mobilni-telefon-aplikacije-posao

Potreban vam je pametni telefon koji ćete koristiti isključivo za poslovne aktivnosti, ali niste sigurni koji model bi najbolje odgovarao toj nameni – u tekstu koji sledi, očekuju vas uputstva i preporuke, kako biste napravili najbolji izbor.

Šta mobilni telefon za poslovnu upotrebu treba da ima, i postoji li uopšte takav telefon?

Na današnjem nivou razvoja, ne postoji poseban pametni telefon za posao, jer svi mobilni telefoni nude slične, za to neophodne funkcije, koje se dodatno proširuju određenim aplikacijama. Tako ih možemo koristiti za: telefoniranje, evidentiranje poslovnih sastanaka uz podsetnik, pisanje beleški, prezentacije, razmenu e-mailova, fotografisanje i snimanje. Čak i najsporiji pametni telefoni omogućavaju navedene radnje, pa ih zato, teoretski, možete sve koristiti u poslovne svrhe.

Ipak, i dalje postoje kriterijumi na osnovu kojih možete pronaći najbolji mobilni telefon za specifične potrebe vašeg posla.

Dakle, evo šta treba uzeti u obzir pri kupovini pametnog telefona za posao:

  • Trajanje baterije – Ako dosta putujete i retko imate utičnicu na raspolaganju, biće vam potreban mobilni telefon sa baterijom velikog kapaciteta. Ovde se misli na baterije od najmanje 4.000 mAh. Ovo su neki od pametnih telefona koji, pored opšteg kvaliteta, nude i dugotrajnu bateriju: Xiaomi 12X, Xiaomi 11T Pro i Poco M4 Pro 5G.
  • Kvalitetna kamera – Ukoliko vaš posao zahteva fotografisanje, svakako treba da obratite pažnju da vaš mobilni ima kameru visoke rezolucije. U tom slučaju, nošenje foto-aparata nije potrebno, a nećete biti uskraćeni na kvalitetu fotografija. Ovakvi uređaji se, između ostalih, nalaze kod novih generacija Apple iPhone-a, i u višoj klasi Huawei telefona. 

Visoka rezolucija (navedena u megapikselima) je važna za kvalitet fotografija, ali nije i presudna. U mnogo situacija, više zavisi od foto-senzora. Šta to znači? Većina pametnih telefona će vam dati odlične fotografije na dnevnom svetlu. Međutim, pravi kvalitet dolazi do izražaja u uslovima slabog osvetljenja ili mraka. Malo proizvođača danas pravi mobilne sa kamerom koja će impresionirati dobrim kvalitetom pri smanjenoj vidljivosti.

Google Pixel 6 i Google pixel 6 Pro trenutno nude najbolju kameru za uslove lošeg osvetljenja i noćno snimanje. Google Pixel 6 Pro pruža natprosečan kvalitet slike na svim objektivima, dok Pixel 6 ima manje nedostatke, ali i nižu cenu.

  • Sigurnost uređaja – Ako svoj pametni telefon koristite u poslovne svrhe, podrazumeva se posebna pažnja na privatnosti i zaštiti podataka. Aplikacije: Facebook, Messenger ili WhatsApp nemojte koristiti za komunikaciju, već se oslonite na bezbednije opcije. Pored toga, vaš mobilni telefon treba da poseduje određene bezbednosne funkcije, kao što su: zaštićene oblasti podataka, senzor otiska prsta i visoki standardi šifrovanja. Mali je broj proizvođača koji ispunjavaju sve ove zahteve.
  • Multi-SIM – Ovo je prednost koja će vam biti od važnosti ukoliko želite da svoj mobilni uređaj koristite za privatne i poslovne svrhe, ali sa različitim telefonskim brojevima. Takođe, i u slučaju kada, putujući, često menjate zemlje, pa samim tim, imate potrebu da dodate još jednu SIM-karticu.
  • Zaštita mobilnog telefona – Da li radeći, dosta vremena provodite na otvorenom? Da li vaš mobilni često dolazi u kontakt sa vlagom, prašinom i drugom prljavštinom? Možda vam dosta puta ispadne na tlo? U ovom slučaju biste svakako trebali razmisliti o nabavci outdoor-pametnog telefona, kao što je Caterpillar.
  • Tastatura – Ova stavka je veoma važna ukoliko dosta pišete, ili su to dugi tekstovi, gde tastatura može dosta toga olakšati, kao i suprotno. Ukoliko ovaj uslov nije ispunjen, jedina preostala opcija je posebna tastatura za vaš mobilni, koju nije baš praktično nositi naokolo. Najbolji uređaji ovog tipa su Blackberry.
  • Unos olovkom – Za slučaj da želite da pravite rukom pisane beleške ili crteže, na svom mobilnom, biće vam potreban uređaj sa opcijom za unos olovkom, kao što su modeli iz serije Samsung Note.
  • Operativni sistem – Android ili iOs? Ovo je više pitanje uverenja ili navike, nego pitanje performansi. Appleov iPhone više nije neprikosnoveni broj 1, jer sada postoji mnogo modela koji nude i mnogo više za isto, ili manje, novca.

Ovom spisku treba dodati još dizajn, kao i cenu. Ipak, ne postoji univerzalni poslovni mobilni telefon za sve. Izbor će zavisiti od vaših ličnih afiniteta i posla kojim se bavite.

Predlažemo da posetite stranicu jeftinije.hr, gde vas očekuje širok izbor različitih modela pametnih telefona, tako da možete na najjednostavniji način doći do mobilnog po svojoj želji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *