Zavese predstavljaju od davnih vremena dobro rešenje za održavanje ravnomernog nivoa svetlosti u domu, kancelariji, hodnicima ili drugim prostorima. Tradicionalno, zavese se kače na odvojene garnišne, i prodor svetlosti zavisi od vrste materijala, njegove debljine i odabrane boje. Roletne se u ovom slučaju ugrađuju odvojeno, spoljne uz prozore, ili unutrašnje uz samostalnu ugradnju, kako bi se prema potrebama dodatno regulisala doza svetlosti.


Zebra zavese, rolo ili „dan i noć“ kako ih još mnogi popularno nazivaju, predstavljaju savremeno rešenje, koje pored održavanja optimalnog nivoa svetlosti u domu predstavljaju spoj modernog i inovativnog dizajna. Ugradnjom ovog rešenja omogućava se povezivanje lepog i korisnog, pa se uz zebra zavese dobija u jednom, roletna odgovarajuće boje, i zavesa željenog dezena.

Zebra zavese – jednostavan izbor i ugradnja

Ova vrsta zavesa novijeg je datuma, i odlično se uklapa u svaki prostor, bilo privatni ili poslovni. Funkcionalnost proizilazi iz jednostavne ugradnje izvan okvira prozora, tako što se postavlja plastični držač sa platnom i mehanizmom pokretanja. Boje platna bira korisnik, ali je važno da postoje dve vrste najčešće horizontalnih linija – jedna je boja po izboru, a druga je potpuno providna. Duplo platno se postavlja na držač u ram prozora i pokreće na poteze ručke, ili kanapa.

Zebra zavese funkcionišu tako što birate jednu od tri pozicije: iste boje jedne iza drugih – za srednji nivo svetlosti, preklapanje boje, bez providnog prostora – za potpuno zatamnjivanje ili podizanje zavese – za potpuno osvetljenje prostora. Takođe birate dimenzije i dezene zavesa, pa pored boje linija imate mogućnost da birate njihovu debljinu ili dodatnu šaru ukoliko želite.

Zebra zavese – svetlost prema potrebi korisnika

Zebra zavese daju višestruke mogućnosti u pogledu regulisanja nivoa svetlosti u prostorijama. Podizanje zavesa daje slobodan prostor prozora i prodor maksimalne svetlosti. Ukoliko vam je potreban potpuni mir, privatnost ili volite zatamnjene prostorije, samo pokretom kanapa ili ručke povucite dok zavesa ne postane samo jedne boje, bez providnih delova, odnosno linija. Na taj način se prostorija zatamni, bez prodiranja svetlosti.

Sa druge strane, ako želite neki srednji nivo svetlosti u domu ili drugom prostoru, samo podesite mehanizam tako da linija boje bude iza iste boje na duplom platnu, a takođe da se preklapaju i providni delovi zavese. Stepenom preklapanja omogućava se protok svetlosti i reguliše prema željama. Na taj način, vaš prostor će imati izbalansiran nivo svetlosti i tame, uz privatnost ali i mogućnost da imate jasan pogled kroz prozor. Prilagodljivost potrebama i više nivoa svetlosti daju ključnu prednost koju druge vrste u odnosu na zebra zavese, teško da mogu ispuniti.

Prednosti koje daju zebra zavese

Zebra zavese, kao savremeno rešenje u domovima, daju niz prednosti za korisnike. Pre svega, predviđena je njihova dugotrajna upotreba, bez promena boja, dimenzija i ukupnog izgleda. Platna koja se postavljaju su anti-alergijska, ne skupljaju prašinu, dim ili druge čestice, što omogućava upotrebu u dužem vremenskom periodu. Jednostavno i brzo se ugrađuju, bez nereda i velikih troškova. Cene se određuju po jednom kvadratnom metru, i u odnosu na funkcionalnosti koje pružaju, nisu visoke. Obično se kreću od 25 evra pa na gore, u zavisnosti od vrste materijala, dezena, mehanizma pokretanja i boja. Praktične su, jednostavne za rukovanje i održavanje.

Dizajn zebra zavesa je takav da nudi moderno rešenje za svaki prostor, a sve češće se ugrađuju u svaku prostoriju u domovima, što zbog izgleda i dizajna, to i zbog funkcionalnosti i prednosti koje pružaju. U pitanju je danas vrlo popularna vrsta zavesa, kojom su korisnici zadovoljni, što potvrđuju njihova pozitivna iskustva i sve veća prisutnost u prostorijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *