Da li vam je dosta da vaša bašta izgleda tako… obično? Želite da je malo ukrasite i date joj života za letnje dane koji nam slede? E pa, mi smo tu da vam pomognemo. 

U ovom blogu, pomoćićemo vam kako da ukrasite svoju baštu na najefikasniji način. 

Kada je pravo vreme da razmišljate o novom nameštaju za baštu?

Najbolje vreme za ukrašavanje bašte je pre nego što počne letnji period. Odnosno, Mart, April i, naravno, Maj. Ovo su meseci kada već polako počinje toplije vreme i kada počinjemo češće da izlazimo napolje. Ne samo da nam ovo pomaže da na vreme budemo spremni nego je i ekonomičnije. Prodavci svake godine dižu cene baštenskog nameštaja za vreme letnjeg perioda, i zato je najbolje nabavaiti sve što vam je potrebno malo pre nego što navala počne.

Da li je bitan materijal nameštaja?

Kako da ne! Možda je čak jedan od najbitnijih odluka kada je reč o kupovini nameštaja. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Recimo, metalni nameštaj je verovatno najotporniji ali se lako zagreje na suncu. Drvo izgleda prirodno i lepo ali je neophodno da ga redovno polivate sredstvima kako ne bi propalo. Plastika je otporna na sve ali može biti nekvalitetna a uzput je i ne-ekološka. Ratan je super kombinacija svega navedenog ali takođe traži da ga redovno održavate i čistite. 

Uzmite u obzir sve pogodnosti i mane i vidite šta vama odgovara. Po nama je metal nekako najjednostavniji. Jeste da ne izgleda prirodno ko drvo, ali gotovo da nema održavanja a možete lako zaobići i taj prblem grejanja na suncu.

Boja nameštaja?

Kad je reč o bojama, postoje neka nenapisana pravila kod baštenskog nameštaja. U suštini, najbitnije je da boje budu prirodne. Ipak je reč o vanjskoj prostoriji gde priroda treba da dođe do izražaja i baš zato je drveni baštenski nameštaj toliko popularan.

Srećom, ne morate da izaberete smeđu drvenastu boju ako vam se ne dopada. Zidovi vaše kuće vas mogu spasiti. Ako imate kuću ofarbanu unikatnom bojom, onda će se i baštenski nameštaj iste boje uklopiti.

Veličina bašte igra ključnu ulogu

Ako imate sreće da imate ogromnu baštu ovo vam neće biti veliki problem. Međutim, ako vam je prostor ograničen, bitno je da ga adekvatno popunite dok ostavljate dovoljno prostora, naročito ako imate decu. 

Bitno je da nameštaj u bašti ne zauzima previše prostora. Ako vam je bašta sačinjena od samo baštenskog nameštaja, niko neće hteti da provodi vreme u njoj. Zbog ovoga, najsigurnije vam je da odvojite neki kutak gde će te postaviti baštenski nameštaj (možda i kutak za decu gde mogu da se igraju) a ostalo da bude prazno. 

Vremenski uslovi

Ovo je zamka na koju se svi upecaju kad prvi put kupuju nameštaj za baštu. Niko ne misli kako će skloniti sav nameštaj kad počne pljusak. E pa, bitno je, naročito ako koristite drvo ili Ratan. 

Ako vam nije teško da pre kiše istrčite u baštu i pokupite sav nameštaj, slobodno preskočite ovaj deo. Ali, ako planirate da kupite nameštaj koji treba da stoji u bašti tokom cele sezone morate uzeti u obzir elementarne nepogode.

Idealno bi bilo da imate prostor u bašti koji je zaštićen od kiše i elementarnih nepogoda (neki krov ili nešto slično). Mada, čak i da nemate ovako nešto, vrlo lako možete montirati veliki šator/nadstrešnicu i zaštititi sav baštenski nameštaj. Verujte nam, nema ništa gore nego kad kupite kompletno nov baštenski set samo da propadne posle nekoliko pljuskova.

I na kraju… koji nameštaj da uzmete za baštu?

Ono što je najbitnije kod nameštaja za baštu je da se vi i vaši bližnji osećate udobno. Da, svi kažu da je dovoljno da uzmete jedan sto i par stolica ali zašto tu da stanemo?

Ako imate prostora u bašti, zašto ne bi postavili trambolinu za decu, kućicu ili možda čak i ljuljašku?

Kad smo već kod ljuljaški, zašto samo deca da se ljuljaju kad možete i vi? U današnje vreme, na raspolaganju su nam velike jaje ljuljaške gde i mi odrasli možemo da sednemo i blago se njišemo dok čitamo knjigu ili pijemo jutarnju kafu.

Fino počnite od stolova i stolica i polako dodajte sve ostalo, ali nemojte preterivati. Ne zaboravite, bitno je da u bašti ima dovoljno prostora da se slobodno krećete.

Zaključak

Stvarno je divan osećaj kada imate baštu u kojoj uživate. Iako nije lako napraviti savršenu baštu koja vam 100% odgovara, uz malo truda, novca i napora, vi možete napraviti jedno dvorište iz snova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *