Ako ste jedni od onih koji nemaju puno poverenja u osiguranja različite vrste koja nude osiguravajuće kuć, te ako ste jedni od onih i koji više voli da stvar preuzmu u svoje ruke onda ste sigurno razmišljali o praktičnim načinima zaštite doma tokom odmora. Strah od provale i krađe u vreme godišnjih odmora kada ljudi najčešće odlaze van mesta stanovanja tokom godina je isti. 

Rizik od provale i krađe povaćan je čak i u onim situacijama kada je porodica odsutna od kuće zbog nekog većeg slavlja pa i tada pribegavamo raznim metodama kako bismo bili sigurni da nam je imovina zaštićena. 

Šta je to što svako od nas može da uradi kako bismo povećali zaštitu od provalnika?

KVALITENA BRAVA I OSIGURANJE PROZORA

Statistički podaci govore o tome da veoma visok broj provalnika ulazi u stan ili kuću kroz ulazna vrata. Provalnicima je u proseku potrebno oko 60ak sekundi tj. najčešće manje od jednog minuta da obiju bravu rutinskim potezima. Priznaćete da je ovo veoma malo vremena koje kasnije može prouzrokovati veliku štetu. Zato bi savet bio da se povede računa o kvalitetu brave i ulaznih vrata, malo više ulaganja koja kasnije osigurava i veću bezbednost. Tehnologija je toliko napredovala da se mogu naći razne brave koje pružaju visok procenat sigurnosti. 

Drugi način za ulazak provalika po broju ulazaka upravo su prozori. Rešetke ili neki drugi vid zaštite biće svakako od pomoći. Spuštene roletne i zavese koje tako stoje netaknute i po nekoliko dana siguran su znak da niste kod kuće i upaliće se signalna lampica kod prestupnika. 

UVOĐENJE VIDEO NADZORA

Istraživanja su pokazala da tamo gde postoji čak i samo obaveštenje u sistemu video nadzora broj pokušaja krađe je znatno manji. Činjenica da postoji mogućnost da će biti snimljeni tokom izvršenja krivičnog dela smanjuje motivaciju za istim. Ugradnja sistema video nadzora danas je lako dostupna usluga u našoj zemlji i postoje profesionalne firme sa licencom koje se bave ugradnjom. 

Napredak tehnologije omogućio nam je da snimak kamere video nadzora pratimo putem svojih pametnih uređaja u svakom trenutku. Tako da i dok ste na odmoru, daleko od svoje kuće ili stana, možete pratiti dešavanja koja beleži vaša kamera. 

Međutim video nadzor treba da bude postavljen pametno kako bi ispunio svoju svrhu. 

Mnogi govore o video nadzoru kao najboljem načinu da se zašiti privatna imovina i poveća opšta sigurnost i bezbednost. Snimci kamera video nadzora mogu biti dokaz pred istražnim organima ako do provale dođe. 

DRAGOCENE I VREDNE STVARI ČUVAJTE NA SIGURNOM

Danas postoji mnogo načina da osgiurate bezbednost svojih dragocenosti na sigurnom mestu namenjenom za čuvanje. Jer ukoliko se i pored svih preduzetih mera desi krađa, ne treba ostaviti ,,na izvolte“ svoje dragocenosti. 

Ako ste jedni od onih koji vole da ove vrste stvari čuvaju u kući, onda se potrudite da ih držite na skrivenom mestu, ne tako dostupnom. Najbolja opcija je ugradnja sefova. 

Činjenica je da lopovi ,,tipuju“ domove u kojima iz nekih izvora dobiju saznanje da ima većih svota novca, umetničkih dela,  dragocenog nakita i tome slično. Ako se u tome pronalazite, preduzmite prevetivne mere zaštite. 

KORISTITE NOĆNO SVETLO I SENZORNE REFLEKTORE

Ugradnjom spoljnih reflektora koji se uključuju na pokret povećavate strah potencijalnih prestupnika koje će ovaj potez iznenaditi, a strah da budu uhvaćeni oterati. Uz to bilo bi poželjno da se sa najbližim komšijom ili bliskim prijateljem dogovorite da obilazi vaš dom povremeno dok ste vi na letovanju i tome vas izveštava. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *