Veliki gradovi su oduvek bili „meta“ svih onih koji žele da se školuju, isprobaju u određenim poslovima, naprave veće iskorake u karijeri ili jednostavno, onih koji žele da se sklone od svakodnevnice koja je monotona u manjim gradovima, varošima i selima. Sve to je uslovilo da se veći gradovi konstantno razvijaju, rastu, ali i da život u njima bude skuplji.

Tako se to odrazilo i na samu prodaju stanova, pa danas, za jedan prestonički stan, mogu se izdvojiti čak i milionske cifre u evrima. Same cene variraju u ogromnoj meri, budući da zavise od brojnih faktora. Prodaja stanova, išla putem agencije ili bez posrednika, ide istim tokom i istim cenama koje se formiraju na osnovu kvadrature stana, njegovog stanja, činjenice da li se radi o novogradnji ili zgradi koja je starije gradnje, a u najvećoj meri ipak cenu određuje sama lokacija. 

Što je lokacija bliža centru grada, to su i cene u nekim momentima čak i basnoslovne. Svakako, iako dva najveća grada, Beograd i Novi Sad se u određenim momentima cenovno preklapaju, ali u određenim postoji jako velika razlika. 

Prodaja stanova na periferijama grada

Prodaja stanova, kada govorimo o nekim perifernim naseljima, ima ponudu vrlo primamljivih cena, samog izgleda stana i uslova kupovine. Za neke manje iznose mogu se kupiti veće garsonjere, jednosobni, pa čak i dvosobni stanovi. Kada se pogleda prodaja stanova Novi Sad ima prosek cene po kvadratu stana od oko 1000 evra. Zavisno od samog naselja, njegove udaljenosti od centra, stanju stana, ova prosečna cena je mogla da bude niža i nekoliko stotina, ali na isti način i viša do nekoliko stotina evra. Ni prodaja stanova Beograd i njegove periferije nema veću razliku u cenama. Za određene lokacije kvadrat se može pronaći već od 650 evra po m2, dok ta cena za novogradnju ide do nekih 1300 evra. Samim tim, stiče se utisak da se neki periferni delovi ova dva grada cenovno ne razlikuju u odnosu na pojedine srpske gradove koji su daleko manji i manje razvijeni.

Prodaja stanova u centru grada

Što se tiče prodaje stanova u centralnom delu Novoga Sada, deo užeg i šireg dela centra grada čini se  nešto skupljim kada je cena kvadrata u pitanju. U odnosu na samo naselje, određenu ulicu ili stanje stana i zgrade, cene prelaze i 2000 po metru kvadratnom. Svakako, ove cene nisu iznenađujuće, budući da se radi o drugom po veličini gradu u državi, sa velikom razvijenošću, brojnim mogućnostima, pa se negde u budućnosti bližoj očekuju i cene koje će rasti, posebno za centar grada i njegovu okolinu.

U centru Beograda je situacija nešto drugačija. Za centralne delove grada prosečne cene po kvadratu bile bi između 2000 i 2500 evra, iako bi se moglo naći i nešto jeftinije, ali i skuplje. Posebnu kategoriju predstavljaju nova, luksuzna naselja, koja nisu isključivo u centru grada, ali koja zbog prirode svoje gradnje, brojnih pogodnosti u okviru samih objekata, iziskuju da se po kvadratu izdvoji cifra od najmanje 3000 evra. Na taj način, Beograd zapravo ni ne može da ima jednu prosečnu cenu koja bi bila realna u pogledu prodaje nekretnina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *