Bilo da li ste upravo završili studije u Novom Sadu, da li vam je isteklo mesto u domu ili želite da se osamostalite i iselite iz stana u kome živite sa roditeljima, ako po prvi put stupate u pretragu za izdavanje stanova Novi Sad ima neke pojedinosti koje bi trebalo da znate. 

Cene mesečne rente

Jedna od najbitnijih stavki kada birate stan koji ćete iznajmljivati jeste cena mesečne rente. Cena može značajno da varira u zavisnosti od lokacije i odmah ćete primetiti da za stan iste kvadrature u centru treba izdvojiti značajno više novca nego na periferiji. Pa, na primer, ako su u pitanju garsonjere, na Detelinari se garsonjera od 25 kvadrata može pronaći po ceni mesečne rente od 150 eura, dok bi stan slične opremljenosti i kvadrature u centru bar 20 procenata skuplji. Međutim, puko posmatranje cena nije ono što bi trebalo da vam bude presudno, jer mesečni budžet može da zavisi i od brojnih drugih stvari. 

 

Budžet

Jedna od tih stvari je i lokacija. Lokacija može itekako da utiče na mesečne troškove, jer, ukoliko se stan nalazi predaleko, možda ćete morati da investirate suvišđe novca u gorivo, prevoz, parking mesto ako posedujete auto. To je jedna od stavki koja vam sigurno neće odmah pasti na pamet, a koju bi vredelo da razmotrite. Zatim, tu su mesečni troškovi. U zavisnosti od tipa grejanja koje postoji, troškovi mogu značajno da se razlikuju. Tu su i drugi troškovi: za komunalije, održavanje zgrade i slično. Sve su to stavke koje morate da uzmete u obzir kada određujete mesečni budžet za stanovanje. I zato nemojte odmah da pojurite ka najjeftinijim stanovima za iznajmljivanje, jer mogu da se pojave mnogi skriveni troškovi koji će zahtevati mnogo više novca na mesečnom nivou nego što se to isprva čini. Depozit je nešto na šta takođe morate računati i on zavisi od stanodavca, a minimum je jedna do dve kirije za depozit. 

 

Na šta obratiti pažnju prilikom gledanja i pre useljenja

Pored osnovnih stvari koji se tiču rasporeda prostorija i opremljenosti koje su vam jako bitne i koje ćete sigurno da detaljno razmotrite, važno je da pogledate i sledeće stvari: ćoškove i zidove (da li ima vlage ili buđi), osvetljenost (možda vas isprva nije bitna, ali poznato je koliko prirodno svetlo ima uticaja na psihu i zato bi trebalo da izbegavate stanove koji su mračni) , podove (da li su oštećeni, da li su negde blago izdignuti) i druga fizička oštećenja – ovo vam naizgled može delovati nebitno, ali je važno da i stanodavac i vi imate realnu sliku stanja stana pre nego što potpišete ugovor o zakupu da ne bi kasnije bilo problema za koje se odgovornost može prebaciti na vas.  Zapravo, kada se jednom odlučite za određeni stan, bilo bi dobro da detaljno uslikate zatečeno stanje, da isto priložite u ugovoru koji se potpisuje i da imate dokaze da ne bi prilikom izlaska iz stana morali da plaćate za štetu koju niste počinili. Takođe, u ugovoru je bitno da precizno dogovorite sa stanodavcem detalje oko preuzimanja kirije i svih pojedinosti koje se tiču održavanja i vaše komunikacije sa stanodavcem. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.