Pločice za kupatila

Izbor pločica za kupatilo je jedan od najinteresantnijih momenata tokom renovranja stana. Zahvaljujući odličnim proizvođačima keramičkih pločica, one postoje u svim stilovima, bojama i veličinama.

Njihov izbor bi trebao da podrazumeva upoznavanje sa tematikom pa u narednim redovima možete da se upoznate sa osnovnim stvarima koje se odnose na pločice za kupatilo.

Boje koje volite

Kada se planira renoviranje kupatila ili izgradnja potpuno novog, treba najpre izabrati stil koji će dominirati u enterijeru. Poslednjih godina obično se radi o minimalističkom stilu, ali to nije pravilo. U skladu sa opštim karakteristikama izabranog stila, biraju se i pločice za kupatilo.

Boje treba birati najpre u skladu sa prirodnim svetlom koje je na raspolaganju u kupatilu. Manja kupatila, sa manje ili potpuno bez prirodnog svetla treba da čuvaju svetlost kroz bele ili vrlo svetle pločice. Pločice za kupatilo visokog sjaja će doprineti prelamanju, tj. zadržavanju svetlosti u malom kupatilu.

Ukoliko se radi o prostranijem kupatilu sa dovoljno velikim prozorom, veoma je zgodno uključiti igru kontrasta u enterijer. Tada postoje daleko veće mogućnosti za kreativnost u opremanju enterijera. Mogu se izabrati i pločice koje imaju velike tamne površine. Tako je jedna od najpopularnijih kombinacija crno – bela i teget – bela na zidovima, uz obično tamnije sive podove.

Dobar oblik pločica

Većina pločica na koje možete naići su pravougaonog oblika. Veliku pažnju privlače kvadratne pločice svih veličina. Obično se kvadratne pločice koriste za posebne efekte i kreiranje mozaika. Male kvadratne mat pločice su najčešći izbor za mozaike na ivicama kupatila ili oblaganje pojedinačnih zidova.

Slaganje pločica

Za slaganje pločica se koristi nekoliko poznatih obrazaca. Jedan od najčešćih je tzv. zidanje zida, odnosno cigla slaganje. Takvo slaganje može biti ravno i dijagonalno, što je neznatno zahtevnije za keramičara.

Pločice za kupatilo u dezenu

Sledeći obrazac se naziva riblja kost i koristi se uglavnom za slaganje užih (starinskih) pločica. Nešto ređe se bira flamanski stil, koji liči na vetrenjaču, jer ga poznaje manji broj majstora.

Fuge u svim nijansama

Fuge u kupatilu su obično svetlo sive ili bele ukoliko su pločice čisto bele. Retko se prave kontrasti sa fugama, mada je to daje poseban šarm prostoru. Uglavnom se to radi kada su pločice tamne, jer svetle fuge prostoru daju jednu elegantnu notu.

Danas je moguće naći fuge u svim bojama i ne morate se zaustaviti na sivim tonovima. Kada opremate sopstveno kupatilo možete da eksperimentišete sa svim elementima, pa i sa fugama.

Kada je reč o fugama i slaganju kupatilskih pločica važno mesto zauzimaju veštine keramičara. Dobar majstor može da složi pločice tako da fuge ostanu jedva vidljive, tanje od dva milimetra, ali i da budu vrlo izražajne. Naći dobrog majstora za keramiku je zahtevan posao, baš kao i izbor pločica koje će ulepšavati kupatilo.

Topli podovi kupatila

Podovima u kupatilu se po pravilu ne pridaje veliki značaj i to je pogrešno. Oni su i te kako prisutni u našem vidokrugu i učestvuju u celokupnoj slici kupatila. Pločice za pod su obično deblje i nešto čvršće u odnosu na zidne. Prave se u različitim formatima, ali dominiraju one većih dimenzija.

Granitna keramika

Poslednjih godina se za popločavanje podova biraju granitne pločice koje imaju sjajne karakteristike. Iako se uglavnom ne prave samo od kamena granita već se granit meša sa drugim sastojcima, granitne pločice imaju posebnu toplinu, kako vizuelno, tako i na dodir. Malo je poznato da se na granitnim podovima znatno slabije zadržavaju bakterije, što granitne pločice čini praktično idealnim za kupatilske podove.

U salonima AMB keramike možete pronaći širok asortiman pločica za kupatilo, kupatilskog nameštaja, granitne keramile i još mnogo toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *