Oprema za mobilne telefone

Svedoci smo da je internet postao glavni izvor informacija i mesto sa gotovo neograničenim sadržajem koji je svima dostupan. Pored kvalitetnog sadržaja tu su i eksplicitni i uznemirujujući sadržaji koje ne želimo da naša deca posećuju.

Oprema za mobilne telefone

Čini se da je zbog toga neophodno na neki način zaštiti decu od onoga što mogu naći na internetu. Iako se osećamo kao da našu decu prisluškujemo određeni koraci su opravdani kako bi deca bila zaštićena na internetu. Upravo zbog toga su i osmišljene različite aplikacije preko kojih možete nadgledati i kontrolisati sadržaj koji vaše dete gleda na internetu. Iako se čini kao da je reč o još jednom izumu koji se može svrstati u špijunsku opremu, mnogi ne stavljaju znak jednakosti između ovih pojmova, jer je cilj ovih aplikacija potpuno drugačiji. Predstavljamo vam neke od aplikacija koje se koriste u cilju zaštite dece na internetu.

Parental Control

Sve aplikacije koje imaju funkicju da prate telefon deteta su zapravo one sa nazivom – parental control. Roditelji sa ovim aplikacijama imaju bolji uvid u telefon svog deteta, mogu da kontrolišu šta će dete gledati i čemu će imati pristup. Roditelji današnjice su svesni da su deca jako informatički pismena, da mnogo bolje razumeju tehniku i da nedvosmisleno pristupaju raznim sadržajima što svojom voljom što putem neke preporuke ili znatiželje. Najbolje je njihova interesovanja usmeriti ka sadržajima koji su korisni i koja im mogu u budućnosti koristiti, a ograničiti pristup emisijama i klipovima koja čine da stagniraju ili čak unazađuju svoje sposobnosti. Dodatno, raznih profila ima na internetu. Previše je lažnih predstavljanja i deca lako mogu biti plen zlonamernih ljudi.

Praćenje svih aktivnosti

Jedna od najčešće korišćenih alikacija je SecureTeen Parental Control i u potpunosti je besplatna. Potrebno je da se aplikacija instalira na uređaj na kojem se prati sadržaj bilo da je u pitanju mobilni telefon, laptop, ipod… Aktivacijom ove aplikacije se mogu pratiti sve aktivnosti koje dete izvrši bilo da je praćenje linkova koji su se posećivali, ko ih je pozivao ili koga su pozivali… Takođe se mogu pratiti sva dopisivanja. Ova aplikacija ima mogućnost da se određeni saržaji blokiraju ukoliko je potrebno u cilju zaštite dece.

Aplikacija za najmlađe

Još jedna populatna aplikacija je Kids Place – Parental Control. Ova aplikacija se razlikuje od prethodne zbog same forme. Ovde nema klasičnog blokiranja sadržaja iz pozadine. Na njoj se kreira profil deteta i tada se označi čemu može da ima pristup, a čemu ne. Ovaj profil se može aktivirati na sve uređaje kojima dete ima pristup. Ova aplikacija je predviđena za jako malu decu i takođe je besplatna.

Vremensko ograničenje

Novina kod aplikacije Screen Time Parental Control u odnosu na prethodne jeste vremensko ograničenje. Roditelji određenim sadržajima mogu da ograniče vreme pristupanja. Takođe mogu pratiti gde je dete najviše vremena provelo. Ova aplikacija je korisna jer se može od malih nogu dete navići na neka pravila poput da se prekida sa sufrom po internetu kada je vreme za spavanje ili kada je vreme za učenje. Mogu se po potrebi i ovde blokirati društvene mreže, određeni linkovi i sadržaji. Može se postaviti vremesko ograničenje na neku aplikaciju 30 minuta, a da nekoj aplikaciji imaju pristup 60 minuta. Ovom aplikacijom se stiče uvid koliko deci neka aplikacija drži pažnju deci i da li je treba ograničiti ili ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *