Proces koji niko ne voli jeste renoviranje kupatila, ali motivacija za krajnjim izgledom ipak čini da se i u tom procesu svi osećaju dobro. Međutim, da bi sve prošlo kako treba i da bi posao bio urađen u potpunosti kvalitetno, potrebno je da imate odličnu organizaciju i prave odabire, jer se tokom renoviranja kupatila mogu potkrasti brojne greške koje nakon renoviranja vrlo brzo „isplivaju“ na površinu.

Delimo sa vama nekoliko vrlo bitnih saveta, od postavljanja rasvete pa do toga koliko je važno odabrati ispravan lepak za keramičke pločice.

Izvođač radova i vi ne razmišljate na isti način

Osnovni, početni savet jeste da shvatite da izvođač kojem poveravate renoviranje kupatila i vi ne razmišljate isto. Dok je vama uglavnom  na umu estetika i određene funkcionalne promene, majstori u najvećem delu rada razmišljaju o što potpunijoj funkcionalnosti svega u jednom  kupatilu. Zato je važno da uz usmene dogovore imate i određene nacrte, pa i fotografije koje će služiti kao vodič u radovima. Na taj način ćete zaobići brojne prepreke i nesporazume u toku celokupnog procesa. Probajte da porazgovarate i dobijete savete od stručnog osoblja u prodavnicama materijala za izvođenje radova kakvi su ljudi iz Maxime… Savete koje dobijete od njih sigurno ćem značiti dosta i pojasniti kako se koji materijal koristi.

Kada ili tuš kabina?

Renoviranje kupatila, posebno starijih, uvek dovodi do nedoumice, da li iznova postaviti kadu, jer su se u starijim kupatilima one u najvećoj meri nalazile ili ugraditi tuš kabinu. Kade su vrlo zgodne za opuštanje, tople kupke, ali su neretko sasvim nefunkcionalne, usled prostora koji zauzimaju, nepraktičnosti za tuširanje, posebno starijih lica. Zato su tuš kabine bolji izbor, a još bolje je u tom pogledu birati izidane kabine ili postavljanje hamam stakla, što daje praktičnost, potpunu funkcionalnost, a sam prostor izgleda mnogo veći.

Lepak za keramičke pločice

Bitna stvar u celom procesu renoviranja jeste da obratite pažnju na propratnu opremu i određene stvari koje se koriste, kao što je to lepak za keramičke pločice. Čak i najkvalitetnije i najskuplje pločice pričvršćene neadekvatnim lepkom u kratkom vremenskom roku će popustiti, početi da padaju ili da se lome. Zato je važno da lepak za keramičke pločice bude predviđen za podlogu na koju se stavlja, kao i za pločice koje ste odlučili da postavite.

Danas postoji ogroman broj različitih ponuda kada su u pitanju i pločice, a to važi i za lepak za keramičke pločice. To znači da je potrebno da napravite spoj koji će vam pružiti kvalitet rada i dugotrajnost urađenog. Kako lepak za keramičke pločice, tako pažljivo birajte i fugu koja će zaštititi vaše pločice od vlage i prljavština.

Obezbedite kvalitetno osvetljenje

Kupatila su uglavnom mračnija, a često i bez ikakvog prirodnog izvora svetlosti, tj. prozora. Zato centralno osvetljenje nije dovoljno. Pored jačeg centralnog osvetljenja, prilikom planiranja renoviranja poseban deo obratite pažnju na ubacivanje nove rasvete. Njome možete dodatno osvetliti celokupan prostor, što je i potrebno, posebno tokom spremanja i sređivanja, ali ćete tako i dekorisati celo kupatilo, a i vizuelno učiniti da izgleda veće. Obratite pažnju na određene delove, kao što su police, komode, koje možete osvetliti led rasvetom, kao i na ogledala, kojima je uvek potrebno više ciljanog osvetljenja. U tom planiranju rasvete, obavezno organizujte i da dobijete više utičnica kojih iz nekog razloga u kupatilu uvek fali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *