Ukoliko želite da izgled kuhinje poprimi potpuno nov i osvežen izgled, uredite kuhinjske frontove, preuredite unutrašnje pregrade, fioke, ručke, klizače i belu tehniku. Moderan izgled kuhinje možete postići bojenjem prednjih frontova ili izradom tehnike dekupaž. Zaštitite unutrašnje pregrade posebnim folijama, čime će podnošljivost polica biti ojačana i istaknuta. Pažnja mora biti usmerena na funkcionalnost svih visećih delova, pri čemu će svakodnevno pusuđe sa začinima u kuhinji biti na dohvat ruke. Dodatni elementi poput ručki za kuhinju ili usporivača za fioke, značajni su za proces svakodnevnog korišćenja i dekorativnu funkciju.

Skladan odnos boja kuhinjskih elemenata

Potpuno nova izrada kuhinja zahteva skladan raspored boja zida, pločica i kuhinjskih frontova. Nepogrešiv izbor i najbolja opcija je bela boja. Bela boja ima odličnu sinergiju sa svim tamnim ili svetlim tonalitetima. Upravo zbog čestog kuvanja i pripremanja hrane, savetuje se krečenje zidova u belo. Ukoliko su frontovi svetlo bež, odlično slaganje zida ima narandžasta boja.

Uravnotežen odnos boja moraju imati kuhinjski frontovi i montirani nameštaj, pri čemu se trpezarije kao sastavni deo nekih kuhinja uklapaju svojim uređenjem. Ukoliko su kuhinje malih dimenzija, savetuje se izrada potrebnih elemenata i nameštaja po meri. U sklopu dizajna, predlažu se raznovrsni dezeni boja materijala. Najčešće se koriste medijapan, puno drvo i iverica.

Raspored visećih elemenata u kuhinji

Raspored kuhinjskih elemenata u kuhinji određen je njihovom visinom i funkcionalnom namenom. Police odnosno viseći elementi koji se svakodnevno upotrebljavaju, ne treba da budu suviše visoko, već u visini očiju. Ukoliko se kuhinjski elementi nalaze u nešto višoj formi, oni obično služe za odlaganje retko korišćenog posuđa.

Ne treba zaboraviti da celokupni elementi u kuhinji trebaju izgledati skladno, funkcionalno upakovano i na prvi pogled lepo. Dubina polica na kojima se odlaže posuđe, začini ili escajg, ne treba da bude suviše duboka. Poželjan je veći broj pregrada radi preglednosti i lakše snalažljivosti. Fioke u kuhinjama čine veoma korisnu funkciju, pri čemu se ugradnja usporivača odnosno klizača smatra obaveznim za neometano funkcionisanje.

Obezbedite adekvatne klizače na fiokama

Prioritet skladištenja potrebnog escajga zavisi od dubine fioka. Fioke čine dodatan tip ostave u kuhinjama, pri čemu njihov unutrašnji deo služi za sortiranje escajga, krpa, beleški sa receptima ali i neophodnog kuhinjskog alata. Ugradnjom klizača za fioke sa usporivačima, obezbeđuje se njihova bešumna upotreba. Dublji tipovi kuhinja obično služe za skladištenje kućnih aparata koji nemaju čestu upotrebu, stoga se klizači za fioke moraju izraditi od veoma otpornih i kvalitetnih materijala.

Dostupni modeli klizača za fioke

Prilikom renoviranja kuhinje, neophodna je zamena svih dopunskih elemenata koji omogućavaju svakodnevnu upotrebu. Dobro montirani klizači za fioke obezbeđuju maksimalnu preglednost i time lakše snalaženje. Osobine koje određuju kvalitet klizača za fioke, odnose se na maksimalnu nosivost i dimenzije. Ukoliko se želi ispoštovati proces tihog i laganog zatvaranja, neophodno je poštovati nosivost unutrašnjeg skladištenja uz ugradnju klizača sa preporčenim dimenzijama. Dimenzije su srazmerne dubini fioka.

Najkvalitetniji izbor klizača za fioke čine takozvani teleskopski tipovi, čija čvrstoća materijala otpornost na habanje, lomljenje, rđu i koroziju, doprinosti dužoj upotrebi. Fioke u kuhinjama pružaju maksimalno uređenje prostora, upravo zbog skladištenja brojnog pribora, kućnih aparata, začina ili posuđa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *