Modna agencija Srbija

Nedavno je u Francuskoj, prema pisanju stranih medija, donešen zakon prema kome „izrazito mršave manekenke i modeli“, koji izgledaju nezdravo, neće moći da učestvuju na modnim revijama i snimaju editorijale. Prema tom propisu, manekenke će morati modnim agencijama da dostavljaju lekarske potvrde o svom psiho-fizičkom stanju, s posebnim osvrtom na indeks telesne mase.

Kada znamo da je pojam mršavosti sinonim za manekenke, a znamo i da su tinejdžerske godine vrlo osetljive, i da upravo u tom dobu najviše dolazi do poremećaja u ishrani, šta je ono na šta tinejdžeri koji žele da se bave modelingom treba da obrate pažnju?

„Estetski problem“ je zapravo mentalni: Evo kako modne agencije gledaju na to

Prema rečima Nebojše Grnčarskog, direktora modne agencije Select, navedeni zakon koji je donešen u Francuskoj, u Srbiji nije potreban, jer naša modna industrija nije opterećena takvim trendovima.

„Naše manekenke i manekeni imaju fizičke predispozicije za ovaj posao, ne izgladnjuju se, nova lica i biramo prema fizičkim predispozicijama, koje se kasnije nadograđuju. Iz dvadesetogodišnjeg iskustva u radu sa manekenima naučio sam da problem prevelike mršavosti, poremećaja u ishrani, nije samo estetski problem, već pre svega mentalni“, kaže Grnčarski i dodaje da idealne mere, kao 90-60-90 ne postoje.

„Pri  izboru manekenki gledamo fizičke karakteristike, prijatnu spoljašnjost, visinu, konstituciju, a ne pošto-poto lepotu, jer manekenstvo nije izbor za mis.“

Umesto težine, prioritet treba da bude nega i briga o sebi

Dragana Grnčarski, sada art direktor modne agencije Select, a nekadašnja izuzetno uspešna manekenka, kaže da je za manekene najvažnije da se zdravo, umereno i izbalansirano hrane, a za devojke je pogotovo važno da vode računa i o svom tenu, odnosno koži i kosi.

„Kod tinejdžerki često primećujemo potpuno odsustvo svesti o tome da umesto da brinu o svojoj težini, prioritet treba da bude pravilna nega kože i što prirodniji izgled kose, bez nekog blajhanja, pramenova, stepenastog šišanja“, poručuje Dragana Grnčarski.

Ona dodaje da na kastinzima najbolje prolaze prirodne, kulturne, ljupke devojke koje nisu pokušale da izmene svoju fizionomiju i konstituciju brojnim zahvatima i ekstenzijama.

Telo u formi je veliki plus

Za postizanje idealnog fizičkog izgleda za bavljenje modelingom izuzetno je važno i bavljenje sportom, ali ne bilo kojim.

Kako je Select jedina modna agencija koja profesionalno radi sa decom manekenima, Nebojša Grnčarski kaže da su zaposleni u ovoj agenciji došli do zaključka da su odbojka, karate, gimnastika i atletika, pre svega trčanje i skokovi u vis, najpogodniji sportovi za razvoj i konstituciju deteta kakva je poželjna u manekenstvu.

Sa druge strane, tenis nije kompatibilan s modelingom, jer jačanjem ruku i nogu vidno menja konstituciju, kaže Grnčarski.

Naravno, pored navedenog, neophodni su posvećenosti i odgovornost, jer modeling može biti lep hobi tek kada mu se pristupi kao poslu, a to podrazumeva trud i rad, najviše na sebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *