hrana iz restorana

Omega-3 i omega-6 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Tako se nazivaju jer ih naš organizam ne može sam stvarati. Zbog toga se one moraju unositi putem hrane ili putem suplemenata.

Ove dve masne kiseline su u idealnom odnosu u našem organizmu kada se nalaze u srazmeri 1:1. Nekada, kada se ishrana ljudi razlikovala od današnje taj odnos je i bio takav. Ali danas, zbog novih trendova, masovne industrijske proizvodnje hrane, nezdrave ishrane i svih drugih promena koje su nastale poslednjih decenija, ovaj odnos se promenio.

Narušeni odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina sada iznosi i do 1:20 u korist omega-6. Zato dolazi sve više do razvoja različitih bolesti i zdravstvenih poremećaja.

 

Omega-3 masne kiseline

Kada su u pitanju omega 3 masne kiseline, one su ALA (alfa linolenska kiselina), EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksanska kiselina). DHA i EPA su zapravo derivati alfalinoleinske kiseline.

Izvori ALA :
– lan i laneno ulje
– orasi
– ulje uljane repice
– kanola ulje

Izvori DHA i EPA:
– neke alge
– bakalar
– sardina
– tuna
– haringa
– inćuni
– skuša
– račići
– brancin
– hobotnica
– lignje

Redovnim unosom namirnica bogatih EPA smanjuje se rizik od razvoja hroničnih bolesti, zato što one deluju protivupalno.

DHA je od izuzetne važnosti za razvoj mozga i nervnog sistema. Zapravo skoro 20% masnoća u mozgu čini DHA, a skoro 15% DHA iz celog organizma se nalazi u sivoj masi mozga. Sve mentalne i kognitivne funkcije koje se razvijaju od rođenja kroz odrastanje donekle zavise od DHA. Ove omega-3 masne kiseline su još značajne i za sve procese koji se dešavaju za vreme učenja, pamćenja, uspostavljanja koncentracije i pažnje.

Nedostatak DHA se dovodi u vezu sa slabijim kognitivnim funkcijama, lošim pamćenjem, neadekvatnim neurološkim razvojem kod dece.

On se još povezuje i sa oboljevanjem od multiple skleroze, Parkinsonove i Alzhajmerove bolesti.


Značaj redovnog unosa omega – 3 masnih kiselina

Osim što su veoma važne za održavanje različitih funkcionalnih procesa u ljudskom organizmu ove masne kiseline imaju i preventivnu ulogu:

– one se nalaze u sastavu ćelija
– učestvuju u stvaranju telesne energije
– imaju značajnu ulogu u resorpciji nekih vitamina
– učestvuju u procesu razvoja moždanih ćelija
– sintetišu neke hormone
– sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti
– regulišu metabolizam masnoća u krvi – holesterola i triglicerida
– učestvuju u procesu razvoja očiju i vida
– značajno doprinose radu imunog sistema
– kod trudnica utiču na pravilan razvoj fetusa, njegovog mozga, očiju i svih funkcija vida.

Omega-6 masne kiseline

Omega-6 masne kiseline spadaju u esencijalne masne kiseline i njih je neophodno
unositi hranom ili preko suplemenata.

Linolenska kiselina (LA) se nalazi uglavnom u biljnim uljima i ona se konvertuje u gama-linolensku kiselinu (GLA). GLA deluje protivupalno. Njeni najbolji izvori su ulje semena borača i ulje žutog noćurka. Arahidonska kiselina (AA), takođe omega-6, zapravo podstiče upalne procese. Ona se alzi u crvenom mesu, piletini i jajima.

GLA je najdelotvornija kada je u pitanju lečenja kožnih bolesti poput ekcema, atopijskog dermatitisa, psorijaze, akni… Svoje lekovito svojstvo ispoljava i kada su u pitanju problemi sa funkcionisanjem ženskog ciklusa, kao što su bolna menstruacija ili tegobe izazvane menopauzom.

Idealan balans omega-3 i omega-6 masnih kiselina sprečava razvoj gojaznosti i bolesti koje usled nje nastaju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *