stomatoloska ordinacija

Verovatno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije imala makar blažu upalu desni. Radi se o upali koju uzrokuju štetne bakterije, i koja ukoliko se ne leči na vreme, može dovesti čak i do gubitka zuba.

Do upale desni dolazi kada se na zubima nakupi sloj bakterija i ostataka hrane. Ukoliko oralna higijena nije redovna, bakterije se skupljaju na ivicama desni i stvara se nakon određenog vremena kamenac. Kamenac nadražuje desni i izaziva upalu, desni postaju otečene, nadražene i crvene i može se javiti krvarenje prilikom pranja zuba.

Ukoliko se ne reaguje na vreme, upala desni može da dovede do ozbiljnog oštećenja tkiva. Bitno je znati da ukoliko se otok ne vidi golim okom ne znači da ne postoji.

Kako dolazi do upale desni?

Najčešći faktori koji mogu dovesti do upale desni jesu neredovna i nedovoljna oralna higijena, alergija na pastu za zube, odnosno na hemikalije koje se u njoj nalaze, zubne naslage, konzumiranje duvana, dijabetes, avitaminoza, hormonalne promene (u pubertetu, trudnoći i menopauzi). Takođe, okidač može biti i stres kao i nasledni faktori.

Kako bi se upaljne desni izlečile, neophodno je da se ukloni ono što je dovelo do iritacije da bi se sprečilo dalje širenje bakterija. Nekada je neophodno uzimati antibiotike i duže tretirati upalu, međutim postoje i prirodni načini lečenja koji mogu pomoći u ublaživanju i smirivanju dejstva upale kao što su zeleni čaj, aloe vera, eukaliptus i vitamin C.

Lečenje upale desni je dugotrajan proces i treba znati da ne postoji univerzalan lek za upalu desni. Za lečenje upale desni je potrebno mnogo truda i promena onih životnih navika koje negativno utiču na vaše desni.

Iz ordinacije Dental Implant preporučuju da koristite meku četkicu, budite nežni na mestima gde se pojavila upala desni, a zube perite od korena prema vrhu. Rastvor za ispiranje usta i konac za zube se toplo preporučuju prilikom lečenja upale desni. Barem jednom dnevno masirajte desni, a preporučuje se da to radite posle svakog obroka.

Upala desni je ozbiljan problem za koji ne postoji jedinstveni lek, tako da pored poboljšanja oralne higijene morate poraditi i na svojim navikama i ishrani, a takođe postoje i neki prirodni načini lečenja koji vam dosta mogu pomoći u ublažavanju same upale.

Zeleni čaj

Zeleni čaj deluje blagotvorno na ceo organizam, a antioksidant katehin kojeg ima u njemu, smiruje upalne procese u telu. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje zelenog čaja može da smanji dubinu parodontalnih džepova kao i krvarenje desni.

Aloe vera

Smatra se da ova biljka ima toliko lekovita dejstva koja su neuporediva sa drugim biljkama. Ona sadrži čak 240 aktivna sastojka, kao što su vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, vitamin E, magnezijum, cink i gvožđe.

Koristi se u obliku soka, čaja ili u obliku raznih krema za lokalnu primenu. Ona takođe neutrališe povišenu želudačnu kiselinu, poboljšava rad jetre, jača srčani mišić, ublažava simptome astme i alergija.

Lečenje infekcija desni je samo jedan od benefita koji aloe vera ima za naše zdravlje. Uzmite malo aloe vera gela i blago ga umasirajte u inficirano područje. Konzumiranje soka ove biljke takođe je jedna od vrlo efektnih metoda lečenja upaljenih desni.

Eukaliptus

Etarsko ulje eukaliptusa ima veoma jaka antibakterijska svojstva koja uništavaju bakterije i bakterije u ustima. Ulje, takođe smanjuje oticanje desni zahvaljujući anti-upalnom svojstvu eteričnog ulja eukaliptusa.

Način primene: Dve kašičice ulja eukaliptusa promešati u jednoj litri šolje sa toplom vodom. Umočiti tufer i pažljivo masirati nadražene desni.

Vitamin C

Vitamin C je poznat kao prirodni antioksidans koji ima moć da ukloni slobodni radikale koji oštećuju desni. Vitamin C se može uneti konzumiranjem limuna, pomorandže, kivija, kupusa, višanja. Vitamin C nema sposobnost da samostalno izleči upalu desni, međutim bitno ga je kombinovati sa ostalim načinima kao i u prevenciji nastajanja upale desni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *