Dnevna soba je prostor u domu u kome se najčešće okuplja porodica ali i dočekuju gosti. Uz to, vlasnici kuća i stanova se uglavnom trude da je dnevni boravak dobro dizajniran i da može pružiti udobnost svima, gostima, vlasnicima pa čak i ljubimcima.

U dizajniranju dnevnog boravka, nameštaj je veoma važan jer osim vizuelne privlačnosti prostora, igra i vitalnu ulogu. Stambeni prostor bez nameštaja gotovo je nemoguće zamisliti, kako ne biste imali mesta gde da sedite, opustite se i zabavite goste, dok gledate televiziju. U ovom članku pronaćićete nekoliko saveta kako da uredite vašu dnevnu sobu po svom ukusu na najlakši način, a da pri tome krajnji rezultat bude baš onakav kakav ste zamislili.

1. Počnite sa osnovama

 

Pre nego što pređete na druge tačkee morate početi od osnovnog postavljanja nameštaja i razmatranja vašeg prostora. Prvo, zamislite kako biste želeli da izgledaju osnovni delovi nameštaja kao što su kauč, fotelja, ugaona garnitura, centralni i sporedni sto. Zatim se osvrnite na svoj prostor, izmerite dimenzije kako biste znali pravu veličinu nameštaja koji će vam biti potreban za određene funkcije.

2. Napravite matematiku

 

Nakon što izmerite dnevnu sobu i nacrtajte skicu na papiru. Onda isplanirajte potpuni raspored koristeći vaš plan i nacrtajte kako ćete u njega postaviti svoj nameštaj. Ovo će vam dati dobru sliku sobe. Takođe, ne zaboravite da između nameštaja ostavite prohodan prostor za prolaz.

3. Razmislite o funkciji garnitura za dnevnu sobu

-Sofe, ugaone garniture i fotelje-

 

Koje aktivnosti planirate u svojoj dnevnoj sobi je pitanje koje treba da postavite prilikom razmatranja rasporeda nameštaja. Odgovor na ovo pitanje ima veliki uticaj na ono što ćete staviti u dnevnu sobu kao što je velika ugaona garnitura, na kojoj će sedeti vaši prijatelji tokom okupljanja, ili sofa i fotelja koja će biti taman samo za vas i vašeg partnera.

Ugaone garniture svakako primaju više ljudi, ali za razliku od ugaonih garnitura, sofe se mogu prilagoditi prostoru na lakši način. Međutim, iako ugaona garnitura može poslužiti tokom okupljanja prijatelja, ona svakako zauzima više prostora nego običan kauč. Ipak, ako preferirate tradicionalni kauč, možete ga ukombinovati sa dve fotelje i na taj način organizovati prostor po vašoj meri i obezbediti svim ukućanima mesta za sedenje.

Pored toga, ukoliko posedujete kućne ljubimce, morati voditi računa o matrijalima od kojih su garniture za dnevnu sobu izrađene, kako se pojedini materijali mogu vrlo brzo upropastiti, dok ostali mogu biti otporniji. Isto tako, pojedini domaćini, u dnevni boravak postaviće skladište ili mesto gde se mogu čuvati omiljena pića kada je vreme za goste.

4. Razmotrite postojeću arhitekturu

 

Veoma je važno da pogledate postojeće arhitektonske elemente u vašoj kući. To uključuje vrata, prozore i stubove. Uz to, možete dobro planirati, u suprotnom, vaš nameštaj možda neće izgledati dobro u prostoru. Dizajn enterijera će takođe biti važan jer morate da se pobrinete da nameštaj koji kupujete odgovara izgledu. Stoga, za malu pomoć možete uključiti arhitektu koji će vam dati par praktičnih saveta, kao na primer koji su noseći stubovi u prostoru i da li se pojedini zidovi mogu reorganizovati radi povećanja prostora.

5. Napravite plan

 

Spomenuli smo da treba da napravite plan za vašu dnevnu sobu. To može biti formalni dizajn ili možete samo da uradite svoj posao na komadu papira. Za bolji pogled na vaš dnevni boravak, možete zatražiti 3D dizajn s nameštajem koji vam se sviđa. Dizajner enterijera vam takođe može pomoći da odlučite o tome koji je nameštaj najpraktičniji za svrhu vašeg dnevnog boravka. Zatim, nakon što dobijete dizajn i plan, možete preći na biranje boja, dezena i dekoracije.

6. Birajte komade visokog kvaliteta

 

Kada kupujete nameštaj, morate obraćati pažnju na više stvari, a ne samo vrstu nameštaja. Nabavite nameštaj koji ima visok kvalitet, jer je nameštaj investicija koja traje godinama. Pobrinite se da ne gledate samo dizajn, već i da proverite koliko dugo bi nameštaj mogao da bude u dobrom stanju uprkos dugotrajnoj upotrebi. Stoga, obratiti pažnju na materijale, veličine, način rasklapanja i mehanizme, i naravno garanciju. Kvalitetan nameštaj lako mođe biti skuplji, pa je iz tog razloga veoma važno da što duže bude u garanciju u slučaju da prerano “zaškripi”.

7. Koordinirajte

 

Prilikom izbora nameštaja za dnevnu sobu, ne gledajte samo u dnevnu sobu. Potrebno je da budete sigurni da se nameštaj iz dnevnog boravka poklapa ili da se nadopunjuje sa nameštajem u drugim delovima vašeg doma, posebno ako imate otvoren raspored gde se može videti sav nameštaj. Za potpuni izgled, mora postojati koherentan izgled vašeg nameštaja.

8. Izaberite temu

 

Izaberite temu za vaš enterijer. Često stručnjaci koji se bave enterijerom ne predlažu “skakanje” sa teme na temu u različitim prostorijama doma. Ono što je po njihovom mišljenju estetski najidelanije jeste da se odlučite za jednu temu, pa tako ukoliko birate rustičan izgled neka to bude u svim prostorijama. Ukoliko preferirate moderne kuhinje, potrudite se da i vaš dnevni boravak bude opremljen modernim garniturama, foteljama ili sofama.

9. Napunite sobu dekorativnim nameštajem

 

Osim osnovnog nameštaja koji je potreban za dnevnu sobu, dodajte nameštaj poput taburea. Ovo takođe može biti dodatni prostor za sedenje, posebno kada imate goste. Osim toga, oni mogu da doprinesu izgledu sobe. Sa druge strane, opredelite se za jastuke, koji pored toga što će doprineti dekoraciji, doneće i udobnost u svim prilikama.

10. Nemojte preterati

 

Kao i uvek, trebalo bi da izbegavate preterivanje u dizajnu dnevne sobe tako što nećete pretrpavati prostoriju nepotrebnim nameštajem. Ako postavite previše nameštaja, okupiraćete svoj dom, blokirati prolaze i energiju.

11. Važna je i udobnost

 

Pri izboru komada nameštaja, postarajte se da pored estetike pruža i kvalitet.

Na kraju, ali ne manje važno, ne žrtvujte udobnost da biste se pridržavali pravila dizajna. Vaše potrebe za udobnošću su uvek na prvom mestu, to je vaša kuća, i nema ništa gore od toga da budete zaključani u novi set nameštaja koji vam neće pružiti odmor i udobnost iz vaših snova.

Izbor nameštaja za dnevnu sobu je zapravo zabavan zadatak jer ćete sigurno biti ispunjeni uzbuđenjem da biste na kraju dobili divan i udoban prostor koji će vas dočekati kada dođete kući svaki dan.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *