hrom

Kada je reč o gubitku težine složićemo se da je traženje podrške u različitim suplementima i dodacima ishrani uvek aktuelna tema. Mineral koji je dobio dosta pažnje na ovu temu je hrom. Njegova uloga u brojnim procesima u telu otvorila je pitanje da li je suplementacija hromom zaista dragocena podrška na putu gubitka težine? 

Saznajte više o tome kako hrom može uticati na vaše napore da postignete željenu telesnu težinu i procenite sada ili u što kraćem roku, hoćete li ga uključiti u svoju rutinu. 

Ključni mineral sa bogatim svojstvima

Hrom je nezaobilazni mineral za naše telo i ima mnogo više za ponuditi od samog podržavanja metabolizma masti, ugljenih hidrata i proteina. Njegova blagotvorna svojstva protežu se i na druge vitalne aspekte našeg zdravlja. On je pravi multitasker koji utiče i na imuni sistem, regulaciju holesterola i održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi.

Upravo zbog ovih izuzetnih svojstava, hrom je postao važan sastojak mnogih dodataka ishrani, posebno za osobe sa dijabetesom tipa 2. Brojna istraživanja su potvrdila da hrom predstavlja efikasnu podršku u kontroli nivoa glukoze u krvi. Ali njegova efikasnost se ne završava samo tu. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali kako hrom može doneti još mnogo koristi za vaše zdravlje i blagostanje.

Prepoznajte simptome nedostatka hroma

Kada je reč o nedostatku hroma, iako je retko stanje, važno je prepoznati simptome koji mogu ukazivati na potrebu za dodatnim unosom ovog minerala. Nedostatak hroma može se javiti usled nepravilne ishrane ili nakon perioda bolesti i stresa. Simptomi nedostatka mogu biti različiti, a uključuju razdražljivost, glavobolje, oscilacije raspoloženja, probleme sa kordinacijom pokreta, anksioznost i drugo.

Ipak, odgovor na pitanje koliko dnevno treba unostit hrom kako bismo ostali zdravi može biti izazovno. Preporučene vrednosti za muškarce u dobi od 19 do 50 godina iznosi 35 mikrograma (µg) dnevno, dok je za žene u istoj dobi preporučeni unos 25 mikrograma dnevno. Za osobe starije od 50 godina, preporučena količina hroma je 30 mikrograma dnevno za muškarce i 20 mikrograma dnevno za žene. U dnevnu dozu su uračunate ukupne količine horma unete putem hrane i suplementacije. 

Uticaj hroma na mršavljanje: Mit ili stvarnost?

Studije ukazuje da hrom može smanjiti osećaj gladi i apetita, što bi moglo olakšati proces mršavljenja. Međutim, efekat ovog minerala zavisi od različitih individualnih faktora kao što su način života, ishrana i početna telesna masa. Dakle, hrom neće podjednako uticati na smanjenje apetita kod svih.

Iako postoji interesovanje za potencijalnu ulogu hroma u mršavljenju, važno je biti realističan i sagledati celokupnu sliku. Sam hrom nije „čarobni sastojak“ koji će automatski izazvati značajan gubitak težine. Međutim, kombinacija pravilne ishrane, fizičke aktivnosti, zdravih navika i dosledne suplementacije može biti ključna za postizanje željenih rezultata. 

Zašto se veruje da hrom može pomoći u gubitku težine?

Misterija oko toga da hrom tablete pomažu u gubitku kilograma može biti delimično objašnjena argumentima koji se često čuju. Jedan od njih je da hrom može suzbiti osećaj gladi, što je povezano sa njegovim uticajem na nivoe glukoze u krvi. Hajde da to malo razjasnimo.

Hrom ima ključnu ulogu u regulaciji nivoa glukoze u krvi i povećanju lučenja insulina, što ga čini važnim faktorom za održavanje optimalne telesne težine.Kada nam nedostaje hrom, nivo glukoze i insulina u krvi ostaju visoki, što često rezultira povećanom žudnjom za šećerima. Ovo može otežati postizanje i održavanje zdrave ishrane i težine.

Upravo zbog svoje uloge u metabolizmu glukoze, hrom se često promoviše kao podrška u procesu mršavljenja. Održavanje stabilnih nivoa glukoze i insulina može smanjiti nagli skok šećera u krvi i suzbiti preteranu glad.

Svakako, uvek treba imati realna očekivanja kada je u pitanju bilo koji suplement. Iako istraživanja ukazuju na pozitivne efekte suplementacije hroma u regulaciji apetita, niko se ne može čvrsto uhvatiti samo za jedan suplement i očekivati finalne rezultate. 

Stoga, za postizanje zdrave telesne mase, i dalje je neophodno usredsrediti se na pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i sveobuhvatan pristup zdravom načinu života, a hrom koristiti kao dodatnu podršku.

Hrom kao dodatak ishrani i da li je zaista neophodan?

Ukoliko želite saznati da li vam nedostaje ili imate višak hroma u organizmu, preporučuje se da obavite test krvi i konsultacije sa lekarom. 

Važno je napomenuti da prekomerna konzumacija hroma može izazvati negativne efekte, zbog čega je ako se odlučite da ga pijete u vidu suplemenata od izuzetne važnosti konzumirati ga u preporučenoj dnevnoj dozi, kao što je to jedna tableta uz obrok za hrom domaće proizvodnje Anafarm kompanije.

Prirodni izvori bogati ovim mineralom

Ako se potvrdi da imate nedostatak hroma pored kvalitetne supplementacije obavezno se pridržavajte i zdrave, uravnotežene ishrane. Postoji dosta jednostavnih i lako dostupnih namirnica koje su bogate hromom, kao što su:

Hleb od celog zrna i testenine 

Povrće: Brokoli, boranija i krompir

Voće: Jabuke i banane

Goveđe i živinsko meso

Žumanca

Riba

Pivski kvasac

Uzimanje hroma putem prirodnih izvora hrane je preporučljivo. Stručnjaci naglašavaju da je fokusiranje na ishranu i fizičku aktivnost važno za održavanje zdravog životnog stila, a oslanjanje na dijetetske suplemente dodatna potpora, posebno onda kada zacrtate velike ciljeve. Obratite pažnju na svoju ishranu, uključite ove hranljive namirnice bogate hromom i odaberite podršku suplemenata kako biste osigurali dovoljan unos ovog minerala za vaše telo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *