Nakon rođenja, pupčanik i placenta se najčešće bacaju. Međutim, ovi organi sadrže krv bogatu matičnim ćelijama koje imaju potencijal da leče ozbiljne bolesti. Danas se krv pupčanika može zamrznuti i čuvati u banci matičnih ćelija sve dok nekome, ko je genetski podudaran, bude neophodna terapija koja uključuje transplataciju ovih ćelija.

Šta su matične ćelije i čemu služe?

Krv pupčanika sadrži posebne ćelije koje se zovu hematopoetične (krvne) matične ćelije. To su još uvek nezrele ćelije koje imaju potencijal da se razviju u sve tipove krvnih ćelija, kao što su crvena i bela krvna zrnca, trombociti.Ove ćelije su slične ćelijama koštane srži i mogu lečiti brojne bolesti, kao što su:

 • Bolesti krvi (kanceri ili poremećaji crvenih krvnih zrnaca, kao što su leukemije, limfomi, bolest srpastih ćelija, talasemija)
 • Oboljenja koštane srži
 • Bolesti imunološkog sistema (bolesti koje nastaju kao rezultat nedostatka ili disfunkcionalih imunih ćelija)
 • Metabolički poremećaji i oboljenja

U svetu postoje i javne i privatne banke matičnih ćelija, a u našoj zemlji za sada samo privatne. Troškovi i procedure obrade i čuvanja prikupljene krvi se mogu razlikovati.

Matične ćelije koje se mogu naći u krvi pupčanika stvaraju nove krvne ćelije, što je slučaj i sa ćelijama u koštanoj srži. Ipak, u terapijskom smislu, nekad krvne čelije iz pupčanika mogu biti više korisne od onih iz koštane srži.

Da bismo vam pomogli da lakše donesete odluku o čuvanju matičnih ćelija, proći ćemo kroz koristi i nedostatke.

 

Prednosti prikupljanja i čuvanja matičnih ćelija

 1.  Matične ćelije iz pupčanika imaju korist u većem broju slučajeva nego matične ćelije iz koštane srži. To je iz razloga što se ne zahteva tako visoka podudarnost između donora i pacijenta kao u slučaju trasnplatacije matičnih ćelija iz koštane srži.
 2. Manja je verovatnoća da će telo pacijenta odbiti matične ćelije iz pupčanika, nego iz koštane srži.
 3.  Matične ćelije iz krvi pupčanika imaju manji rizik da nose zarazne bolesti koje se prenose krvlju.
 4.  Krvne ćelije iz pupčanika mogu da podrže imuni sistem tokom terapija kod kancera. Matične ćelije iz koštane srži se ne mogu koristiti na ovaj način.
 5. Prikupljanje krvi iz pupčanika je manje komplikovano, nije bolno i rizično za davaoca, za razliku od prikupljanja koštane srži.
 6. Prikupljanje krvi iz pupčanika nema nikakve rizike ni po bebu, ni po majku.
 7. Banke matičnih ćelija mogu da zamrznu i skladište krv iz pupčanika, što znači da su matične ćelije spremne za upotrebu čim se ukaže potreba.
 8. Donacija, odnosno čuvanje u javnim bankama, je besplatno.
 9. Doniranje pupčane krvi može pomoći u spašavanju tuđih života.

 

Nedostaci prikupljanja i čuvanja matičnih ćelija

 1.  Krv iz pupčanika ne sadrži puno matičnih ćelija, što znači da ako su one potrebne odrasloj osobi, biće potrebno prikupiti matične ćelije od više donora. Za lečenje odrasle osobe, najčešće je potrebno da se obezbedi krv iz dva pupčanika.
 2.  Čuvanje matičnih ćelija u privatnoj banci dosta košta.
 3.  Odluka o čuvanju matičnih ćelija mora da se donese unapred i da se da saglasnost pre nego što porođaj počne.
 4.  Privatno čuvanje matičnih ćelija možda neće biti od veće koristi nego potraživanje ćelija od donora. Ovo je iz razloga što će se možda pre naći podudarne ćelije od nepoznatog donora, nego u porodici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *