Energetski efikasna kuća bi morala da bude topla. Jedan od najboljih načina za sprečavanje gubitka toplote je izolacija zidova i krova. Zidovi gube 15-20% ukupnog toplotnog gubitka, a krov gubi 10-15%. Važno je smanjiti te gubitke na minimum kako bi grejanje tokom zimskog perioda bilo što efikasnije.

Vrste termoizolacionih materijala

Izolacioni materijali su značajan element moderne zgrade. Sistemi za termoizolaciju obezbeđuju toplotnu i zvučnu izolaciju.

Kada je u pitanju energetska efikasnost termoizolacionih sistema, ona se meri koeficijentom toplotne provodljivosti l koji se izračunava u Vattima po metru po Kelvinovom stepenu. Uopšteno, niža vrednost l ukazuje na energetski efikasniji materijal. Ukupni koeficijent prenosa toplote (U-vrednost) izolacije zavisi od toplotne provodljivosti materijala i njegove debljine,

Na tržištu je danas dostupan širok spektar izolacionih materijala:

  • Mineralna vuna
  • Ekspandirani polistiren
  • Sendvič paneli
  • Ekspandirani polistirol prekriven asfaltnim krovom
  • Poliuretanska pena
  • Ekstrudirani polistiren
  • Mineralni izolacioni materijali
  • Celulozna vlakna

Spoljna izolacija

Kada se instalira toplotna izolacija na spoljne površine zidova eliminiše se rizik od prodiranja mraza u zidove i sprečava kondenzacija vlage u zgradi. Uloga spoljne izolacije nije samo u smanjenju gubitka toplote već i radi zaštite spoljne hidroizolacije od oštećenja.

Izolacija podova

Da bi se zadovoljili standardi termoizolacionog sistema, prizemlje treba da bude izgrađeno kao slojevita konstrukcija: podovi, odgovarajući izolacioni slojevi i podloga.

Pre izolacije poda važno je ukloniti oko 30 cm površinskog sloja tla i zameniti ga slojem peska ili ruševina od 5 do 15cm. Zatim se nanosi sloj betona od 10 cm, nakon čega sledi sloj vodonepropusnog cementa od 2,5 cm ili druge hidroizolacije.

Izolacija plafona i potkrovlja

Plafoni između dve stambene etaže ili između potkrovlja i stambenog prostora najčešće su izolovani zbog akustičkih zahteva i zaštite od požara. U ovom slučaju mineralna vuna obezbeđuje zvučnu izolaciju, usporava širenje vatre i smanjuje gubitak toplote iz prostorija.

Neizolovani ili slabo izolovani krov može prouzrokovati gubitak toplote do 10-15%. Zato je to ključni element za pravilnu toplotnu izolaciju kuće. Vrsta izolacije zavisi od strukture krova. Izolacija ravnog krova razlikuje se od izolacije kosog krova.

Važno je zapamtiti da izolacija stvara dodatni pritisak na krovnu konstrukciju. Zbog toga izolacioni materijal mora biti dovoljno lagan da ne bi zatezao postojeću strukturu i da bi se izbegao da vlasnik treba da izgradi skupu, tešku strukturu.

Zbog ovih zahteva najbolje rešenje je staklena vuna. Ne samo da je toplo, već i veoma elastično što pomaže da se površina čvrsto zatvori. Staklena vuna je veoma lagana, tako da ne opterećuje krovnu konstrukciju. Treba istaći da je za izolaciju prosečnog krova kosine od 150 m2 sa staklenom vunom potrebno 450 kg materijala. Za izolaciju istog krova sa najlakšom dostupnom mineralnom vunom trebalo bi 900 kg materijala.

Unutrašnja izolacija

Unutrašnja termoizolacija jeste i vid spoljne izolacije. Naime, kao i kod spoljne, unutrašnja izolacija služi za sprečavanje gubitka toplote iz stanova. Radi se obično staklenom vunom ili stiroporom. Za razliku od spoljnje, unutrašnja izolacija je nešto jeftinija zbog korišćenja manje materijala. Ono na šta treba upozoriti vlasnike stanova jeste da će se prilikom unutrašnje izolacije delimično smanjiti kvadratura prostora unutrašnjosti. Takođe, prilikom unutrašnje izolacije potrebno je upozoriti i na mogućnost stvaranja toplotnih mostova, koji mogu poruzrokovati dodatnu vlagu i kondenzaciju na neizolovanim zidovima.

Termoizolacija bi trebalo biti završnica prilikom izgradnje svih vrsta objekata, upravo kako bi se sprečile nepogodnosti koje se dešavaju prilikom hladnih ali i toplih dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *