Aloe vera je biljka koja se vekovima koristila u tradicionalnoj medicini za lečenje brojnih zdravstvenih problema. Od umora, bezvoljnosti i iscrpljenosti, stomačnih tegoba, upalnih procesa, oralnih bolesti i stanja kože – čini se da aloe vera leči sve! U današnjem članku upoznaćemo vas sa čudesnim napitkom od gela aloe i njegovim prednostima za zdravlje!

 

Aloe vera gel se najčešće koristi topikalno, na koži, a nešto je manje poznata njena oralna primena, koja pruža neverovatne efekte i za kožu i za druge organe. Ipak, kako biste osigurali maksimalne benefite upotrebe aloe vera gela, obratite pažnju na proizvod koji koristite.

Iako se aloja uspešno gaji kao sobna i baštenska biljka na našem podneblju, za ekstrahovanje gela su vam potrebni sterilni uslovi. Gel napravljen kod kuće će izgubiti većinski deo hranljivih sastojaka, koji su nestabilni i razlažu se u dodiru sa mikroorganizmima spoljašnje sredine. 

Industrijski proizveden aloe vera gel stabilizovan je vitaminom C iz papaje i 100% je prirodan – ne sadrži vodu i dodatke hemikalija. U njemu se nalazi preko 250 hranljivih sastojaka (vitamini, minerali, amino kiseline itd) koji osiguravaju blagotvorno dejstvo na zdravlje vašeg organizma.

U nastavku ćemo napraviti pregled 10 najmoćnijih prednosti aloe vera gela!

Detoksikacija

Već znamo da aloe vera gel pomaže varenju, omekšavanjem sadržaja stolice i njenim lakšim izlučivanjem, što je suštinski deo detoksikacije. Dodavanje aloe vera gela u svakodnevnu rutinu tokom perioda čišćenja je odličan način da podržite dobro dnevno pražnjenje creva i sprečite da se otpad i toksini zadržavaju u vašem organizmu.

Aloe vera je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima — hranljivim materijama koje su potrebne vašoj jetri, bubrezima i organima za detoksikaciju da bi funkcionisali optimalno.

Stimulacija imunog sistema

Prednosti aloe vere uključuju jačanje imunog sistema zbog antioksidanasa, aminokiselina, vitamina i minerala koji se nalaze u gelu ovog sukulenta. Aloe vera sadrži polisaharide koji jačaju imunitet i pomažu imunološkom sistemu da pravilno obavlja svoj posao. U aloji se nalaze i polifenoli, koji se bore protiv brojnih degenerativnih bolesti – recimo osteoporoze.

Sprečava upale u organizmu

Bilo da pijete aloe vera gel ili ga nanosite na kožu, ova supstanca je veoma efikasan antiinflamatorni lek. On inhibira put ciklooksigenaze i smanjuje proizvodnju prostaglandina E2 iz arahidonske kiseline. Štaviše, pošto je zapaljenje obično uzrokovano oksidativnim oštećenjem slobodnih radikala, aloe vera deluje kao antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala.

Iz ovog razloga aloja vera je jedan od najčešće primenjivanih proizvoda za razna stanja kože – suvoću, ekceme, psorijazu, opekotine, oštećenja od sunca, ujede insekata itd.

Analgetičko dejstvo

Antiupalno i analgetičko dejstvo aloe vera gela su povezani. Lokalna primena gela aloe vere na bolnim mestima, koja su zahvaćena degenerativnim promenama, sprečava i smanjuje upale. Gel se može nanositi direktno na otečene i bolne zglobove. U veoma kratkom roku obezbeđuje olakšanje nepokretnosti i bolova u zglobovima, zbog svojih antiinflamatornih svojstava.

Stabilizuje šećer u krvi

Gubitak težine, zdrava ishrana i fizička aktivnost pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i poboljšanju nivoa šećera u krvi. Ali postoje i studije koje ukazuju na prednosti aloe vere u kontroli glikemije.

Aloe vera je poboljšala kontrolu glikemije kod ljudi sa predijabetesom i dijabetesom tipa 2 kada se koristi oralno, kao sok. Snizio je nivo glukoze u plazmi natašte kod onih sa predijabetesom i značajno je poboljšao A1C kod osoba koje leče dijabetes tipa 2. Istraživači su pretpostavili da je povezanost nastala zbog sposobnosti aloe vere da smanji apsorpciju i proizvodnju glukoze u gastrointestinalnom traktu.

Laksativna svojstva

Jedna od najpoznatijih prednosti aloe vere je njena sposobnost da omogući dobro varenje i pravilnu funkciju creva. Dokazano je da aloja pomaže u lečenju zatvora, ali lekovita i umirujuća svojstva aloe vere su takođe korisna za druge probleme sa varenjem kao što su žgaravica, sindrom iritabilnog creva (IBS) i creva koja propuštaju. 

Čisti crevne resice 

Zahvaljujući redovnoj probavi koju omogućava redovna konzumacija aloe vera soka, crevne resice će biti očišćene – na njima neće biti naslaga, što posledično omogućava bolju apsorpciju hranljivih materija iz prehrambenih namirnica.

Smanjuje stres

Aloe vera ne samo da stimuliše vaš probavni trakt, već može stimulisati nervne procese i otkloniti deo stresa koji proživljavate. Gel ove moćne biljke podržava vaše nadbubrežne žlezde tako što reaguje na stres na zdrav način. 

Aloe vera je adaptogen — biljka koja pomaže telu da se prilagodi stresu. Adaptogeni poput aloe vere pomažu vašim nadbubrežnim žlezdama da se nose sa unutrašnjim i spoljašnjim stresorima na nežan, stabilan način, a ne sa iznenadnim udarom kortizola, hormona stresa. To pomaže da vaše raspoloženje i nivo energije budu uravnoteženi i smanjuje vaš opšti nivo stresa.

Štiti od pojačanog UV zračenja

Obično se aloja gel koristi za lečenje kože nakon izlaganja suncu. Poznato je da je efikasan u lečenju opekotina od sunca, upale i crvenila, ali mnogi ne znaju da se ovaj gel može koristiti i za sunčanje, jer blokira čak 20% UV zračenja. 

Nanesite aloe vera gel ispod kreme za sunčanje kako biste pojačali njeno dejstvo i dodatno hidrirali kožu ili ga koristite samostalno, ali ga tada što češće obnavljajte.

Stimuliše proizvodnju kolagena i odlaže starenje

Aloe vera je čest sastojak u proizvodima za negu kože lica, od hidratantnih krema do maski za lice – i to sa dobrim razlogom. Gel ima hidratantna svojstva, koja se uspešno bore protiv starenja. Pored toga, aloe vera ima veliki broj mukopolisaharida, hidratantnog molekula koji održava vlagu u koži (hijaluronska kiselina takođe pripada mukopolisaharidima).

Takođe aktivira fibroblaste (vrstu ćelije koja se nalazi u vezivnom tkivu), koji povećavaju proizvodnju kolagenskih i elastinskih vlakana. Rezultat može biti zategnutija koža i manje bora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *