Vaš životni prostor je vaša oaza mira i harmonije, mesto gde se opuštate i uživate sa svojom porodicom. Dom je tamo gde ima topline, ljubavi i smeha, a kako bi užitak bio potpun, sada je idealno vreme da osvežite stambeni prostor i prilagodite ga svojim željama i potrebama. 

Renoviranje stana je investicija za ceo život i zahteva određena ulaganja. Ukoliko se niste dugo bavili svojim stambenim prostorom, vreme je da dobro organizujete svoja planiranja i kompletno adaptirate svoj stan onako kako vama odgovara. 

Odakle početi i na šta obratiti pažnju prilikom renoviranja?

Svaka adaptacija prostora podrazumeva dobro planiranje enterijera, koje će biti funkcionalno, udobno i moderno. Uz pomoć profesionalnih firmi koje se bave organizacijom i adaptiranjem, napravite plan vodeći se svojim željama i finansijskim mogućnostima. Ukoliko je potrebno da uvećate broj svojih prostorija ili da spajate više soba u jednu veću, neka vam majstori ili lica od poverenja pomognu da napravite odgovarajući raspored prostorija. Proverite stanje vaših elektoinstalacija i vodovodnih cevi, da li je potrebna zamena postojećih ili želite potpuno novi raspored i izgled u svom stanu.

Pre početka radova, vaša obaveza je da istaknete obaveštenje o predstojećem renoviranju i da poštujete kućni red. Hodnik i stepenište, koje će se isprljati od radova i iznošenja šuta, u obavezi ste da očistite svakog dana nakon završetka radova. Na taj način izbeći ćete dodatnu nervozu i pogoršanje odnosa sa komšilukom. 

Zamena stolarije, sanitarija i keramičkih pločica

Ako se bavite kompletnim renoviranjem stana, u svoje radove ćete uključiti i zamenu prozora i vrata. U ponudi su pvc, drvena i aluminijumska stolarija, a izbor ćete napraviti prema sopstvenim afinitetima i finansijskim prilikama. Ukoliko renovirate kuhinju i kupatilo, pre postavljanja novih keramičkih pločica zamenite dotrajale cevi, da ne biste kroz par godina morali sve ponovo da renovirate. Izbor pločica i sanitarija birajte prema veličini kupatila,a kuhinjske elemente je najbolje raditi po meri. 

Ako želite da uživate u komforu i toplini svoga doma, najbolji izbor su panelni radijatori

Zima se bliži i potrebno je razmišljati i o grejanju, ali i efikasnosti grejnih tela. Ukoliko imate radijatore koji su stari i dotrajali, zamenite ih novim panelnim. Panelni radijatori su modernog i neobičnog dizajna i uklopiće se u svaki enterijer. Odlične energetske efikasnosti, ovi radijatori izračuju toplotu i sa bočnih površina i odozgo, gde se nalaze otvori za vazduh. Na taj način, zbog kombinacije direktnog prenosa toplote i konvekcije vazduha, energetska efikasnost je velika, a raspoređivanje toplote po prostoriji potpuno. 

Hoblovanje parketa i gletovanje i krečenje zidova – završetak radova se nazire

Parket treba sređivati na samom kraju, kada se završe svi prethodni radovi. I ovaj posao je bučan i prljav, ali posle hoblovanja i lakiranja, vaši parketi će izgledati kao novi. Ukoliko želite da se otarasite starih podnih obloga, uvek se možete odlučiti za visokokvalitetne laminate, brodski pod ili druge vidove oblaganja podova. 

Gletovanje i krečenje zidova se obavljaju u završnoj fazi radova. Sa vašom porodicom odlučite se za boju zidova u kojoj ćete uživati i opuštati se. Ukoliko krečite veći prostor, možete se igrati i tamnijim nijansama boja, ali gledajte da ne preterate. Za manje prostorije, svetlije ili neutralne nijanse će vizuelno povećati prostor. 

 

2 Replies to “Idealno vreme za renoviranje stana ”

  1. Odlični saveti, nažalost, nisam ovo video na vreme. Upravo sam zamenio prozore i renovirao ceo stan. Uh kakav je haos bio! Na sreću, našao sam selidbe Milošević, sjajne ljude koji imaju skladište, pa sam tamo prebacio nameštaj inače bi bilo čupavo. A sve sam radio. Menjao prozore, hoblovao parkete, krečio, sređivao kupatilo. Ali dobro je, sve sam završio pre zime, tako da mogu da odahnem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *