moderna zgrada

Kako doneti odluku i da li se odlučiti za kupovinu stana u staroj ili novoj zgradi? Odgovori na ova pitanja zavise od vaših potreba, mogućnosti i želja. Nekretninu ne kupujemo svakodnevno, tako da je ponekad dobro obratiti se stručnjacima, ali je odluka uvek na vama. Nekada je bilo uobičajeno da mlađi ljudi uglavnom kupuju stanove u novogradnji zbog modernog dizajna, ali danas to više nije slučaj, pa se i oni često odlučuju za starogradnju koju će renovirati i prilagoditi svojim potrebama. Svakako, ne treba žuriti sa donošenjem odluke, važno je da dobro razmislite i uskladite želje svih članova porodice. Razmišljajte i o visini zgrade, o spratu na kojem biste voleli da živite, o tome da li vam terasa gleda na park ili ulicu, da li imate mesto za parking, da li vam je bitno da se uselite odmah ili imate vremena da stan prilagodite svojim potrebama. Mnogo je odluka koje treba doneti, ali preseljenje u novi, veći ili stan na boljoj lokaciji je vrlo bitna promena u životu.

Stan u novoj ili staroj zgradi – prednosti i nedostaci

Svaki stan u starogradnji ili novogradnji ima svoje prednosti i mane, na vama je da odlučite i pretvorite nekretninu u dom.

Prednost starogradnje jeste njena cena, pa može učiniti nekretninu nešto povoljnijom. Na cenu utiče i stanje u kojem se stan nalazi, a na vama je da dlučite koliko još dodatnih sredstava želite da uložite u svoj budući dom. Mnogi ovakvi stanovi su već renovirani da bi se našli na tržištu, pa je potrebno proceniti kvalitet izvedenih radova. Zbog drugačijeg rasporeda prostorija i visokih plafona, stanovi starije gradnje mogu se učiniti vizuelno većim iako su po kvadraturi isti kao i neki novoizgrađeni. Same zgrade zidane su tako da su dovoljno udaljene od saobraćajnica, pa su oko njih uglavnom površine predviđene za parking mesta i zelene površine. U kvalitetu starih zgrada uglavnom nema velikih razlika jer su građene od istih materijala. 

Ako je vaš izbor stan u novoj stambenoj zgradi, imaćete manje posla. Stanovi se grade po savremenim standardima. Nove zgrade nemaju debele zidove kao stare, ali to ne znači da su lošijeg kvaliteta gradnje. One imaju kvalitetnu hidro i termo izolaciju, kao i zvučnu izolaciju koja smanjuje prodiranje spoljašnje buke. Novi stanovi imaju nove instalacije, vrata, prozore, tako da možete odmah početi sa odabirom nameštaja. Prilagođeni su novom stilu života, kvadrati su bolje iskorišćeni i posebno se obraća pažnja na funkcionalnost. Ako se odlučite za stan u novogradnji na koji ćete sačekati jedan period, odnosno na početku gradnje same zgrade, možete uticati na raspored prostorija. Međutim, ako niste zadovoljni enterijerom, a stan je već sagrađen, onda su adaptacija i renoviranje malo komplikovaniji nego kod stanova u starijim zgradama.

Planirajte renoviranje stana  

Ako se odlučite za stan koji je u staroj gradnji, budite spremni za renoviranje. Ovaj proces može biti naporan i da potraje i duže nego što ste planirali, ali je bitno da budete zadovoljni i uradite baš onako kako ste zamislili. Prvi korak bio bi odabir izvođača radova koji može biti i po preporuci nekoga ko je već imao ovakvo iskustvo. Sa njim jasno definišite plan rada što podrazumeva datum kada kreću radovi, kada bi trebalo da budu završeni i naravno finansije koje su za to potrebne. Vodite računa o kućnom redu, pokažite novom komšiluku da ćete biti uviđajni i savesni još na početku. Ostavite obaveštenje o dužini trajanja radova uz molbu da imaju strpljenja i razumevanja.

Dok stručnjaci u toj oblasti menjaju instalaciju, vodovodne cevi ili možda pločice, pravi je trenutak da se bavite odabirom i poručivanjem ulaznih i sobnih vrata, kao i prozora. Vaš nadzor i to koliko ste upućeni i koliko učestvujete u samom procesu, odraziće se na njegov kvalitet. Razmislite da li želite spušteni plafon i određene pregradne zidove, odaberite njihovu boju  i prilagodite je sopstvenom stilu. Kada završite sa ovim radovima, uživajte u biranju nameštaja i uređivanju budućeg prostora za život. Dodavanje ličnih stvari kao što su fotografije, dekorativni predmeti, uspomene sa putovanja, novu nekretninu pretvoriće u dom.

Uskladite želje i mogućnosti – bićete zadovoljni odlukom

Da li se odlučiti za stari ili novi stan? Dilema uvek postoji, potrebno je pratiti svoje želje i potrebe. Tržište nekretnina u većim gradovima pokazuje da je potražnja za starim i novim stanovima ista i da ne postoje pravila po kojima se kupci odlučuju za jedne ili druge. Stalno naseljavanje većih gradova, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Zemun,  podrazumeva i veću potražnju stanova. Prodaja stanova Zemun beleži porast tokom proteklih godina i to bez ikakve razlike između prodaje stanova u novogradnji i starogradnji.

Kupac bi trebalo da sagleda šta mu je prioritet i da pokuša to da uklopi sa svojim finansijama i potrebama. Ukoliko imate dileme, agencije preporučuju da napravite tabelu u kojoj ćete napisati prednosti i mane svake gradnje. Pre nego što posetite nekretninu, dobro razmislite i raspitajte se  o svemu što je vama jako bitno. Pogledajte  stanove koji ispunjavaju veći deo vaših prioriteta i ne ustručavajte se da nekretninu koja je privukla vašu pažnju, pogledate i više puta pre nego što donesete odluku.

Kupovina stana i preseljenje je vrlo bitna promena u životu, pa je prirodno da osećate dozu strepnje, zabrinutosti, pa čak i stresa. Ako se dobro pripremite i informišete, nema mesta panici. Na kraju je bitno da vi i vaša porodica budete zadovoljni izborom novog komfornog i funkcionalnog doma.

One Reply to “Da li kupiti stan u novoj ili staroj zgradi?”

  1. Kupila sam svoj prvi stan preko solis-a prošle godine, i odlučila se za staru zgradu. Pre toga, istraživala sam sama i gledala i neke nove, ali mi je agent sugerisao da su papiri bili sumnjivi, pa sam odustala. I nisam se pokajala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *