Već je sredinom proleća bilo jasno da će ovo leto biti jedno od najvrelijih. Maj je bio rekordno topao, a stručnjaci kažu da je ovo proleće u Beogradu bilo jedno od najtropskijih, ako ne i najtoplije. Kakvo li nas leto tek očekuje?

Tropski dani i tropske noći

Naš savet je da ovo leto (doduše i sva leta, ali ovo pogotovo) provedete, ako je to moguće van vrelog asfalta i usijanog trotoara u Beogradu. Kako vremenska prognoza za Beograd kaže, očekuje nas izuzetno toplo leto, jedno od top 10 najtoplijih u Srbiji. Šta to znači za vas i vaše zdravlje?

Pripremite se za veliki broj tropskih dana, i što je još značajnije – tropskih noći. Preko dana nađemo načina da se rashladimo – na poslu ili kod kuće klima, ko ima dvorište nađe hlad ispod drveta, bazeni, tuširanje… Noću se teže odlučujemo za klimu, računamo da će otvoreni prozori učiniti svoje. Ipak, kada naiđe niz tropskih noći, otvoreni prozori neće vam mnogo pomoći, zato već sada smislite načine da se rashladite dok spavate.

Kako kaže vremenska prognoza za Beograd, tokom leta se (odnosi se na jul i avgust) očekuju tropski dani i tropske noći, kada će temperatura prelaziti 30 stepeni. Očekuje se u nizu od 35 do 55 veoma toplih dana. Konkretno u Beogradu očekuje se oko 30 ovakvih noći.  Kada kažemo tropski dani, mislimo na one kod kojih se očekuje temperatura preko 30 stepeni.

Vremenska prognoza za Beograd – padavine

S obzirom da će biti dosta toplih dana u nizu, očekuje se manji broj dana sa padavinama. Tokom leta očekuje se između 18 i 28 kišnih dana. Da ne biste sa sobom uvek nosili kišobran, pratite svakog dana vremensku prognozu, i znaćete da li vam je potrebna zaštita od kiše ili od sunca.

Zaštita od sunca

S obzirom da se očekuju tropski dani, nemojte izlaziti iz kuće bez flašice vode, naočara za sunce i, ukoliko imate osetljiviju kožu (i bele ste puti), kreme za sunčanje. Ukoliko ne morate, nemojte izlaziti između 10 i 5 popodne, kada je sunce najjače, a samim tim i njegovi negativni uticaji.

Garderoba bi trebalo da bude lagana, od prirodnih materijala, idealno od lana ili pamuka. Nemojte nositi preuske stvari, od veštačkih tkanina, jer u njima koža ne može da diše, a vi ćete se loše osećati. Birajte širu odeću svetlijih boja. Upravo ovakva garderoba odbija toplotu.

Ukoliko imate prilike (i na poslu vam dozvoljavaju), nosite otvorenu obuću koja prija vašoj nozi. To su prijatne sandale ili papuče sa anatomskim uloškom. U obzir mogu da dođu i platnene patike, ili baletanke (ako vam nisu nezgodne za nošenje).

Nemojte kupovati jeftine naočari za sunce, jer one najčešće uopšte ne štite od sve većeg štetnog uticaja sunca. Samim tim predstavljaju samo ukras na vašem licu, ali ne i adekvatnu zaštitu. Naočare za sunce koje imaju zaštitu imaju oznaku, a to su brojevi 2, 3 ili 4, kao i CE. Brojevi predstavljaju stepen zaštite od sunca, gde najmanji broj znači manju zaštitu, a najveći logično najbolji zaštitu za najjače sunčeve zrake.

Bilo da pratite vremensku prognozu ili ne, imajte na umu da će ovo leto biti pakleno toplo, zato se pripremite za vrućinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *