Hodnik je prostorija u kući, stanu, poslovnom objektu ili drugom enterijeru, koja je namenjena za komforan dolazak od ulaznih vrata do željenog enterijera. Kako je veoma važna kvadratura koja može imati funkciju odlaganja stvari, a istovremeno stvara snažan utisak odmah nakon otvaranja vrata, važno je da bude besprekorno uređena u modernom vremenu.

Staze za hodnik deo su ambijenta koji ima zaštitnu i dekorativnu ulogu u prostoru svake namene, zbog čega su bitan faktor dugovečnosti enterijera. U tom smislu, najbolje staze za hodnik dugi niz godina štite podloge od keramike, drveta, kamena ili drugih materijala od svih uticaja i oštećenja, stilizuju prostor i čine ga ušuškanim i toplim, bez obzira na sezonu i kvadraturu.

Materijal i sastav koji imaju staze – za hodnik koji pleni toplinom i mekoćom

Isto kao i kada se kupuju tepisi, materijal izrade važan je faktor kvaliteta staze za hodnik. Naime, u bogatom asortimanu prepoznatljivih proizvođača mogu se naći specijalne dizajnerske, persijske, „čupave“ i druge staze, kao i unikatni, orijentalni i brojni drugi tipovi vanvremenskog stila i odličnog kvaliteta. Staze od prirodnih materijala – vune, viskoze i dodatka svile, odlično su rešenje za prostor koji se ne koristi toliko intenzivno.

Ipak, sintetički materijali kao što su akril, polipropilen, poliester i drugi, omogućavaju frekventno korišćenje, jednostavno održavanje i dugovečnost sastava, kao i estetike. U zavisnosti od dimenzija, staze za hodnik mogu se podvrgnuti i mašinskom pranju, pored redovnog čišćenja, usisavanja i otklanjanja fleka. Sve to, zavisi od sastava i materijala odabranog modela staze.

Druge karakteristike staze koje daju dugovečnost upotrebe

Najbolje staze za hodnik izrađene su od kvalitetnih materijala, koje karakteriše i jednostavnost održavanja, kao i dugovečnost upotrebe bez promene fizičkih karakteristika. Druga svojstva koja su važna odnose se na odabir odgovarajućih dimenzija – dužine, širine i debljine, u skladu sa izgledom i svojstvima samog hodnika. Pored toga, staze mogu imati raznovrstan oblik – kvadratni, pravougaoni, ovalni i potpuno nepravilni sa petljama na ivicama, šarama i dodacima, što se kupuje u skladu sa dizajnom enterijera.

Staze za hodnik kao jedno od glavnih faktora dugovečnosti moraju imati protivkliznost, posebno ukoliko se koriste za podloge kao što su keramičke, mermerne ili granitne pločice. Širok spektar boja, dezena i tonova mogu se odabrati prema ličnim željama, potrebama i postojećim uređenjem enterijera.

Na taj način, kupovina staze može da bude element koji će „začiniti“ enterijer unikatnim stilom i živopisnim bojama, ili spektar svedenih tonova za „uklapanje“ sa postojećim notama stila i modernog, klasičnog ili rustičnog dizajna u prostoru. Veoma je značajno da sama staza ima odgovarajuću debljinu, koja će zaštiti površinu podova od mehaničkih i drugih oštećenja, prodiranja vode, vlage, štetnih materija i drugih čestica.

Zbog svega navedenog, najbolje staze su nežne na svaki dodir i korak, pogoduju raznolikim tipovima podova, raspoložive u potrebnim dimenzijama i imaju estetske detalje koji će izazvati oduševljenje.

Kako bi hodnik bio ambijent koji odiše stilom, elegancijom i savršenim uređenjem do najsitnijeg detalja, važno je posvetiti vreme, pažnju i uložiti novac prilikom kvalitetnog opremanja, bez obzira na kvadraturu. Staze za hodnik bitan su tip prostirke koja ima zaštitnu ulogu, ostavlja utisak, sprečava klizanje i daje osećaj mekoće, topline i kvaliteta, uz trajnost i nepromenjenost svojstava dugi niz godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *