Da bismo postigli vrhunsku formu i održali zdravlje, redovna fizička aktivnost je od suštinske važnosti. Međutim, ponekad je izazovno pronaći vreme ili se odlučiti za odlazak u teretanu. Zato je sve popularnije vežbanje iz udobnosti svog doma.

Kućne teretane sve su učestalije, a kako biste od prostora koji ste za tu namenu opredelili izvukli maksimum, uz malo kreativnosti i istraživanja možete odabrati savršenu opremu koja će vam pomoći da ostvarite ciljeve vežbanja.

Korak po korak do idealne kućne teretane

Zamislite idealnu kućnu teretanu opremljenu tako da vas motiviše da vežbate i ostvarite željene rezultate. Međutim, idealno se često ne poklapa sa realnim, pa je potrebno da u obzir uzmete nekoliko faktora kako biste maksimalno iskoristili resurse kojima raspolažete.

Najpre opredelite prostor koji ćete adaptirati u svoju kućnu teretanu. Od toga zavisi koliko fitnes opreme u njega možete smestiti, a ona se bira u skladu sa ciljevima vašeg treninga. Možda ste više fokusirani na izvođenje vežbi snage, ili želite da imate više sprava za kardio treninge, a verovatnije je da ćete težiti balansu kako biste obezbedili što funkcionalnije treninge. Prostor premerite i napravite plan kako biste mogli da rasporedite željene sprave za vežbanje.

Pre nego što krenete u kupovinu, morate da odredite i budžet. Ako niste u prilici da sva fitnes oprema koju želite u vašu teretanu stigne u isto vreme, nema mesta za očajavanje. Shvatite opremanje kao kreativan proces koji će vas okupirati neko vreme. Istražite na internetu cene željenih sprava i pogledajte specifikacije. Kvalitet je izuzetno važan, pa obratite pažnju na reputaciju proizvođača, materijale od kojih su sprave napravljene, pratite recenzije proizvoda.

Napravite selekciju i utvrdite konačnu listu sprava koje ćete kupiti. 

Najčešća oprema za kućnu teretanu

Traka za trčanje je jedan od najpopularnijih komada fitnes opreme za teretanu, a naročito je popularna za vežbanje u udobnosti svog doma i nevezano od vremenskih uslova. Trčanje i brzo hodanje poboljšavaju kondiciju, ojačavaju mišiće i idelani su za sagorevanje kalorija.

Sve omiljeniji deo opreme za vežbanje postaje air bike, takozvani vazdušni bicikl, koji je takođe odličan za poboljšanje kondicije, sagorevanje velikog broja kalorija, a zbog visokog intenziteta vežbanja koje zahteva, angažuje i ojačava različite mišićne grupe.

Teretanu, naravno, ne možemo zamisliti bez tegova koji su jedan od najosnovnijih rekvizita. Za kućne teretane naročito popularne su bučice i girje (rusko zvono), jer omogućavaju izvođenje velikog broja vežbi, a ne zauzimaju mnogo prostora. 

Klupa za trening verovatno će zauzeti mesto u vašoj teretani. Birajte one podesive, kako biste mogli da izvodite veći broj vežbi na jednoj spravi.

Za kućnu teretanu vežbači uglavnom biraju multifunkcionalne sprave, gledajući da zauzmu manje prostora, a dobiju više opreme. Tako na jednoj spravi uglavnom nalazimo kombinaciju bench press-a, lat mašine, pec deck-a i užadi.

Lateks trake veoma su zahvalan fitnes rekvizit za kućnu teretanu, jer gotovo da ne zauzimaju mesto, a korist koju dobijate vežbajući uz pomoć njih je višestruka. 

Veoma popularni, korisni i praktični fitnes rekviziti su pilates lopte, balanseri, vijače, roleri za masažu, a biće vam potrebne i strunjače ili druge podloge za vežbanje. 

Ovo su, naravno, samo neke od osnovnih ideja za opremanje kućne teretane, a vi ćete svakako odabrati sprave i ostale fitnes rekvizite koji su u skladu s vašim ciljevima vežbanja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *