Danas postoji mnogo vrsta podova, pa nekad izgleda teško odlučiti se. Ali ako ste u potrazi za pristupačnim podovima koji se lako postavljaju, a još lakše održavaju, onda su vinil podovi najpraktičnije rešenje. Njihova glavna karatkteristika je izdržljivost, dugotrajnost i odlična cena.

Šta je vinil?

Mnogi mešaju linoleum i vinil. To nisu isti materijali. Dok je linoleum potpuno prirodan materijal, vinil podovi predstavljaju sintetičke materijale. Nekada je upotreba linoleuma bila rasprostranjena, ali od 50ih godina prošlog vekakreće masovnija upotreba vinila. Mogu biti napravljeni i do 50% od recikliranih materijala. Proizvodnja vinil podova je napredovala, pa su samim tim tekstura i dizajn postali raznovrsni i sa mnogo mogućnosti. To je privuklo mnoge potrošače. Oni su odličan izbor kada želite da vaši podovi dobiju dizajnerski efekat, a da ne morate da utrošite previše novca. Sve su popularniji i odavno nisu rezervisani samo za domaćinstva, već se intenzivno koriste i za poslovne objekte.

Glavne karakteristike

Ne samo da su vinil podovi pristupačniji, već je relativno lako za prosečnog vlasnika da ih samostalno postavi. Samim tim smanjuju se troškovi angažovanja majstora za ugradnju podova. Pa, ako ste ljubitelj „uradi sam“ projekata, vinil podovi u pločama su idealni za vas. Osim lakog postavljanja, vinil podovi prednjače i kada je u pitanju izbor dizajna. Ne postoji ništa poput svestranosti luksuznih vinil ploča. Mnoštvo opcija pruža vam mogućnost da za svaku prostoriju u svom domu nađete idealno rešenje koje bi se uklopilo u postojeći dizajn. Održavanje vinil podova izuzetno je jednostavno – samo ih prebrišete vlažnom krpom. To je u osnovi sve što ćete morati da uradite da bi vinil podovi ostali čisti. Takođe, vinil podovi su veoma otporni na vlagu i fleke. Ne upijaju prosutu tečnost, koju lako možete pokupiti suvom krpom. Vinil podovi su topli podovi, koji spadaju u takozvane mekane podove koji ublažavaju buku. I na kraju, kao jedna od glavnih karakteristika je to da su vinil podovi veoma izdržljivi i dugotrajni, pa će godinama izgledati kao novi.

Kojim prostorijama najbolje pristaju vinil podovi?

Vinil podovi su korisni za prostorije koje su visoko frekventne, odnosno gde ima puno kretanja i gde ima viševlage. Mnogi se odlučuju za ovu vrstu podova u kupatilu, kuhinji, hodniku. Međutim, unapređen izgled vinil podova je omogućio da se ovaj materijal koristi u celom domu. Pa tako, luksuzne vinil ploče koje imitiraju izgled drveta savršeno pristaju velikim dnevnim sobama, a mogu se dobro uklopiti i u toplinu spavaćih soba. Za dečije prostorije ispunjene aktivnošću su odličan izbor, bez bojazni da će dečiji autići ogrebati pod. Takođe, za sporedne prostorije, kao što su garaže, podrumi i ostave vinil rolne su najjednostavnija rešenja. Samo obratite pažnju da pod pre postavljanja bude što ravniji.

Slabosti vinil podova

Vinilni podovi takođe imaju svoje nedostatke, baš kao i druge stvari. Ne može se oplemeniti ili ponovo polirati. Prema tome, ostariće kad ostari, i tu ne možete ništa učiniti. Ne podnose dobro velika opterećenja i mogu biti oštećeni oštrim predmetima. Takođe, boje mogu izbledeti prečestim izlaganjem direktnoj sunčevoj svetlosti, a podovi mogu biti oštećeni ekstremnim temperaturama. Iz tog razloga, vinil podovi se ne preporučuju za spoljašnju upotrebu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *