Ukoliko ste u prilici da renovirate svoj dom kako biste oplemenili životni prostor ili pripremili nekretninu za izdavanje, zamena sobnih vrata je jedna nezaobilazna investicija koja će vam pomoći da ujednačite stil vaših prostora i podignete cene nekretnini.

Iako će vas možda savetovati da farbanjem starih vrata možete puno da postignete u pogledu estetike, nova sobna vrata, sa svim svojim karakteristikama u pogledu izolacije i energetske efikasnosti, prosto su nezamenjiva. Osim toga, današnji materijali se savršeno uklapaju u lakoću urbanog načina življenja, pa svojim ravnim linijama i minimalističkim dizajnom, savršeno prate život savremenog čoveka.

Ali kako u moru izobilja sobnih vrata koja su preplavila tržište pronaći baš onakva koja su vama potrebna? Kako odabrati materijal, način spoljašnje obrade, stepene izolacije, boju? Većina naših ljudi se prilikom odabira sobnih vrata rukovodi dvema kategorijama:

  • Bojom (jer je to najlakše odrediti i uklopiti).
  • Cenom (gledaju da prođu što jeftinije).

Mi ćemo vam pokazati na šta još treba obratiti pažnju kako biste napravili najbolji izbor i kako bi vaše rešenje bilo jedinstveno, obuhvatajući najbolji odnos cene i kvaliteta. Jer, kao što ni u drugim stvarima na svetu ne postoji jedno univerzalno rešenje koje bi važilo za sve, tako ni u pogledu sobnih ili unutrašnjih vrata ne postoji jedinstveno pravilo. 

Boja sobnih vrata

Krenućemo od boje. Iako će vas mnogi savetovati da su bela boja apsolutni favorit u opremanju enterijera, što i nije čudno jer će se lako uklopiti u različite stilove, imajte na umu da bela boja može da bude hladnija i da unosi dozu skandinavskog minimalizma. To znači da ukoliko volite življi enterijer, raskošnije dekoracije i eksperimente u dizajnu razmislite i o natur boji drveta ili sve češćim zanimljivim metalik ili obojenim dodacima.

Materijal sobnih vrata

Kvalitet sobnih vrata, a samim tim i njihova cena, u velikoj meri je određena samim materijalom od kojih su vrata napravljena. Međutim, i tu sada možete da se opustite. Tehnologija izrade unutrašnjih vrata je u poslednje vreme dosta uznapredovala, tako da se kvalitet i izdržljivost podrazumeva čak i kod onih vrata koja se pojavljuju sa dosta povoljnim cenovnim rangom. 

Evo konkretno šta to znači. Najkvalitetnija vrata su od punog drveta. Korišćenje sobnih drvenih vrata zaista ima smisla jer je drvo prirodni element, jako je postojan, zdrav, izgleda lepo i masivno i pruža svu moguću potrebnu izolaciju. Idealna drvena sobna vrata su za prostorije koje su rustikalne, koje obiluju stilskim nameštajem i koje će moći da iznesu tu masivnost. 

Gradski stanovi koji su manje kvadrature, minimalistički opremljeni u modernom stilu, sami po sebi nisu najbolje rešenje za puno drvo. Zato se za moderne stanove koriste vrata koja su od neke vrste obrađenog drveta ili medijapana (furnirana ili farbana). Ona su laka za održavanje, lako se ugrađuju i lepo uklapaju u većinu savremenih stilova. Na prvi pogled se uopšte ne razlikuju od drvenih vrata i mogu da traju i do 10 godina.

Vrata sa staklenim delovima

Ne moraju sva unutrašnja vrata vašeg stana da budu identična. Dobra stvar je što možete da kominujete isti tip vrata sa staklenim prorezima ukoliko to želite. Vrata sa staklenim delovima (od čistog prozirnog stakla, mat stakla ili peskarenog stakla) su jako dobro rešenje za dnevne boravke, trpezarije, kuhinje ili hodnike. Ovakva rešenja doprinose boljoj rasprostranjenosti prirodnog svetla, a samim tim i zdravijoj atmosferi u stanu, a pritom ne narušavaju intimu i privatnost. Podrazumeva se da vrata sa staklenim otvorima nisu najbolje rešenje za spavaće sobe i kupatila.

U poslednje vreme se sve češće na zapadu organizuje rad od kuće, pa je neophodno da deo stana pretvorite u kancelariju ili radni prostor. Staklena vrata u vidu „francuskih vrata“ (kako se često nazivaju na zapadu), mogu biti odlično rešenje koje ćete po potrebi da koristite.

Vrste sobnih vrata prema načinu otvaranja

Sobna vrata razgraničavaju prostorije u stanu i u zavisnosti od toga kako se otvaraju, mogu biti: klizna, dvokrilna, panel vrata, harmonika vrata. Panel vrata su uobičajena vrata koja se sastoje od ravne površine sa ili bez staklenih dodataka. Njihova jednostavnost se lako uklapa u različite stilove i zbog toga su najčešći izbor kupaca prilikom zamene sobnih vrata. 

Klizna vrata se obično koriste za tesne prostorije manjih površina, jer njihovo funkcionisanje podrazumeva kliznu šinu po kojoj se vrata kreću. Koriste se često za kuhinje i trpezarije, Dvokrilna vrata mogu biti izvanredno dekorativno rešenje za salonske stanove i za prostorije koje imaju mogućnosti za njihovu ugradnju.

 Izolacija

Sobna vrata nemaju samo dekorativnu ulogu. Njihova funkcija je i da pruže toplotnu izolaciju (da lepo dihtuju, ne stvaraju promaju), da dobro reaguju na vlagu (što je posebno bitno za kuhinjska i kupatilska vrata) i da imaju dobru zvučnu izolaciju. Zato je potrebno obratiti pažnju na ispunu samih vrata (od čega su unutra sastavljena) i od spoljašnjeg premaza koje treba da obezbedi dugotrajnu zaštitu i izolaciju.

Baš zbog toga što sobna vrata ne biramo tako često i što predstavljaju dugotrajnu investiciju (a sa druge strane umnogome doprinose lepoti našeg stana), njihovom izboru treba pristupiti pažljivo. Iako su boja vrata i cena prve stvari na koje ćemo obratiti pažnju, potrebno je pozabaviti se još nekim specifikacijama kako bismo pronašli što bolje rešenje za naš dom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *