Operacija čukljeva

Lepo stopalo, koje izaziva divljenje, inspiracija je mnogim modnim dizajnerima koji svakodnevno kreiraju novu obuću. Da bi stopalo bilo lepo neophodna je pravilna nega, udobna i odgovarajuća obuća, ispravna statika i dobra genetika. Zdravo stopalo se sa lakoćom prilagođava podlozi i obući.

Ukoliko kod osobe nisu sve stavke na broju i na stopalu su vidljivi deformiteti, kvrge, dobar ortoped će naći rešenje. Čukljevi, kao najčešći deformiteti stopala, najefikasnije se leče operativnim putem. Sem što kvare izged stopala, deformiteti su bolni, žuljaju i stvaraju nervozu kod obolele osobe.

Mnogi se pitaju zašto nas muče čukljevi. Ortopedi Atlas opšte bolnice iz Beograda odgovaraju na to pitanje i predstavljaju nam najefikasnije rešenje za problem čukljeva.

Šta su čukljevi?

Čukljevi (halux valgus) su deformiteti zgloba prednjeg dela stopala, koji se petnaest puta češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Radi se o izraslini na donjem zglobu palca noge zbog koje stopalo dobija prošireni izgled. Nastaju tako što se palac na stopalu gura ka drugim prstima usled neudobne i uske obuće, povrede ili nasleđene strukture kostiju. Usled stalnog pritiska uske obuće nastaje upala sluzne kese zgloba koji spaja palac stopala sa stopalom i tada se javlja crvenilo, bol i otok.

Ovo oboljenje se povezuje sa stvaranjem naslaga soli usled angine, gihta i reumatskih oboljenja. Češće se dešavaju kod osoba koje imaju ravna stopala čime je već narušena statika tela. Dijagnozu postavlja ortoped na pregledu uz RTG snimak stopala. Kod uznapredovalih stadijuma bolesti dešavaju se i deformiteti ostalih prstiju na stopalu.

Čukljevi se mogu se ublažiti propisanim vežbama, nošenjem individualno napravljenih uložaka i nošenjem separatora za prste, ali samo ukoliko je proces formiranja čukljeva u toku. Različitim pomoćnim sredstvima se usporava razvoj deformiteta i u izvesnoj meri umanjuje bol.

Minimalno invazivna operacija čukljeva

Strahu od operacije čukljeva nema mesta jer se izvode minimalno invanzivno, kroz rezove od nekoliko milimetara, čime je oporavak ubrzan. Kada se čukljevi već formiraju operacija je jedino trajno rešenje. Ortopedi će za svakog pacijenta kreirati individualni plan (algoritam) operacije u zavisnosti od stanja stopala. Intervencija se izvodi na koštanom delu i naziva se osteotomija (resekcija dela kosti).

Željena pozicija zgloba se postiže fiksiranjem zavrtnjima i drugim osteosintetskim materijalom. Radi se o materijalima koji ne izazivaju nikakvu reakciju organizma i ne treba da se posebno odstranjuju operativnim putem. Operacija čukljeva se izvodi u blok ili spinalnoj anesteziji, u zavisnosti od procene anesteziologa i dogovora sa pacijentom.

Operaciju ne treba odlagati jer je verovatnoća izbijanja komplikacija daleko veća kada se sa operacijom čeka i deformitet dostigne četvrti stadijum. Tada je i mogućnost vraćanja oboljenja veća.

Oporavak posle operacije čukljeva

Nakon operacije pacijent uglavnom isti dan napušta bolnicu i uz savete fizijatra i ortopeda. Oporavak od oko šest nedelja nastavlja kod kuće. Prvih šest nedelja pacijent mora da miruje bez oslanjanja na nogu. Nakon toga se kreće na fizikalnu terapiju u trajanju od dve-tri nedelje kako bi se stopalo vratilo u funkciju. Posle operacije čukljeva pacijentima se preporučuje menjanje navika koje se odnose na obuću. Treba nositi komotnu obuću, koja ne steže prste i gde potpetica za žene nije viša od četiri centimetra, a za muškarce nije viša od tri centimetra.

Možete posetiti sajt Atlas opšta bolnica iz Beograda atlasklinika.com u svom centru za artroskopiju i sportsku hirurgiju obavlja sve vrste operacija stopala. Operacije čukljeva je najefikasnije rešenje za sve generacije pacijenata.

Iskusni ortopedi će svakom pacijentu prići individualno. Napraviće odgovarajući plan lečenja i dati potrebne savete za rehabilitaciju i prevenciju vraćanja oboljenja. Za zakazivanje termina za pregled i konsulatacije pozovite na telefon: +381 11 785 88 88.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *