zimske gume

Počevši od 1. aprila, pa sve do 1. novembra, po zakonu, vašem vozilu su neophodne letnje auto gume. Ukoliko i dalje koristite sezonske gume, ovo znači da je zimske gume koje više ne koristite potrebno odložiti kako bi spremne dočekale narednu sezonu kada će ponovo biti verni pratioci na svakom vašem putovanju. Tako je, auto gume ne morate menjati svake sezone što je pravo olakšanje za vaš novčanik, ali da biste bili sigurni da će gume koje odlažete bez problema moći da se voze i nakon nekoliko meseci nekorišćenja, važno je da ih skladištite na pravilan način. 

Nemojte se osećati loše ukoliko ste, zaokupljeni kupovinom i zamenom zimskih guma letnjim zaboravili na ovaj detalj jer ćemo vam u nastavku otkriti nekoliko lakih koraka za pravilno odlaganje zimskih guma zahvaljujući kojima ćete biti sigurni da ste spremni za vožnju tokom zimskih meseci čim ponovo dođe 1. novembar i temperatura niža od 7 stepeni.

Trik sa obeležavanjem pozicije produžiće životni vek vaših guma

Ukoliko želite da odložite kupovinu novih sezonskih guma, pre nego što skinete zimske gume sa felni, ne zaboravite da obeležite poziciju na kojoj se svaka od njih nalazila. Kada nastupi nova sezona, zimske gume nemojte vraćati na isto mesto već ih rotirajte – na mesto gde su bile prednje gume stavite zadnje, a tamo gde su bile zadnje gume, sada će ići prednje. Budući da se prednje i zadnje auto gume nikada ne troše u istoj meri, na ovaj način ćete odložiti kupovinu novih guma makar na još neko vreme. Sjajno, zar ne?

Čišćenje je obavezno!

Bez obzira na to kakvi su vremenski uslovi u kojima ste vozili svog četvorotočkaša to nikako ne znači da zimske gume nisu prljave. Pre odlaganja na “zimski san” potrebno je temeljno ih očistiti od svih nečistoća koje su se sakupile, a to možete uraditi nakon skidanja sa felni, vodom i sapunicom, ili četkom i sredstvom za održavanje guma, ukoliko su one i dalje na felnama kada ih pripremate za odlaganje. Fokusirajte se na čišćenje šara na gumama i nikako nemojte koristiti sredstva za obnavljanje boje ili sjaja guma – to će ih samo oštetiti tokom hibernacije!

Sačuvajte auto gume od svetlosti

Bez obzira na to da li govorimo o letnjim ili zimskim gumama, one nikako ne smeju da budu izložene svetlosti toliko dugo. Zato, nakon što ste očistili i dobro osušili gume, spakujte ih u tamne kese ili plastičnu foliju koja nije providna, kako do njih ne bi dopreli zraci sunca, naročito ukoliko se vaše auto gume ili ceo automobil nalazi napolju tokom perioda nevožnje. Idealno bi bilo da pakovanja budu hermetički zatvorena i da u njima bude što manje vazduha. 

Podrum je najsigurnije mesto za vaše zimske gume

Ukoliko ste u mogućnosti, zimske gume tokom letnjih meseci čuvajte u podrumu – za razliku od ostalih prostorija, ova je najčešće uvek suva sa nepromenjivom temperaturom vazduha što će značiti da će vaše gume biti sigurne i samim tim dobro očuvane. Ukoliko pak nemate podrum, vrlo je verovatno da svoje gume možete odložiti i kod svog vulkanizera, naravno, za određenu novčanu nadoknadu. 

Da li znate kako se pravilno ređaju gume?

Kada ste odradili sve prethodne korake, dolazimo i do onog glavnog – ređanje guma. Ovo je jako važno jer će gume više meseci biti neaktivne i nikako ne želimo da se za to vreme oštete ili deformišu. Zato, ukoliko odlažete auto gume sa sve felnama, najbolje bi bilo da ih okačite na visinu, ili, ukoliko to nije moguće, da ih naslažete jednu na drugu i da njihov redosled menjate s vremena na vreme zbog različitih pritisaka. Ukoliko zimske gume odlažete bez felni, poređajte ih jednu pored druge, uspravno, i s vremena na vreme ih zarotirajte kako se ne bi oslanjale uvek na istu stranu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *