Kontrola pristupa

Sigurno želite na pravi način da obezbedite svoje privatno ili radno okruženje. Činite sve, kako ne bi došlo do bilo kakvog rizika u vašoj organizaciji i poslovanju. Ukoliko pak do rizika dođe, potrebno je da on bude sveden na minimum.

To možete postići savremenom bezbednosnom tehnologijom. Jedna od njih je kontrola pristupa. Ova moderna tehnika ima veliku važnost, pošto služi za regulisanje bezbednosti vašeg objekta. Objekti zaštićeni ovim bezbednosnim sistemom imaju minimalan rizik od neovlašćenih upada. Na ovaj način, štitite poverljive informacije i ostale resurse u objektu.

Postoje dva tipa kontrole pristupa. To su fizička i logička kontrola pristupa. Fizička kontrola pristupa reguliše pristup zgradama, prostorijama, kampusima i centrima podataka. Logička kontrola pristupa značajna je za bezbednost mreža, datoteka i podataka u računarskim sistemima.

Sistemi kontrole pristupa vrše identifikaciju korisnika, verifikujući elektronske pristupne kartice, akreditacije, lozinke, tokene i druge elemente autentifikacije i autorizacije. Mnogi sistemi kontrole pristupa služe se i multifaktorskom autentifikacijom. Ona predstavlja standard za bezbednost objekta. Služi se najmanje dvema vrstama autentifikacije za verifikovanje identiteta korisnika.

Kada se korisnik autentifikuje, kontrola pristupa i dalje prati njegovo ponašanje u objektu. Ograničava ga na odgovarajući nivo pristupa i dozvoljava radnje koje su očitane sa autentifikacije.

Sistemi za kontrolu pristupa

Različiti objekti imaju sisteme za kontrolu pristupa, u skladu sa svojim zahtevima za bezbednost. Postoje četiri različita sistema za kontrolu pristupa. Svaki od njih ima osnovnu svrhu, a to je da pruži maksimalnu bezbednost objektu.

U okviru sistema diskrecione kontrole pristupa, vlasnik zaštićenog objekta postavlja pravila za pristup objektu. On utiče na to kome je dozvoljen pristup i u kojem delu objekta. Ovaj sistem najslabije ograničava kontrolu pristupa, jer korisnik ima potpunu kontrolu nad objektom i programima.

Obavezna kontrola pristupa je sistem, u kojem se korisniku omogućava pristup, na osnovu odobrenja informacija. Kontrolu nad pristupom ima centralni organ, koji reguliše omogućavanje pristupa, na osnovu različitih nivoa bezbednosti. Ovaj sistem je uobičajen u vojnim, državnim i drugim institucijama, u kojima postoji potreba za najvećom bezbednošću poverljivih podataka.

Kontrola pristupa zasnovana na ulogama je složen sistem, koji se sve češće koristi kao bezbednosni sistem u velikim kompanijama. Sastoji se od kombinacije dodele uloga, ovlašćenja i dozvole pristupa. Ovaj sistem omogućava pristup, zasnovan na definisanim poslovnim funkcijama, a ne na identifikaciji pojedinca. To znači da se korisnicima daje pristup samo onim podacima koji su neophodni za njihov rad.

Kontrola pristupa zasnovana na atributima predstavlja dinamičan i složen sistem za kontrolu pristupa. Pristup se reguliše na osnovu različitih faktora. Na osnovu svih uslova okoline, poput lokacije ili doba dana, omogućava se pristup pojedinim korisnicima. Tako se, na primer, dozvoljava pristup objektu zaposlenima samo u određeno vreme, u zavisnosti od toga u kojoj smeni rade.

Enel PS

Sistemi za kontrolu pristupa bi trebalo da budu postavljeni u svakoj organizaciji. Oni čuvaju poverljive informacije, poput: podataka o objektu, klijentima, ličnih podataka i celokupne svojine, od neovlašćenog korišćenja. Kontrola pristupa koristi brojne, savremene mehanizme, koji su razvijeni do te mere da mogu pružiti maksimalno poverenje u očuvanju sigurnosti.

Kontrola pristupa je posebno važna za velike kompanije, ali značajna je i za stambene objekte. Ovim bezbednosnim sistemom štitite vaš objekat, ali i sebe od nelegalnih uticaja i zloupotrebe poverljivih informacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *