Sve češće po internet portalima, dnevnoj štampi ili televiziji možemo čuti naslove i pročitati vesti od kojih se ledi krv u žilama. „Brutalno zlostavljala dete sa Daunovim sindromom…“, „Bez trunke kajanja dadilja je…“, „Zaklala dete zbog osvete…“, „Dadilja ubica na psihijatriji…“. Ovo su zaista zastrašujuće vesti, i stižu nam gotovo sa svih meridijana, nažalost redovno. Ali, ova negativna konotacija, može se po rečima mnogobrojnih stručnjaka lečiti i iskoreniti.

Kako izabrati pravu dadilju za Vaše dete?

 

Dadilja nije neko ko se bira svaki dan, to je osoba koja će uživati Vaše poverenje i koja će biti, slobodno rečeno, još jedan član Vaše porodice. Ne možemo a da se ne prisetimo čuvene scene iz američke humorističke serije „Prijatelji“ kada Ros i Rejčel traže bejbisiterku za njihovu ćerku Emu. Ni jedna im ne odgovara, svakoj nalaze mane, sve dok izbor ne padne na „bejbisitera“ Moli.

Međutim, kontrola i izbor dadilje nije laka i zna da zada grdne probleme roditeljima. Roditelji tada imaju dve solucije.

Prva, jeste da daju oglas na internetu ili novinama. Ali ko će se sve tu javiti ne može se sa sigurnošću precizirati. Niko ne zna da li će se neka psihički labilna osoba javiti na oglas. Ipak, ne piše mu tako nešto na čelu.

Drugi, način je nešto povoljniji ali opet iziskuje kontrolu. Putem preporuke sigurnije možete naći potrebnu dadilju. Ali, opet, ni tako ne znači da nećete pogrešiti ma koliko je Vaši prijatelji ili rođaci hvalili i zdušno navijali da baš nju izaberete.

Može se reći da je najvažnija stvar izgradanja i sticanje poverenja u osobu koju ste angažovali. Poverenje se stiče i gradi se postepeno, tako da i Vi na početku nećete biti najsigurniji u odabir. Najbolje je da pre konačnog izbora napravite listu najpogodnijih kandidata. Pitanja postavljajte direktno, bez ustručavanja jer ipak Vi ostavljate svog mališana na čuvanje toj osobi koja će u budućnosti imati veliku ulogu u građenju detetove ličnosti i formiranju svesti. Ako već imate problem sa izborom pitanja angažujte psihologa koji će Vam rado izaći u susret.

 

Ne propustite da kontrolu sprovedete od samog početka

 

Čak ni najsigurnije preporuke Vaših prijatelja ne moraju da budu tako „sigurne“ jer svako ima neke mane. Zato je važno saznati koje su to mane i kolike su. Svaki roditelj će spokojno otići na posao ako zna da se dadilja ponaša u skladu sa manirima, lepo se ophodi prema detetu, na pravilan način ga vaspitava i ukazuje mu dovoljno pažnje. Međutim, ako se pojavi i najmanja nesigurnost, izjedaće Vas crv sumnje, a to je nešto što svakako ne biste priuštili ni Vašem detetu, ali ni sebi.

U zavisnosti od afiniteta, ali i dubine džepa, postoji više opcija kako da rešite novonastali problem.

Snimači razgovora i prisluskivaci  su pravi izbor ukoliko Vam je bitan samo audio efekat. Mali su, laki, bez problema se ugrađuju, a Vama će dati osećaj sigurnosti, mira i spokoja. Ukliko ipak želite da imate i video zapis uzmite neku od velikog izbora mikrokamera koje se lako ugrađuju u bilo koji komad nameštaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *