Prilikom uređenja enterijera često zanemarimo činjenicu da su upravo detalji ti koji pretvaraju monoton i već viđen prostor u zanimljiv i autentičan ambijent. Ta činjenica je naročito aktuelna kod opremanja hodnika gde i najsitniji aksesoari mogu biti veliko osveženje.

Kako sve velike promene počinju malim koracima u nastavku slede ideje za 9 moćnih detalja za besprekorno uredjenje hodnika  koje pri tome ne zahtevaju previše ulaganja, a čine da  hodnik uz malo truda i kreativnosti postane najbolja vizit karta Vašeg doma.

1.Neobična rasveta

Vaš hodnik je prilika da uložite u onaj luster koji je već dugo na Vašoj listi želja ili da se poigrate sa neobičnim dizajnom visećih lampi ili sijalica, naročito ako imate visoke plafone.

Takozvane “visilice” smatraju se svojevrsnim nakitom za plafon, ukrašavajući hodnik stilom koji privlači pažnju, bilo da želite romantičan stakleni luster ili globus koji menja oblik, inspirisan naučnom fantastikom.

Stavite poseban akcenat na omiljena mesta u hodniku pomoću plafonjera i plafonskih reflektora koji će stvoriti posebnu atmosferu, bilo da želite da postignete  industrijsku atmosferu, više prirodnog svetla, retro vibracije ili neki drugi izgled.

2. Zidno ogledalo za poslednji izlazak iz kuće

Iskoristite prostor za eksperimentisanje koje vam pružaju različiti materijali, završnice,boje kao i oblici i veličine  ramova ogledala. Na koji način ogledalo može ukrasiti hodnik, vizuelno ga proširiti i uvećati možete potražiti na ImperialOgledala, i uveriti se da je reč o neizostavnom elementu gotovo svakog hodnika.

U  neutralnoj šemi boja hodnika, kontrastno raskošno ogledalo u baroknom stilu privlačiće pažnju i poglede. Starom ogledalu možete dati novi sjaj tako što ćete ram prefarbati u neku trendi nijansu ili idite korak dalje i kreirajte mini galerijski zid sačinjen od ogledala različitih dimenzija.

3. Tepisi za prijatnu dobrošlicu

Čak i ako nemate puno prostora za nameštaj, sigurno možete naći prostora za ubacivanje tepiha zanimljivog dizajna. Od retro paterna, zanimljivih tekstura ili svedenih, jednobojnih varijanti koji su u kontrastu ili slaganju sa šemom boja zidova- tepisi će sigurno dodati hodniku privlačnosti, kreirajući zanimljivi vizuelni interes od prvog momenta, tj. koraka.

4. Praktične police neobičnog dizajna

Sve što Vam treba da ne biste gubili dragoceno vreme tražeći ključeve ili zagubljene račune i poštu su plutajuće police pored vrata na kojima uvek možete odlagati sitnice ili Vama bitne predmete. Osim što odlično obavljaju svoju primarnu funkciju mini “skladišta” za odlaganje , uklapaju i se  u gotovo svaki stil i dekor, a višak prostora uvek možete iskoristiti za postavljanje ukrasnih detalja kako biste upotpunili njihov izgled.

5. Čiviluci sa jedinstvenim kukama 

Jedan od prvih detalja koji primetimo na samom ulasku u dom jesu čiviluci. Praktični su za odlaganje jakni, kaputa, mantila koji su u čestoj upotrebi, a uvek im se poklanjalo dosta pažnje dizajniranja, da budu vizuelno privlačni, i da daju prostoru dodatnu estetsku vrednost.

Dodavanje kuka na zidove je takođe kreativni trik kojim možete postići zanimljiv vizuelni efekat uz uštedu dodatnog prostora. Izvadite neke komade iz svog ormana da ih ukrasite i dodajte malo teksture  zidovima. Torbe i slamnati šeširi su uvek dobra dekorativna opcija, a isto tako ima smisla imati ih blizu vrata, tako da nije sve u estetici, već i u  praktičnosti.

6. Dekorativne tapete za “WOW” izgled

Kada ste u nedoumici šta da bude taj finalni pečat kada je u pitanju izgled zidova u hodniku, neka Vaš izbor budu tapete koji će hodnik uz malo truda pretvoriti u pravu zvezdu.

Klasične horizontalne pruge u crno belom kontrastu  odaberite kako biste istakli vertikalu Vašeg prostora s visokim plafonima, a cvetni motivi ili svedeniji dezeni takođe će hodniku dati besprekoran izgled.

7. Šik tabure ili klupa za sedenje

Lako prenosivi dekorativni taburei sjajan su  detalj za uređenje hodnika, a zbog svoje koloritne raznovrsnosti mogu poslužiti i kao elementi za kontrastiranje ukoliko je ambijent uređen u monohromatskom stilu.

Ako u svom hodniku imate dovoljno mesta, preporučujemo multifunkcionalne klupe koje služe i kao skladište za cipele koje trenutno nisu u sezoni! Tako ćete pretvoriti kutak hodnika u mali prostor u koji možete odmoriti dok čekate ostale ukućane.

8. Vaša omiljena umetnost i fotografije 

Izložite u hodniku  umetnička dela Vaših omiljenih umetnika ili uramite drage porodične fotografije, slike sa putovanja, ili čak možda i neke Vaše radove koji pružaju mali uvid u Vaša interesovanja i hobije i tako  kreirajte Vašu ličnu izložbu u hodniku ,dostojnu svetskih muzeja!

9. Vaze, stone lampe i ukrasne činije 

Upravo su mali detalji poput ovih ti koji će Vašem predsoblju udahnuti dušu, pružajući mu besprekoran izgled.

Staklene ili keramičke- vaze su tu da Vašu svakodnevicu učine srećnijom, inpirišući na kreativnost – nezavisno od toga hoćete  li hodnik ispuniti gomilom cveća, u vazu staviti samo jedan cvet ili ih samo rasporediti prazne kao ukrase. Stone lampe mogu upotpuniti izgled i dati tu prefinjenu notu koju želimo. Svaka stona lampa može biti priča za sebe, uz diskretno osvetljenje može naglasiti ili sakriti detalj, baš onako kako smo zamislili.

Isto što važi za stone lampe važi i za ukrasne činije- pustite mašti na volju i dozvolite im da svojom lepotom i prefinjenim stilom govore umesto Vas!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *