Bilo da su kratka poslovna putovanja u pitanju, ili godišnji odmori, iznenadni vikendi ili duže avanture proputovanja, uvek nam je potreban kvalitetan i siguran kofer. Koferi dolaze u različitim oblicima, dimenzijama, bojama i kvalitetu, pa ne možemo uvek lako da se odlučimo. Nekad nam se svidi boja, ali je materijal i kvalitet diskutabilan. Nekad odlični koferi ne odgovaraju našem stilu. Evo par smernica kako odabrati dobar kofer.

Koliko često putujete?

Na osnovu svojih navika odaberite veličinu kofera. Ako se vaš život sastoji iz mnogo kratkih putovanja, najčešće poslovnih, onda je pametno uložiti u manji kofer. Koferi koji se izrađuju u manjim ili najmanjim dimenzijama dovoljnim za putovanje od par dana, često savršeno pristaju dimenzijama kabina za ručni prtljag u avionu, pa vam to skraćuje vreme, jer nemate dodatna čekanja. Ako putujete samo na godišnje odmore, onda su veliki koferi odabir za vas. Mnogi proizvođači nude set, u kojem koferi dolaze u 3 različite veličine.

Koferi proverenih proizvođača

To znači da se ovi koferi izrađuju od proverenih materijala i po određenim standardima, a često idu i uz garanciju. To vama pruža sigurnost u kvalitet proizvoda, pa iako se desi neko oštećenje u okviru perioda garancije, lako možete zameniti svoj kofer za novi. Takođe, proverite proizvođača koliko dugo se bavi izradom kofera. Recenzije danas možete lako pronaći.

Na koje karakteristike se fokusirati?

Obratite pažnju da li je kofer napravljen od kvalitetnih materijala. Danas postoji mnogo kofera napravljenih od ABS plastike, koja je se lako lomi. Umesto toga, izaberite onaj napravljen od polikarbonata. Koferi od polikarbonata su otporniji i dugotrajniji. Pročitajte specifikaciju svakog kofera, kako biste bili sigurni u materijal. Ovi koferi nisu teški, gotovo su kao pero laki, pa ne utiču na kilažu prtljaga. Bilo bi dobro da kofer ima aluminijumsku konstrukciju, koji je čvrst materijal, pa ne dolazi do pucanja, a sem toga je i veoma lagan. Točkići bi trebalo da su od silikona, maksimalne okretljivosti, kako bi kretanje sa koferom bili što jednostavnije. Rajsferšlusi treba du su najvišeg kvaliteta, jer to često može biti slaba karika na koferima. Proverićete ga ako brzo povlačite rajferšlus u oba pravca. Ako to povlačenje ide glatko, trebalo bi da su dobri. Savki dobar rajsferšlus sadrži određenu glazuru koja ga sprečava od zapinjanja i oštećenja.

Koferi i njihova sigurnost

Sigurnost ne treba zanemariti pri odabiru kofera. Ovo je posebno važno, ako sa sobom nosite neke vredne stvari, kao što su kompjuter ili slično. Nekada nije moguće dragocenosti spakovati u ručni prtljag. U tom slučaju, uvek je dobra ideja uložiti u kofer koji ima dodatnu zaštitu. Neki koferi imaju specijalnu TSA zaštitu, koja omogućava proveru prtljaga bez oštećenja. TSA zaštita je ugrađeni spoljni ili unutrašnji sistem zaključavanja, sa šifrom koju vi postavljate. Ukoliko obezbeđenje aerodroma odluči da pretraži vaš prtljag, moraće da fizički ukloni bravu.

Koferi ili manje torbe i rančevi?

Za ljude koji vole da su im ruke slobodne, pravo rešenje mogu biti veliki rančevi, poput onih za planinarenje. Dovoljno su veliki da vam stane garderoba i još par sitnica. Dobro je da takav ranac bude otporniji na razne vremenske uslove, sa dodatnom kabanicom i puno malih pregrada. Skriveni džepovi mogu biti odlično mesto za pasoš i novčanik. Pa, ukoliko volite da šetate i istražujete, ranac na leđa i srećan put!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *