpskom trzistu. Kao neko ko vec godinama ima probleme sa bolovima u zglobovima mogu da kazem da posle nekoliko ispijenih kutija po preporuci doktora ima mnogo manje bolova, smetnji i nervoze. Kada vas nesto duzi vremenski period boli vi menjate i svoje psihicko stanje sto je normalno. Nervozni ste, nevoljni i slicno. Moji bolovi su sada zaista mnogo manji i definitivno sam se uverio u dejstvo tamjana. Za svaku preporuku.

 5. Indijski tamjan provereno je najbolji lek za reumatoidni artritis i opstruktivne bolesti pluća. Čak može biti i veoma koristan kada su u pitanju respiratorne alergije naravno pod uslovom da nemate alergiju na tamjan. Ako postoji alergija na tamjan onda je najbolji borac protiv alergija omega 3, kurkuma i kvercetin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *