Obično većina ljudi odlaže renoviranje kupatila, čak i u slučajevima kada je nephodno njegovo kompletno  sređivanje jer je već staro, dotrajalo i nefunkcionalno.

Razlozi odlaganja renoviranja  leže u činjenici da radovi traju dugo i da su veliki udar na kućni budžet. Tokom obavljanja radova, koji traju i po nekoliko nedelja, kupatilo u potpunosti ili delimično nije u upotrebi i renoviranje kupatila je jedno od skupljih građevinskih radova u stanu ili kući.

Ipak, važno nam je da imamo kupatilo koje je funkcionalno i praktično, kao i da nam je vizuelno lepo i da nam stvara prijatno i opušteno raspoloženje kada boravimo u njemu. Uz stpljenje koje nam je potrebno dok traju radovi za kvalitetno renovirano kupatilo neophodni su nam dobri majstori, a za ugodanu i praktičanu upotrebu, potreban je dobro planiran i dizajniran prostor. Svaki uložen dinar vredi kada konačno dobijemo prijatan ambijent koji možemo da koristimo u njegovoj potpunoj funkcionalnosti.

Cene materijala i građevinskih radova

Troškove renoviranja možemo da podelimo u dve grupe, a to su građevinski radovi i potreban materijal. Troškovi za renoviranje kupatila, generalno, zavise od površine kupatila, vrste i kvaliteta materijala koji se kupuje, kao i stanja i kompleksnosti instalacija i njihova dostupnost prilikom izvršavanja radova.

Kompletno renoviranje započinje uklanjanjem starih pločica i skidanjem sanitarija, kade, umivaonika i WC šolje. Uklanjanje dotrajalih i starih pločica i njihovo odnošenje na šut kao i ravnanje zidova i podova kako bi se pripremila podloga za nove pločice iznosi oko 3, 4 evra po m2 za prosečnu veličinu kupatila što je oko 60 do 80 evra ukupno. Plus skidanje sanitariija i odnos na šut je oko 50 evra. Sve ukupno rušenje starog kupatila je oko 130 evra.

Nove instalacije (vodovodnih cevi, ventila, ugradnog vodokotlića, itd.) zajedno sa hidroizolacijom i gipsanim radovima mogu da izađu i oko 900 evra. Postavka nove keramike za prosečnu veličiniu kupatila od 4m2 poda i 12 m2 zidova iznosi oko 150 evra.

Od radova su tu još i krečenje plafona, kao montiranje sanitarija i nameštaja za kupatila. Cena montaže sanitarija je oko 30 evra po komadu.

Kupovina novih sanitarija kao i nameštaja za kupatilo ili izrada nameštaja po meri okvirno može da se kreće od 200 do 700 evra. Cena domaćih umivaonika i wc šolja su povoljnije u odnosu na uvozne i kreću se od 20 do 50 evra. Cene slavina za umivaonik i kadu su u rasponu od 40 do 140 evra po komadu.

Kod odabira pločica veliki je opseg cena u zavisnosti da lis u domaće ili uvozne. Italijanske ili španske pločice su od 15 do 30 evra po m2. Za kupatilo prosečne veličine od 4 m2 potrebno je 20 m2 pločica, tako da je samo za kupovnu pločica u ovom slučaju potrebno izdvojiti od 300 do 600 evra. Domaće pločice za kupatilo su jeftinije i za prosečnu kvadraturu kupatila cena kupljenih pločica može da iznosi oko 150 evra.

Pametno birajte keramičke pločice

Keramičke pločice za kupatilo nije lako izabrati, pogotovo kada se u prodavnici nađemo pred velikim izborom. Velike ili male, hrapave ili glatke, listele ili mozaik, jednobojne ili u više boja, one u kombinaciji sa bordurom….

Pametno odabrane pločice prave razliku između običnog kupatila i onoga koje ustavlja utisak. Da bismo vam olakšali dilemu dajemo nekoliko osnovnih pravila kojih bi se trebalo pridržavati kada se biraju pločice za kupatilo.

Zidne pločice se postavljaju na vertikalne površine, dok se podne postavljaju i na horizontalne i na vertikalne površine. Veličina pločica se određuje na osnovu kvadrature kupatila. Podne pločice mogu da se stave na zid, dok zidne, naročito one sjajne, se ne stavljaju na pod jer na podu pucaju i dodatno su klizave.

Za manja kupatila idu pločice manjih dimenzija ili mozaik pločice, a za kupatila sa visokim plafonima se koriste horizontalno položene pločice. Velike podne pločice se stavljaju u prostrana kupatila.

Kada računate količinu pločica po m2 na taj broj se dodaje još 10 posto zbog prelaza, preseka, uglova kada je potrebno seći pločice. Najbolje su dve kombinacije ili po boji ili po vrsti pločica. U mala kupatila se stavljaju svelte boje pločica radi dobijanja vizuelnog efekta većeg kupatila.  Ako se rade dve boje pločica, one svetlije idu na zid.

Male fuge na pločicama su kod onih koje su laserski sečene i sa ravnim ivicama. Kod pločica sa zaobljenim ivicama fuge moraju biti šire.

Šta je važno kod odabira opreme za kupatilo?

Važno je osmisliti adekvatan raspored u kupatilu, položaj sanitarija i uređaja. Ovaj raspored je često uslovljen prosečnom veličinom kupatila gde se tačno zna raspored sanitarija. Međutim, čak i u manjim kupatilima dobro osmišljen kupatilski nameštaj i njegova postavka kao i boje nameštaja i pločica zajedno mogu da doprinesu da kupatilo izgleda veće.

Neodgovarajuća veličina i oblik sanitarija kod opremanja kupatila može znatno da pokvari izgled ali i funkcionalnost kupatila. Predimenzionirane sanitarije kao i kupatilski nameštaj čine prostor nekomfornim i estetski neprivlačnim.

Ne zaboravite odgovarajući materijal za kupatilski nameštaj zbog stvaranje vlage u ovom prostoru. Ovo se pogotovo odnosi na nameštaj po meri kod koga je bitno da se koriste vodootporni materijali i oni koji se lako održavaju. Nezaštićene drvene površine mogu da ispucaju i da se deformišu od vlažnosti. Za fugovanje se koriste vodootporne mase, a podne pločice bi trebalo da imaju površinu koja se ne kliza.

Veličina baterije za umivaonik se uklapa sa veličinom umivaonika i pozicionira se prema njemu kako ne bi došlo do prskanja vode sa strane ili da nema dovoljno mesta za pranje ruku. Raspored utičnica treba da je dobro projektovan, kao i adekvatno izabrana i pravilno postavljena rasveta.

Kada ili tuš kabina?

Odabir kade ili tuš kabine zavisi od preferencija ukućana kao i od veličine prostora koji nam je na raspolaganju. Važno je znati da li u vašem kupatilu više odgovara postavka kade koja je standardne veličine 70 x 170 cm ili tuš kabine od 80 x 80 cm. 

Tuš kabine su najidealnije za mala kupatila. One imaju ram i staklo i najčešće su četvrtastog ili kružnog oblika. Keramička kada kod tuš kabina je kvalitetnija i lakša za održavanje od plastične. Šine po kojima se pomeraju vrata od kabine bi trebalo da su kvalitetna da bi dugo trajala. Staklo vrata može biti mat, strukturno ili prozirno.

Za izrazito mala kupatila ili za one ljude koji vole minimalizam i jednostavnost mogu da se naprave tuš kabine u ravni sa pločicama. Zapravo, bez tuš kade je podloga u nivou poda i napravljena je pod nagibom i ima kanale gde se odvodi voda. Ovakve tuš kabine su pregrađene staklom od ostatka kupatila.

Za  velika kupatila su atraktivne i samostojeće kade koje imaju nogare. One nisu ugrađene u keramiku i otvorene su sa svih strana. Ovako postavljene kade kupatilu daju luksuzan izgled.

Ideje za uređenje kupatila

Želimo toplo i ušuškano kupatilo i da u isto vreme iskoristimo što više prostora u njemu kako bismo imali dovoljno mesta za odlaganje stvari. U tom smislu preko mašine za veš može da se postavi jedan pult. Drveni vodootporni pult će kupatilu dati bolji izgled i biće praktičan zato što će poslužiti za postavljanje raznih sitnih i svakodnevnih stvari.

Na doživljaj prostora i njegove veličine utiče odabir keramike. Potrebno je biti pažljiv sa bordurama na pločicama naročito u malim kupatilima. Sa jakim bojama pločica može da se napravi greška, zato ukoliko ste ljubitelj živahnijih boja možda je najbolje da angažujete stručnjaka za uređenje enteriera. Ako ste sam svoj majstor uvek je najbolje koristiti neutralne boje kao što su tonovi sive ili bež.

Police u kupatilu su uvek praktične jer na njih možemo da postavimo peškire, korpe za odlaganje stvari, kupatilski aksesoar, itd. Police ne zauzimaju mnogo prostora, a na zidovima kupatila uvek može da se nađe mesta za po neku policu. One mogu da se postave u ravni sa ogledalom, iznad lavaboa, blizu tuš kabine ili možda na zid bliže plafonu. Kada se postavka polica skladno organizuje i prilagodi veličini i stilu uređenja celog kupatila, svakako će upotpuniti njegov izgled.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *