Želite da prošetate po lepom i toplom sunčanom danu, napravili ste idealnu odevnu kombinaciju, ali osećate da nešto nedostaje. Da li je to kaiš ili torba, a možda je to samo par naočara za sunce? Međutim, da li su naočare za sunce zaista neizbežan modni detalj? Pa i nisu, ali činjenica je da će upotpuniti vaš kompletni izgled. Ne zaboravimo ono najvažnije, naočare za sunce vas štite, tj. vaše oči od preteranog izlaganja suncu i prašini. Dakle, ima nešto više u njima od modnog dodatka, ali kad je već korisna i praktična stvar što ne bi bila šik, onako po vašem ukusu. 

Koji tipovi naočara za sunce postoje?

Mnogi tipovi naočara za sunce dobili su ime prema istoriji nastanka, obliku okvira ili prema vladajućem stilu.

Zahvaljujući mnogobrojnim stilovima, garantovano ćete pronaći onaj par koji najbolje odgovara vašem licu, vidu ali i vašem novčaniku. 

U nastavku daćemo kraći pregled različitih tipova naočara za sunce što će vam možda pomoći u narednoj kupovini. 

  • Avijatičarske naočare za sunce

Kako im samo ime kaže, ovo je par naočara poznat istoriji. Naime, naočare su najpre izrađene za pilote kako bi zaštitili svoje oči tokom leta. Kako je vreme prolazilo njihov prepoznatljiv vintage izgled sa tankim metalnim okvirom i reflektirajučim sočivima postao je must-have. Prvi dizajn razvio je Ray-Ban, ali danas svaki dizajner ima svoj par avijatičarskih naočara i sa sigurnošću možemo reči da je ovo i dalje najpopularniji tip naočara za sunce.

  • Wayfarer naočare za sunce

Ovaj tip naočara je još jedan fantastični dizajn koji je razvio Ray-Ban. Napredak u tehnologiji značio je i skok u izradi okvira i sočiva. Umesto metalnih okvira, sada se radilo od plastike i sa mnogo modernijim sočivima. Za ovaj tip naočara karakterističan je četvsrtast okvir sa zaobljenim ivicama koje na taj način pružaju ležerniji i kežual dojam.

  • Okrugle naočare za sunce

Okrugle naočare za sunce ili lenonke, i dalje su jedne od najpopularnijih i nezaobilazni trend na festivalima i koncertima, koji je uspostavio John Lennon, član grupe The Beatles. Danas ih ima u svim veličinama i bojama zbog čega su još interesantnije jer nisu više samo stil hipika i buntovnika. 

  • Mačkaste naočare za sunce

Simbol 50-ih godina prošlog veka, naočare sa mačkastim okvirom su za one koji se ne plaše izazova i rizika. Karakteriše ih gornja spoljna krivina okvira koja podseća na mačje oko odakle i naziv ovog tipa naočara. Danas su vrlo popularne među damama.

  • Naočare u obliku kvadrata

Naočare za sunce u oblika kvadrata simbolišu svestranost, odlučnost, klasični stil i misterioznost. Prednost ovog tipa je što odgovaraju svakom obliku lica, a možda najbolje stoje ljudima sa okruglim licem jer se na taj način naglašavaju crte lica. 

  • Naočare u obliku šestougla

Naočare za sunce u obliku šestougla su najnoviji izum i najnoviji trend. Predstavljaju spoj okruglih i kvadratnih oblika i najčešće se za ovakve okvire odlučuju oni koji žele da isprobavaju nove i drugačije stvari. 

  • Naočare u obliku osmougla

Naočare za sunce u obliku osmougla poput prethodnih, spoj su okruglih i kvadratnih oblika, ali ove u obliku osmougla, simbol su retro stila i glam estetike 70-ih godina. Kao i naočare sa oblikom šestougla najnoviji su izum i dizajn u svetu modnih aksesoara, odnosno naočara za sunce, te ih danas populariše svaki modni dizajner jer s pravom nose must-have titulu 2021. godine. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *