Kad kažemo održivost, mislimo na nešto što će trajati i ostati budućim generacijama. Sam pojam često vezujemo i sa uštedom novca. Kako se u poslednje vreme beleži porast cena, a po svemu sudeći to nije kraj, gledamo da što više uštedimo tamo gde je to moguće, najviše kroz troškove održavanja kuće ili stana.

Koliko je zapravo termo i hidroizolacija važna za jednu porodicu i njihov budžet? U zgradama gde žive mnoge porodice, troši se više od jedne trećine ukupne energije koja se proizvodi. Zabrinjavajuće je da je ta količina zapravo posledica neracionalne potrošnje i loše termičke zaštite.

Termo i hidroizolacija od velikog značaja za jednu porodicu

Odgovarajuća termoizolacija objekta smanjuje toplotne gubitke zimi, a takođe i leti ima svoj doprinos tako što sprečava pregrejavanje. Pored ušuškanosti samog objekta, ona omogućava da kuća ili zgrada dišu i sprečava formiranje vlage, buđi i kondenzacije. Osim što doprinosi smanjenju računa za potrošnju električne energije, adekvatna termoizolacija štiti od požara, ili ako do njega ipak dođe da se dalje ne proširi. Termoizolacija kao zvučni izolator je važna kako za jednu porodice u kojoj ima dece, tako i za porodicu gde jedno ili čak oboje supružnika radi od kuće.

Da li vam se ikad dogodilo da zbog velike količine padavina, sa terase voda probije do vaših vrata i poda? Da stvar bude još gora sve je to prošlo na plafon sobe koja se nalazi ispod, ili pak podruma a u najgorem slučaju ako je u pitanju zgrada, plafon komšije ispod vas. Sve je to prouzrokovalo nedostatak hidroizolacije. Kod hidroizolacije treba obratiti pažnju kako na terasu i balkon, tako i na krov, podove i zidove. Hidroizolacija je veoma važan element i ne treba žaliti prilikom ulaganja sredstava jer osim što štiti vaše podove, zidove i krov, ona im produžava i vek trajanja. Hidroizolacijom sprečavate nastanak strukturnih oštećenja vašeg doma.

Ono što je važno napomenuti, jeste to, što zahvaljujući dobroj termo i hidroizolaciji vašeg doma, vi povećavate i vrednost vaše kuće, što će vam svakako značiti ukoliko odlučite da je jednog dana prodate. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *