masaza uljem

Eterična ili etarska ulja najčešće se dobijaju parnom destilacijom uz pomoć alkohola i izuzetno su lekovita, zbog čega imaju čestu primenu i u medicini. Kod nas se eterična ulja najviše koriste za masažu. S obzirom na to da svako etarsko ulje ima različita lekovita svojstva, prilikom masaže biraju se u zavisnosti od toga koji deo tela se masira i koja vrsta masaže se primenjuje.

Šta je to masaža

Pre nego što vas upoznamo sa primenom eteričnih ulja za masažu, prvo želimo da kažemo koju reč o samoj masaži, kako bi vam ostatak teksta bio jasniji. Naime, masaža je jedna od najstarijih tehnika lečenja za koju je poznato da se primenjivala i pre pet milenijuma. Naziv ovog načina lečenja potiče od arapske reči „massa“ što znači dodir, jer dodir je osnova masaže. Pretpostavlja se da koreni masaže potiču od istočnokinesne kulture koja je na ovaj način ublažavala bol uzrokovan teškim fizičkim radom. Različite kulture razvijale su razne tehnike masaže, pa ih tako danas imamo veliki broj koji je u primeni za različita stanja organizma.

Koje vrste masaže se najčešće primenjuju

Možda najzastupljenija vrsta masaže je sportska masaža koja je namenjena osobama koje se aktivno bave sportom. Cilj ove masaže je sprečavanje povreda i povećanje izdržljivosti mišića, ali i smanjenje upale mišića, ukoliko dođe do toga.

Nakon sportske, veoma je zastupljena i relaks masaža, čiji je glavni cilj, kako joj i naziv kaže, relaksacija tela.

Odličan saveznik u borbi protiv celulita je tzv. anticelulit masaža. To je intenzivna masaža sa jakim pritiskom, čiji je cilj razbiti masne naslage u predelu butina, zadnjice i stomaka.

Masaža koja se često primenjuje kod bolova u leđima, migrene i umora je šijacu masaža. Ova japanska vrsta masaže funkcioniše tako što se pritiskaju različite akupunkturne tačke, čime se poboljšava protok krvi i energije.

Za eliminaciju toksina i cirkulaciju primenjuje se tzv. limfna drenaža. Kod ove vrste masaže ne tretiraju se mišići, nego se obnavlja tkivna tečnost i obično se primenjuje kod osoba sa otečenim nogama i poremećenom cirkulacijom.

Masaža koja se najčešće primenjuje za otklanjanje stresa je aromaterapija i kod nje se koriste aromatična ulja. Ova vrsta masaže obično traje 60 minuta.

Način primene eteričnih ulja

Eterična ulja su jako koncentrovana jedinjenja i ukoliko nerazblažena dođu u dodir sa kožom, mogu da izazovu jaku iritaciju. Zbog toga se pre upotrebe obavezno mešaju sa nekim od baznih ulja. Najpopularnije bazno ulje je ulje jojobe, a mogu da se koriste i kokosovo ulje, suncokretovo ulje, maslinovo i druga neutralna ulja.

Ukoliko želite sami da razblažite eterično ulje, potrebno je da znate koja razmera sme da se koristi. Za masažu celog tela, možete da stavite do 5 odsto eteričnog ulja. Ako ćete mešavinu stavljati na malu površinu, moguće je mešati i 50 sa 50 odsto, a ukoliko vam je razblaženo etarsko ulje potrebno za svakodnevno nanošenje na lice, tu budite oprezni i trudite se da ne stavite više od 2.5 odsto koncentrata.

Iako eterična ulja imaju lekovita svojstva i veoma su korisna za razna stanja organizma, ipak se ne preporučuje njihova upotreba kod trudnica, dojilja i dece. Takođe je potrebno posebno obratiti pažnju na to da niste alergični na neki od sastojaka, tako da pre upotrebe uvek detaljno pročitajte uputstvo i sastav.

Kako odabrati ulje za masažu

Mnogi početnici pitaju se koje je najbolje ulje za masažu, ali jedini pravi odgovor je da ne postoji najbolje ulje, odnosno da su sva ulja za masažu najbolja. Koje ulje ćete izabrati zavisi isključivo od toga koju vrstu masaže želite da primenjujete. Ukoliko npr. radite masaže sa niskom vrstom trenja, koristićete teža, masnija ulja, dok ćete lakša ulja koristiti za masažu koja podrazumeva jači pritisak na telo, jer korišćenjem takve vrste ulja, ruka masera neće skliznuti sa tela.

Dakle, svaka vrsta masaže ima ulje koje najbolje ide uz nju pa tako npr. za relaks masažu možete da koristite ulje avokada, kokosovo ili bademovo ulje, koja su inače bazna ulja, a u njih možete da dodate etarska ulja za opuštanje, kao što je npr. ulje lavande. Kad smo već pomenuli ulje lavande, ne možemo da ne naglasimo da je to možda jedino ulje koje ne morate da koristite razblaženo jer je blago i neće izazvati iritaciju na koži.

Ukoliko izvodite sportsku masažu, uglavnom se preporučuje korišćenje ruzmarinovog ulja, ulja divlje mente ili eukaliptusovog ulja, jer ublažavaju reumatske bolove i bol prilikom upale mišića, što je jedno od čestih stanja ukoliko se bavite sportom.

Najpopularnija masaža kod žena, anticelulit masaža, pored posebne tehnike zahteva i posebna ulja koja će prodrti duboko u kožu i pomoći kod smanjenja tzv. pomorandžine kore.  Ulje koje se najčešće koristi za ovu vrstu masaže je bršljanovo ulje, a postoje i razne druge mešavine koje se prodaju baš za ovu vrstu masaže.

Za aromaterapiju koriste se aromatična ulja čiji je cilj da svojim mirisom podstaknu mozak da se opusti. Najpopularnija ulja za ovu vrstu masaže su ulje lavande, ruzmarina, tamjana, kamilice i druga ulja prijatnog mirisa.

Neka od ovih ulja možete pronaći na web shopu Naturasso, koji je specijalizovan za proizvodnju i distribuciju visoko kvalitetnih eteričnih ulja. Na našem tržištu su dobro poznati po svom ulju od mente, ali prodaju i druga kvalitetna ulja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *